Celozja grzebieniasta, pierzasta
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Celozja Pierzasta
Ja też wysiałam obie celozje.Pierzasta już wschodzi.W zeszłym roku też siałam i bardzo długo rosła.
- Tulipan998
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Pierwsze słyszę , o tym żeby nasionka potrzebowały światła do wschodu
, ja tylko lobelii nie przykrywam ziemią... , na pewno wzejdą
.
A jeśli chodzi o sadzonki "gotowe" .
To zależy na jakie sadzonki sie trafi , warto kupować wieksze , bardziej rozrośniete niż małe liliputki
no i od miejsca zamieszkania roslinki też zależy
.

A jeśli chodzi o sadzonki "gotowe" .
To zależy na jakie sadzonki sie trafi , warto kupować wieksze , bardziej rozrośniete niż małe liliputki

|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale coś z tym światłem jednak musi być, bo 2 nasionka, które leżą na wierzchu, już się otworzyły, a te zakopane jeszcze nic się nie pozmieniały. Myślę, że to po prostu przyspiesza kiełkowanie.
- Dyshia
- 1000p
Pozostałe kiełki nadrabiają w szybkim tempie i dzisiaj na powierzchnię wychyliło się kilkanaście nowych
Ale chyba ze zdjęciem "klosza", czyli górnej części butelki poczekam, aż pojawi się więcej. Większość prawdopodobnie zakopałam nieco zbyt głęboko, więc dam im się jeszcze trochę popodgrzewać 

-
- 200p
- Od: 5 sie 2009, o 23:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie to samo
,4 sztuki już wzeszły,a reszta jeszcze siedzi pod ziemią.Dziś wyłożyłam doniczkę na słonko do oranżerii a na noc postawię na parapecie w domu.
Dyshia,przykryłaś jakąś foliówką ?Ja przykryłam i po dwóch dniach od razu widać efekt.
Tulipanku ja kupiłam w tamtym roku taką już dorosła celozję,przesadziłam do koszyka i wyglądało to czadowo.Celozje są naprawdę zjawiskowymi kwiatami.

Dyshia,przykryłaś jakąś foliówką ?Ja przykryłam i po dwóch dniach od razu widać efekt.
Tulipanku ja kupiłam w tamtym roku taką już dorosła celozję,przesadziłam do koszyka i wyglądało to czadowo.Celozje są naprawdę zjawiskowymi kwiatami.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
- Dyshia
- 1000p
Tak, przykryłam przezroczystym "kloszem" plastikowym. Ale teraz jest ich ok 30, więc klosza już nie maNicegarden pisze: Dyshia,przykryłaś jakąś foliówką ?Ja przykryłam i po dwóch dniach od razu widać efekt.

-
- 200p
Super to powodzenia życzę
,mam nadzieję że nam się uda.

Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
? Sokrates
? Sokrates
- mamciax2
- 200p
- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Moja Celozja pierzasta nie ma drugich listków, a jest jej w pudełku troszkę dużo, kiedy mogę pikować?
Pozdrawiam Dana 

- Dyshia
- 1000p
Tulipanku, a Ty już uszczykiwałeś kiedyś celozję? Bo z powodu wielu wątpliwości zapytałam się o to uszczykiwanie ogrodnika, i zdecydowanie odpowiedziała, że calozji uszczykiwać nie trzeba, bo kwiatostan wytwarza się na głównym pędzie (taki jest zamysł).Tulipan998 pisze:No pewnie , że uszczyknąć , ciutkę później zakwitnie ale za to jakagnieszkar1978 pisze:Ja w zeszłym roku wysiałam celozje bardzo fajnie rosła. Wymaga pikowania. Ale nie wiem czy ją uszczknąć. Sama jestem ciekawa.
Ja nie długo też posieję.
- mamciax2
- 200p
Ponawiam pytanie, kiedy pikuje się celozje? Łodyżka tej roślinki jest bardzo cienka, więc mam kolejne pytanie czy pikuje pojedynczo czy kępkami po kilka?
Pozdrawiam Dana 

-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Ja pikuje pojedyńczo gdy już mają drugą pare listków w małe doniczki
- Dyshia
- 1000p
Chyba mogę śmiało stwierdzić, że sianie celozji na początku marca było błędem. Z tamtej partii zachowały się 4 sztuki, mają już po jednym małym listku właściwym, natomiast te wysiane w połowie miesiąca mają się wyrażnie lepiej. Nie więdną gromadami, są mocne i wysokie i niemal wszystkie wypuszczają nowe listki. Teraz dzięki Słoneczku za kilka dni pewnie w ogóle nie będzie widać różnicy 

-
- 200p
Ja swoje przepikowałam już są większe ,ale zastanawiam się czy by nie dokupić więcej
.

? Sokrates
? Sokrates
- mamciax2
- 200p
Jak wasze Celozje, macie miłe widoczne efekty, może ktoś ma foto swoich roślinek. Miło byłoby porównać. Dziś dwie Celozje od góry uszczypnęłam
Pozdrawiam Dana 

-
- 200p
Zrobię jutro i się pochwalę,nie mam dużych celozji ale jak na mnie to i tak sukces.
? Sokrates
? Sokrates