Celozja grzebieniasta, pierzasta

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Celozja Pierzasta

Post »

Ja też wysiałam obie celozje.Pierzasta już wschodzi.W zeszłym roku też siałam i bardzo długo rosła.
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Pierwsze słyszę , o tym żeby nasionka potrzebowały światła do wschodu :shock: , ja tylko lobelii nie przykrywam ziemią... , na pewno wzejdą :wink: .
A jeśli chodzi o sadzonki "gotowe" .
To zależy na jakie sadzonki sie trafi , warto kupować wieksze , bardziej rozrośniete niż małe liliputki :lol: no i od miejsca zamieszkania roslinki też zależy :lol: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale coś z tym światłem jednak musi być, bo 2 nasionka, które leżą na wierzchu, już się otworzyły, a te zakopane jeszcze nic się nie pozmieniały. Myślę, że to po prostu przyspiesza kiełkowanie.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Pozostałe kiełki nadrabiają w szybkim tempie i dzisiaj na powierzchnię wychyliło się kilkanaście nowych :heja Ale chyba ze zdjęciem "klosza", czyli górnej części butelki poczekam, aż pojawi się więcej. Większość prawdopodobnie zakopałam nieco zbyt głęboko, więc dam im się jeszcze trochę popodgrzewać :wink:
Nicegarden
200p
200p
Od: 5 sie 2009, o 23:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie to samo :D ,4 sztuki już wzeszły,a reszta jeszcze siedzi pod ziemią.Dziś wyłożyłam doniczkę na słonko do oranżerii a na noc postawię na parapecie w domu.
Dyshia,przykryłaś jakąś foliówką ?Ja przykryłam i po dwóch dniach od razu widać efekt.
Tulipanku ja kupiłam w tamtym roku taką już dorosła celozję,przesadziłam do koszyka i wyglądało to czadowo.Celozje są naprawdę zjawiskowymi kwiatami.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nicegarden pisze: Dyshia,przykryłaś jakąś foliówką ?Ja przykryłam i po dwóch dniach od razu widać efekt.
Tak, przykryłam przezroczystym "kloszem" plastikowym. Ale teraz jest ich ok 30, więc klosza już nie ma :D
Nicegarden
200p
200p

Post »

Super to powodzenia życzę :D ,mam nadzieję że nam się uda.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.

? Sokrates
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Moja Celozja pierzasta nie ma drugich listków, a jest jej w pudełku troszkę dużo, kiedy mogę pikować?
Pozdrawiam Dana :)
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Tulipan998 pisze:
agnieszkar1978 pisze:Ja w zeszłym roku wysiałam celozje bardzo fajnie rosła. Wymaga pikowania. Ale nie wiem czy ją uszczknąć. Sama jestem ciekawa
No pewnie , że uszczyknąć , ciutkę później zakwitnie ale za to jak :) .
Ja nie długo też posieję :wink: .
Tulipanku, a Ty już uszczykiwałeś kiedyś celozję? Bo z powodu wielu wątpliwości zapytałam się o to uszczykiwanie ogrodnika, i zdecydowanie odpowiedziała, że calozji uszczykiwać nie trzeba, bo kwiatostan wytwarza się na głównym pędzie (taki jest zamysł).
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Ponawiam pytanie, kiedy pikuje się celozje? Łodyżka tej roślinki jest bardzo cienka, więc mam kolejne pytanie czy pikuje pojedynczo czy kępkami po kilka?
agnieszkar1978
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2009, o 12:07

Post »

Ja pikuje pojedyńczo gdy już mają drugą pare listków w małe doniczki
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Chyba mogę śmiało stwierdzić, że sianie celozji na początku marca było błędem. Z tamtej partii zachowały się 4 sztuki, mają już po jednym małym listku właściwym, natomiast te wysiane w połowie miesiąca mają się wyrażnie lepiej. Nie więdną gromadami, są mocne i wysokie i niemal wszystkie wypuszczają nowe listki. Teraz dzięki Słoneczku za kilka dni pewnie w ogóle nie będzie widać różnicy :)
Nicegarden
200p
200p

Post »

Ja swoje przepikowałam już są większe ,ale zastanawiam się czy by nie dokupić więcej :roll: .

? Sokrates
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p

Post »

Jak wasze Celozje, macie miłe widoczne efekty, może ktoś ma foto swoich roślinek. Miło byłoby porównać. Dziś dwie Celozje od góry uszczypnęłam
Nicegarden
200p
200p

Post »

Zrobię jutro i się pochwalę,nie mam dużych celozji ale jak na mnie to i tak sukces.

? Sokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”