Cyprysik Lawsona (Chamaecyparis lawsoniana)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
teksanski
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 23:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cyprysik Lawsona

Post »

Proszę powiedzieć jakiej gleby wymagają Lawsona ? Znalazłem informacje że lubią zasadową.
Gdy sadze rośliny około 50cm wysokości z gołym korzeniem to dodać troche torfu odkwaszonego ?
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje rosną w normalnej.Dałem trochę ziemi uniwersalnej ogrodniczej.
Ładnie rosły-w tym roku przymarzły.Żółte bedą żyć ,ale niebieskie pewnie nie.Ja bardzo lubię szczególnie jedną odmianę jak padnie to i tak posadzę znowu. :D
teksanski
200p
200p

Post »

aha :) Ja teraz wyczytałem że lubią ziemię o pH 5.5-6.5 więc już sam nie wiem :/
Proszę tylko o info z jakim torfem zmieszać ziemię wapienną jaką mam. Czy z torfem odkwaszonym ,czy z takim o pH 3,5-4,5 czy 4,5-5,5 ?
Dodam jeszcze że torfu zamierzam dodać dość symbolicznie gdyż mam sporo nasadzeń więć chyba ten 3,5-4,5 będzie najlepszy zgadza się ?

Dzięki za odp.
Fallenangelv
---

Post »

Ja mieszałem swoją z ogrodu z ziemią o 5,5 - 6,5ph.Dużo tego sadzisz?
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Dla wszystkich cyprysików (cyprysów chyba też) według większości źródeł najlepsza jest gleba lekko kwaśna pH 6-6,5 i średnio wilgotna. Też mnie się bardzo podobają c Lawsona ale bardzo słabo u nas rosną w porównaniu z tym jak rosną np w Anglii - znacznie większe rozmiary tam osiągają i nie doznają
absolutnie żadnych uszkodzeń w czasie zimy. Miałem odmianę columnaris dwa razy znacznie przemarzła i zastąpiłem ją jałowcem chińskim - blue point.
teksanski
200p
200p

Post »

Fallenangelv pisze:Ja mieszałem swoją z ogrodu z ziemią o 5,5 - 6,5ph.Dużo tego sadzisz?

140 sztuk dla tego chcę zadbać od samego początku jak należy ;)
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Chyba popełniasz błąd , który w przyszłości będzie cię drogo ( cena Lawsonów ) kosztował . Widzę już ten pogrom kiedy nadejdzie kolejna zima stulecia .
Fallenangelv
---

Post »

Realista :( .
Pojedyńcze sztuki w ogrodzie tu i ówdzie.Na duże nasadzenie i ja osobiście bym się nie zdecydował.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bartoszu - mieszkasz nie tak daleko ode mnie. Mnie w poprzednia zimę stulecia poszło 70 Lawsonów ( w moim ogrodzie - wsadzone akurat dwa lata wcześniej). W przedaży ich nie mam kierowana właśnie tym swoim doświadczeniem sprzed lat :lol:
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

U mnie tej zimy temperatura spadała do -30 stopni i nie zaszkodziło to moim lavsonom. Dodam, że mają po 8 lat. Myślę, że wszystko to kwestia odpowiedniego doboru odmiany. Rośliny nie były nigdy zabezpieczane w żaden sposób na zimę a rosna u mnie:
Ch. lavsoniana "Ivonne":
Ch, lavsoniana "Columnaris"
Ch. lavsoniana "Stardust":
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Przychylam się do zdania, że nie tylko maksymalny spadek temperatury jest decydujący przy uprawie cyprysika lawsona. W mojej rodzinnej miejscowości w centrum opolszczyzny większość tych cyprysików doznała tej zimy uszkodzeń: od przemrożeń pojedynczych gałązek, po większe przemrożenia, niektóre mniejsze okazy zmarzły zupełnie. Największe szkody wyrządził prawdopodobnie duży marcowy mróz [gdyż do marca trzymały się całkiem dobrze].
Roman
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

u mnie rosną 7 rok są piekne....warunki kiepskie wiatr, przeciag mróz....zreszta u więszości moich znajomych są piękne.
muchazezlotym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2008, o 13:59

Post »

blackjack pisze:Trochę wstyd się przyznać ale nie wiem gdzie jest puszcza knyszyńska :oops:
To północno-wschodnia Polska, okolice Białegostoku, więc warunki nie należą do najlepszych. Poza tym wieją tu dość często lodowate wiatry.
I dzięki za gratulacje :D
Adrian84
50p
50p
Od: 2 wrz 2009, o 16:31

Post »

Wybaczcie, że powtórzę pytanie, ale może zostało nie zauważone ;), znalazłem dość sprzeczne informacje na temat cyprysika nutkajskiego pendula i już nie wiem jakiego tempa wzrostu się spodziewać.
I moja druga prośba :) może ktoś wie jak się nazywa mój cyprysik i jałowiec widoczny na zdjęciu 2 posty wyżej.
Adrian
Adrian84
50p
50p
Od: 2 wrz 2009, o 16:31

Post »

Niestety nie znalazłem i dlatego pytam, gdyż sprzeczne opinie spotykałem, dzięki za informacje :D
Adrian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”