Wszystko o rodzaju Paeonia,identyfikacja cz.II
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o rodzaju Paeonia cz.II
Pozdrawiam[/quote]Można i teraz na koniec marca,tak ostrożnie aby jak najmniej opadło ziemi z karpy,posadż nie za głęboko, tylko tak jak było na poprzednim miejscu.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- Fleur 78
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 lip 2007, o 23:21
Bardzo Wam dziękuję za rady. Czyli należy postępować tak jak w przypadku róż. Poczekam jeszcze dzień czy dwa, jak radzi Kalmia, ale już jestem praktycznie pewna, że to odrosty od podkładki, bo u żadnej z moich piwonii drzewiastych nigdy czegoś podobnego nie widziałam. Jeszcze dzisiaj zrobiłam obchód, żeby się upewnić.
Andrzeju, mam dużo róż, ale bardzo rzadko zdarza mi się odrost od podkładki. Jednak w przypadku jednej róży piennej, podkładka okazała się tak silna, że zdominowała i "uśmierciła" różę na niej zaszczepioną. Bardzo jej żałuję, bo bardzo mi się podobała a obawiam się, że nie uda mi się jej nigdzie znaleźć...
Trochę się boję, żeby historia nie powtórzyła się z tą piwonią, bo mam ją drugi sezon i drugi raz się to powtarza.
Miłego wieczoru!
Andrzeju, mam dużo róż, ale bardzo rzadko zdarza mi się odrost od podkładki. Jednak w przypadku jednej róży piennej, podkładka okazała się tak silna, że zdominowała i "uśmierciła" różę na niej zaszczepioną. Bardzo jej żałuję, bo bardzo mi się podobała a obawiam się, że nie uda mi się jej nigdzie znaleźć...

Miłego wieczoru!
- PUMKA
- 500p
- Od: 16 sty 2009, o 10:25
- Kontakt:
- izabella1004
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
Wygląda na majową czyli
Paeonia officinalis Rubra Plena.Piękne okazy
Paeonia officinalis Rubra Plena.Piękne okazy

- peonia
- Kontakt:
Chyba tak , na pierwszym planie pędy przekwitłych tulipanów majowych ,to pewnie w tyle piwonie majówki.
Mark Twain
Mark Twain
- PUMKA
- 500p
- Od: 16 sty 2009, o 10:25
- Kontakt:
Dzięki dziewczyny, jesteście WIELKIE
Mam odmian w ogrodzie kilka, żadna nie nazwana - no nie, jedna - już tak
W tym roku zrobię dokumentację fotograficzna i będę systematycznie prosić o pomoc, jeśli pozwolicie...
Pozdrawiam i dziękuję

W tym roku zrobię dokumentację fotograficzna i będę systematycznie prosić o pomoc, jeśli pozwolicie...
Pozdrawiam i dziękuję
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Mam pytanie do zorientowanych w temacie:Na piwonii drzewiastej jest pąk(w zeszłym roku nie kwitła to będzie jej debiut) zapowiadają ochłodzenie mam ją okryć czy zostawic jak jest?Moje piwonie bylinowe ledwie wystawiły nosy,a ta bierze się do kwitnienia ,bardzo chciałabym pooglądać jej kwiatki,pomocy....
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
- peonia
- Kontakt:
Mirka, decyzja należy do Ciebie.Jak jej nie ufasz przy ochłodzeniu , okryj jej pąk na czas wzrostu.Mam podobną sytuację z jedną z młodszych piwonii i postanawiam jej nie okrywać , bo nie straszą poważnymi przymrozkami.
Mark Twain
Mark Twain
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
To może ja też na razie zostawię nie przykrytą(w sumie Twoje rosną w podobnych warunkach Ostrołęka to mniej więcej ta sama strefa klimatyczna
,no może u Ciebie trochę cieplej)

Pozdrawiam Mirka
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Mam ochotę zakupić piwonie Itoh ale nie wiem które to są. Sprzedawcy nie wiedzą, na allegro żaden sprzedawca też nie informuje. Czy jest gdzieś taki wykaz które są Itoh a które nie.Gdzie szukać?
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- raistand
- Od: 18 mar 2007, o 20:28
Na przykład tutaj:
http://www.helpmefind.com/peony/plants.php
Strona jest po angielsku ale do sprawdzenia może przydać się każdemu.
W okienko wpisujemy np. Bartzella
I czytamy: - Intersectional Hybrid / Itoh.
I już wiemy
Można też zapytać tutaj:
W moim wątku na 66 stronie są fotki kłącz Itoch (mam nadzieję) od jednego ze sprzedawców. Jakby co na PW powiem kto to.
http://www.helpmefind.com/peony/plants.php
Strona jest po angielsku ale do sprawdzenia może przydać się każdemu.
W okienko wpisujemy np. Bartzella
I czytamy: - Intersectional Hybrid / Itoh.
I już wiemy

Można też zapytać tutaj:
W moim wątku na 66 stronie są fotki kłącz Itoch (mam nadzieję) od jednego ze sprzedawców. Jakby co na PW powiem kto to.
Kupiłam dziś 'Prima Vera'.Czy ona faktycznie będzie żółta o pojedynczych płatkach jak to widać na załączonym obrazku 

- peonia
- Kontakt:
Mark Twain
Mark Twain
Kupiłam kłącze peonii. Dorodne, ładne. Ma kształt 4 połączonych na górze marchewek. Jak je posadzić? Na samej górze - tak jak natka w marchewce - widać trzy zeszłoroczne zaschnięte łodygi. Z tego też miejsca wyrastają piękne nowe pędy. Czy mam tę "marchewkę" zakopać na płasko - i pędy się wygną, czy posadzić ją tak jak marchew czy inne o palowym korzeniu? Czy to nie będzie za głęboko?