Forsycja (Forsythia)- cięcie
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Forsycja - cięcie
Ja w ubiegłym roku korygowałem swoją około 5 razy , chyba jej to nie zaszkodziło , ale faktycznie że nie szybko rośnie.
Witam,
dostałam dzis forsycję, która wyrosła poprzez przygięcie starego pędu. Ten się ukorzenił i puścił w tym roku 3 dwumetrowe bicze w górę. Dostałam właśnie tę odciętą część. Oczywiscie tylko są zaczątki listków, o kwitnieniu nie ma mowy.
Jak ją ciąć w zgrabny krzak i kiedy?
dostałam dzis forsycję, która wyrosła poprzez przygięcie starego pędu. Ten się ukorzenił i puścił w tym roku 3 dwumetrowe bicze w górę. Dostałam właśnie tę odciętą część. Oczywiscie tylko są zaczątki listków, o kwitnieniu nie ma mowy.
Jak ją ciąć w zgrabny krzak i kiedy?
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 12 kwie 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam forsycję od jakis 15 lat albo i wiecej, w sumie posadziła ją kiedyś moja ciocia i tak juz zostało.
Jest ona moim bólem głowy, wielkie to to , przeszkadzające a do tego kwitnie ubogo i tylko tydzień.
Planowałam ja wyrzucic, ale po przeczytaniu wątku, może jednak uda mi się ja uratować.
Pytanie, czy forsycja po tylu latach trwania, bez przycinania i ogólnie zaniedbana ma jeszcze szanse na bycie piekną ?
Zinowa fotka mojej boleści :/

Jest ona moim bólem głowy, wielkie to to , przeszkadzające a do tego kwitnie ubogo i tylko tydzień.
Planowałam ja wyrzucic, ale po przeczytaniu wątku, może jednak uda mi się ja uratować.
Pytanie, czy forsycja po tylu latach trwania, bez przycinania i ogólnie zaniedbana ma jeszcze szanse na bycie piekną ?
Zinowa fotka mojej boleści :/

Róże pachną zawodowo 

Ta cholera ( nie podobają mi się forsycje - nudne po przekwitnięciu ) odrośnie nawet wtedy gdy skrócisz ją nawet do zera . Śmiało tnij na taką wysokość na jaką chcesz .
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Forsycji trzeba wycinać pędy starsze, jak 3 letnie. Po kwitnieniu najlepiej wyciąć część starych pędów, zostawić tylko roczne i 2letnie. Tnie się właśnie po kwitnieniu, raz a dobrze. Potem w sezonie nie ma co 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
Też mi się nie podobaja, ale niestety przywiazuję sie do swoich krzaczków i nie mam sumienie się ich pozbywac :/amadyn pisze:Ta cholera ( nie podobają mi się forsycje - nudne po przekwitnięciu ) odrośnie nawet wtedy gdy skrócisz ją nawet do zera . Śmiało tnij na taką wysokość na jaką chcesz .
Dziekuje bardzo za rady, potraktuję ją brutalnie ;-)
Róże pachną zawodowo 

A roczne przycinać czy dopiero w przyszłym roku?
Forsycje mam od 15-stu lat i śmiało moge powiedzieć ,ze lubi cięcie.
Forsycja kwitnie tylko na starych pędach.Nowe przyrosty jakie sie utworzą przez sezon nie zakwitna na wiosnę dlatego czasem widac gołe pędy u góry i kwitnąca forsycje do połowy.Forsycja nie przycinana rośnie w duży krzak,który zajmuje dość sporo miejsca i nie zawsze jest piekny podczas kwitnienia ,a już na pewno nie kiedy ma liście.Moje dwie forsycje przycinam kilkakrotnie w ciągu sezonu,wtedy kiedy uważam to za potrzebne kosmetycznie.Pierwsze cięcie powinno odbyć się po kwitnieniu.To plastyczny krzew i daje sie pięknie formować w kulki,kwadraty itp.Mam dwie forsycje i przycinam je na kulki przez cały rok.Ostatnie cięcie w listopadzie.
Ktoś pytał czy z jednego ,,patyka,, wyjdzie krzaczek.Wyjdzie po przycięciu czubka.Można pokusic się o prowadzenie na drzewko ,lub zrobić forsycjowy żywopłot,który osobiście mam w planie zrobić(cudownie wygląda taki żółty płotek.Nie kontrolowana sekatorem forsycja staje sie brzydkim krzakiem o małych liściach i nieatrakcyjnym wyglądzie.Postaram się wstawić fotki moich forsycji .
Forsycja kwitnie tylko na starych pędach.Nowe przyrosty jakie sie utworzą przez sezon nie zakwitna na wiosnę dlatego czasem widac gołe pędy u góry i kwitnąca forsycje do połowy.Forsycja nie przycinana rośnie w duży krzak,który zajmuje dość sporo miejsca i nie zawsze jest piekny podczas kwitnienia ,a już na pewno nie kiedy ma liście.Moje dwie forsycje przycinam kilkakrotnie w ciągu sezonu,wtedy kiedy uważam to za potrzebne kosmetycznie.Pierwsze cięcie powinno odbyć się po kwitnieniu.To plastyczny krzew i daje sie pięknie formować w kulki,kwadraty itp.Mam dwie forsycje i przycinam je na kulki przez cały rok.Ostatnie cięcie w listopadzie.
Ktoś pytał czy z jednego ,,patyka,, wyjdzie krzaczek.Wyjdzie po przycięciu czubka.Można pokusic się o prowadzenie na drzewko ,lub zrobić forsycjowy żywopłot,który osobiście mam w planie zrobić(cudownie wygląda taki żółty płotek.Nie kontrolowana sekatorem forsycja staje sie brzydkim krzakiem o małych liściach i nieatrakcyjnym wyglądzie.Postaram się wstawić fotki moich forsycji .
- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
PESTKA@, uradowałaś mnie swoją wypowiedzią
, czekam na fotki, może coś zapożyczę z Twojego pomysłu ;-)
U swojej forsycji chciałabym uzyskać efekt drzewka coś takiego jak u markonixa, nie wiem tylko czy z moich chaszczy taki efekt jest osiagalny :/

U swojej forsycji chciałabym uzyskać efekt drzewka coś takiego jak u markonixa, nie wiem tylko czy z moich chaszczy taki efekt jest osiagalny :/
Róże pachną zawodowo 

Kajra najlepiej formować drzewko jak krzaczek ma tylko kilka odgałęzień ,ale jeśli troche popracujesz nad nim i Tobie sie uda.Musisz wybrać sobie jedną gałąż,a reszte po prostu wyciąć i wycinać wszystkie ,które z ziemi bedą wychodzić,uciąc na odpowiednią dla Ciebie wysokość czubek przyszłego pnia i powoli formować usówajac wszystkie niepotrzebne boczne odrosty na pniu.Forsycja na prawde jest wdzięcznym krzewem do formowania.
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja swoje forsycje przycinam zawsze po przekwitnięciu kwiatów jak już zaczyna się szał rośnięcia liści i młodych gałezi. Wtedy fajnie się je formuje. Rosną wtedy bardzo szybko. jeśli jest konieczność to do zimy jeszcze kilka razy po przycinam całość. A w następnym roku znowu zobaczymy kwiaty. Jeszcze nie zdarzyło się żeby w którymś roku forsycja nie zakwitła.
To jest dzisiejsze zdjęcie.
To jest dzisiejsze zdjęcie.

- Kajra
- 20p - Rozkręcam się...
Przepiękne sa te wasze forsycje 
Moja to istny koszmar, potargany i niekwitnacy, co prawda budzi się do życia, ale to jeszcze daleka droga :/

Moja to istny koszmar, potargany i niekwitnacy, co prawda budzi się do życia, ale to jeszcze daleka droga :/

Tak zrobię, może Dzięki Twoim radom, forsycja staruszka zostanie uratowanaPESTKA@ pisze:Kajra najlepiej formować drzewko jak krzaczek ma tylko kilka odgałęzień ,ale jeśli troche popracujesz nad nim i Tobie sie uda.Musisz wybrać sobie jedną gałąż,a reszte po prostu wyciąć i wycinać wszystkie ,które z ziemi bedą wychodzić,uciąc na odpowiednią dla Ciebie wysokość czubek przyszłego pnia i powoli formować usówajac wszystkie niepotrzebne boczne odrosty na pniu.Forsycja na prawde jest wdzięcznym krzewem do formowania.

Róże pachną zawodowo 

Na pewno ją odratujesz.Jak nie chcesz sie bawić to równie dobrze możesz ją wykopać i na pewno znajdziesz jakiś młody odrost,który można oddzielić i ponownie wkopać.Powodzenia