Ogród Soczewki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Patrycja__K
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 12:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Soczewki

Post »

straszliwie nudny i oklepany ten ogród,szkoda,bo dużo miejsca,jest pole do popisu.Co za mania z tymi trawnikami i tujami???
posiadacz opryskiwaczy marolex
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Upss powiało chłodem. Może i jest nudny to rzecz gustu. Zdaje sobie sprawę że nie może się równać z ogrodami nie których forumowiczów. To jest ogród bardzo młody. Tak samo jak ty ja dopiero zaczynam i dopiero w tym roku tak na prawde mogę się nim zająć. Wcześniej była budowa i koszty z nią związane małe dzieci, praca zawodowa. Masz trochę większą działkę ode mnie i chyba zwłasnych doświadczeń wiesz jak trudno zagospodarować tak duży teren. Potrzeba czasu i cierpliwości by małe krzewy i drzewa się rozrosły robiły wrażenie zagęszczenia. Chyba że ma się spore fundusze i kupuje się dorodne okazy...
Trawnik posiany jest po to by dzieci miały gdzie się bawić , grać w piłkę i nie musiały biegać po klepisku. A po drugie to bardzo przyjemnie jest pobiegać latem boso po trawce.
Jestem ciekawa Twoich poczynań ogrodniczych, życzę by Twój ogród nie był nudny i oklepany. Powodzenia.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A mnie się marzy wielki i piękny trawnik do biegania na bosaka.
Tylko do kompletu przydałby się kosiarz bo nie lubię kosić :(
Już wolę chwasty wyrywać.
Widziałaś trawnik Tadeusza48 ?
Jest moim guru od trawnika :P
Soczewka
1000p
1000p

Post »

coma95 pisze:Widziałaś trawnik Tadeusza48 ?
Jest moim guru od trawnika :P
Jeszcze nie, ale biegnę zobaczyć
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Za wiele nie zobaczyłam bo mi się wszystkie zdjęcia nie otworzyły. Cudna zieleń, robi wrażenie mięciutkiego dywnika
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Moniko. Ja także bardzo lubię kwiatki, krzewy, by było kolorowo...nie wyobrażam sobie natomiast ogrodu bez trawnika. :evil: To właśnie na tle tej zieleni...wszystko inne nabiera uroku. Wbrew pozorom przy trawniku jest dużo pracy. Może dlatego co niektórzy go nie lubią. A ogródek twój bardzo mi się podoba. Super. ;:138
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Monisiu, kochanie, może by kilka nowych fotek z nudnego ogrodu? :uszy
;:196
Sanguinaria nie ma polskiej nazwy. Sadziłam jesienią, jeszcze jej nie widać :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Soczewka
1000p
1000p

Post »

basjak pisze:Monisiu, kochanie, może by kilka nowych fotek z nudnego ogrodu? :uszy
;:196 :roll:
Basiu już Cię uwielbiam. ;:196 A nudnych fotek dziś nie będzie bo wróciłam do domu po 20.00. Jutro przeznaczam popołudnie na ogród to może wstawię kilka oklepanych zdjęć.
Morela pięknie rozkwitła
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Moniko? Morela rozkwitła? :shock: :D
Gdzie masz ten ogród,że tak szybko?
Sangwinaria kanadyjska ma polską nazwę ale nie jest zbyt oryginalna jednak jest krwiowiec.
Patrycja miała chyba zły dzień... przecież nie musiała zabierać głosu ...nie musiała nawet odwiedzać Twojego wątku.
Czasem tak bywa...
Nie przejmuj się Kochana... ja zazdroszczę Ci tego miejsca do zagospodarowywania...
tej przestrzeni....tych rabat,które już stworzyłaś.
Z miesiąca na miesiąc ogród będzie się zmieniał bo on żyje,żyje wg Twojego właścicielki rytmu ...
i tak ma być,bo to Twój ogród.
Różaneczniki marnieją bo... nie zabezpieczyłaś im właściwych warunków ...
Cień,ziemia próchniczo-torfowa o odczynie kwaśnym,stale wilgotna...
Przesadź je póki jeszcze czas... szkoda ich są takie duże....
Na pewno je uratujesz ...
Pozdrawiam serdecznie... :wit
magdala

Post »

Witaj Moniko :wit

Bardzo ciekawie wyglądają Twoje nowe rabaty ,a trawka soczysta,że aż miło! Ciekawe ,co będzie
z moim mini-trawnikiem po wertykulacji ,na razie widziałam tam trochę łysych plam....

Śliczne rzeczy robisz też przy pomocy serwetek. Troszkę się w to bawiłam ,tylko ta ilość warstw lakieru :roll:

Bardzo też podoba mi się Wasz dom :D To jest domek częściowo parterowy ,prawda?
Nasz przyszłościowy właśnie miałby być w takiej kolorystyce ,parterowy i chciałabym ,żeby był lekko "przysadzisty".
Tyle,że musimy wkomponować go między drzewa ,mam nadzieję ,że nie przytłoczą go zupełnie....

A powiedz- z ogrodem czekałaś do zupełnego zakończenia budowy,czy próbowałaś działać wcześniej?

Chciałabym też poprosić JackaP o jakieś bliższe informacje na temat nawożenia Hiacyntów.
Nigdy nie nawoziłam cebulowych ,Hiacynty rzeczywiście "zmniejszają" się z każdym rokiem.
Jakim nawozem trzeba je dożywić?
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Krysiu , ta morela to musi być chyba jakaś wczesna. Kupiłam to drzewko ze względu na kwiaty o nie na owoc.
Dla rh stworzę odpowiednie stanowisko, ale brakuje mi obecnie czasu, planuję krótki urlop w następnym tyg więc będę szalała.
Temat z P.. uważam za zamknięty. Każdy ma prawo do uwag, a w jaki sposób to wyraża to już świadczy o nim.

Magda trawnikiem się nie martw na pewno da sobie radę, łyse plamy jeżeli nie zarosną to możesz dosiać trawę.
Decoupage- wciąga i daje wiele satysfakcji niestety wymaga wiele czasu. Ja też nie lubię lakierować. Jak mi się spieszy to suszę suszarką.
Dom jest parterowy (projekt beta) ale zostawiliśmy sobie możliwość wykorzystania w przyszłości poddasza. W tym momencie jest strych. Jak wybieraliśmy projekt to ten dom w aranżacji był przedstawiony wsród drzew i wyglądał bardzo ładnie.
Ogrodem zajęłam się dopiero po wprowadzeniu ponieważ:
1 Budowa przebiegała szybko maj 2003-ogrodzenie, sierpeń 2003-rozpoczęcie budowy, czerwiec nastepnego roku przeprowadzka. W wakacje posialiśmy tylko trawę, zrobiłam jedną rabatę i zakupiliśmy trochę thuj.( brak kasy)
2. Mój starszy syn miał wtedy 2 lata i był bardzo absorbującym dzieckiem ( i została mu to do dziś :;230 ).
3. W nastepnych latach była elewacja , kostka, ciąża - drugie dziecko, więc ogrodem mogłam się zajmować w "do skoku", po kawełeczku. Stopniowo dokupywaliśmy roslinki i wyłożyliśmy rabaty kamykami by zielsko nie rosło.

W tym roku chciałabym więcej zająć sie ogrodem, ale moim najgorszym wrogiem jest brak czasu.
.
Pozdrawiam Monika
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj Moniko!

Mnie się podoba, widać golym okiem, że to nowy ogród. Pomału, pomału będzie piękniał.
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dziękuję ja też mam nadzieję,że kiedyś tak się stanie.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Zaczęłam przygotowywać się na razie tylko teoretycznie do przesadzania a raczej ratowania RH. Przeczytałam kilkanaście wątków o uprawie i problemach. Przyznam że miałam metlik w głowie i ogarnęły mnie wątpliwości zwłaszcza po przeczytaniu że
przygotowana kwaśna ziemia utrzymuje właściwe pH tylko przez rok, póżniej zaczynają się wariacje na temat stosowania zakwaszaczy, stosowanie siarki, siarczonu amonu , siarczanu żelaza, problem by nie dopuścić do zasolenia itp itp.
Miałam ochotę odpuścić- to nie dla mnie zbyt skąplikowane. Ale na szczęście tak szybko nie rezygnuję i szukałam dalej, aż znalazłam wątek napisany przez Rose-marek. Gdzie krok po kroku porusza tematy mnie interesujące. Poukładało mi się w głowie i teraz już wiem co mam robić, od czego zacząć. w ogóle już mnie nie dziwi ,że te moje rh wyglądają jak wyglądają. Wykazałam się wobec nich ogromną ignorancją. Aż dziw ,że one jeszcze żyją. Nie sciółkowne, posadzone za głęboko, w słońcu w przeciągach, w nieodpowiedniej glebie- idiotka ze mnie. ;:223 ;:223 ;:223
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Wpadłam z rewizytą i od razu trafiłam na taką samokrytykę.
Moniko nie przeżywaj tak!. każdy z nas popełnia kiedyś błędy. Ja przyszłam do tesciowej mieszkać z bloku gdzie miałam tyle ziemi co w doniczce. Nie powiem ile roślin uśmierciłam. Najbardziej szkoda mi pięknego piennego Rh, którego dostałam i z braku koncepcji posadziłam w donicy. Pięknie kwitł i zachwycał wszystkich. A ja .... ;:135 zimą zostawiłam do pod chmurką i nie przyszło mi do durnej głowy, że należy go podlewać. Wiosną już go nie było :( Do dzisiaj mi wstyd :oops: . A twoje rh odżyją. Jak tylko troszkę o nie zadbasz i odwdzięczą się pięknym kwitnieniem.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”