Cięcie derenia białego

Drzewa ozdobne
badger80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Cięcie derenia białego

Post »

Witam.
Życie tak się potoczyło, że dostałem posadę ogrodnika/sprzątacza, a nie mam o ogrodnictwie zielonego pojęcia. Podejrzewam, że wiedza poprzednich pracowników również była ograniczona. Wszystkiego jednak się można nauczyć, także chciałbym się porządnie zająć roślinami na terenie firmy, zamiast czynić spustoszenie piłą mechaniczną.
Mam więc na początek pytanie do doświadczonych forumowiczów - jak przyciąć derenie (bo to chyba są derenie białe, troche czasu spędziłem przeglądając zdjęcia w internecie ;) ). Administracja każe je skrócić na wysokość parapetu.
Jeśli ktoś chciałby poświęcić troche czasu na tłumaczenie, to proszę mówić jak do idioty ;). Czytałem trochę o cięciu krzewów, ale nadal nie mam pojęcia od czego zacząć. Rozumiem, że przed deszczem nie należy ciąć, a po opadach? Czy dopiero jak wszystko dobrze wyschnie.

Obrazek Obrazek Obrazek

Jedna z roślinek jest zielona, to jakiś inny gatunek, czy może zachorowała?
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Re: Cięcie derenia białego

Post »

Ten jeden krzew to dereń rozłogowy 'Flaviramea'', a pozostałe to jakieś derenie białe.
Najlepiej jest wszystkie przyciąć na wysokość 30-40 cm (licząc od pow. ziemi). W ten sposób uzyskają zgrabny pokrój i nie będą zbyt wysokie.
Deszczem się nie przejmuj - możesz ciąć nawet podczas ulewy.
pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Są też derenie o białych pędach.
Właściwie to derenie lubią każde cięcie.
Widziałam na forum pięknie ciętego derenia na kształt kuli.
Tylko że te na zdjęciach są strasznie zaniedbane.
Ogólnie - w rok nie doprowadzisz ich do ładnego pokroju.
Wycinaj spokojnie "do parapetu" albo niżej ale mocniej skróć też pędy na zewnątrz krzewu - będzie miał ładniejszy pokrój.
Mój stary dereń po ostrym cięciu w zeszłym roku jesienią już miał ponad 2,5 metra wysokości.
Te derenie wyglądają jakby chciały udawać bonsai.
Może idź w tym kierunku ?
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

coma95 z tym bonsai to niezły pomysł, tym kilku sztukom wytworzyły się ciekawe pędy

badger80 tnij na pewno długie nierozwidlone za bardzo badyle, formy typowo krzaczaste tak jak powiedział tomgroch - do 30-40cm od ziemi, a ciekawsze - takie z pieńkami cięłabym też radykalnie ale zostawiając te krzywe pieńki kreując z nich drzewka

i nie bój sie ciąć, dereń to takie diabelstwo co jesienią znów będzie rozkrzaczone ;)

a jak się boisz to wydrukuj fotkę, narysuj jakimś mazakiem jak zamierzasz przyciąć, podeślij zdjęcie tutaj a my pomożemy czy dobrze czy źle i dlaczego :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
badger80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi, ale nadal nie wiem w którym miejscu i jak prawidłowo ciąć gałęzie. Dziś już nie mam czasu, ale jutro spróbuję pomalować zdjęcia. Gdyby komuś się chciało to zrobić to polecam darmowy program do edycji zdjęć Paint.net.
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Re: Cięcie derenia białego i rozłogowego oraz tawuły japońskiej

Post »

tomgroch pisze:Ten jeden krzew to dereń rozłogowy 'Flaviramea'', a pozostałe to jakieś derenie białe.
Najlepiej jest wszystkie przyciąć na wysokość 30-40 cm (licząc od pow. ziemi). W ten sposób uzyskają zgrabny pokrój i nie będą zbyt wysokie.
Deszczem się nie przejmuj - możesz ciąć nawet podczas ulewy.
ABSOLUTNIE popieram w całej rozciągłości. ;:63

Te derenie są posadzone przy parkingu, pod oknami i za tawułą japońską. Nie mogą rosnąć swobodnie ani być kształtowane na jakieś udziwnione formy.
Według mnie powinny być corocznie krótko cięte nieco wyżej, niż namalowana na budynku "podmurówka", ale istotnie niżej niż dolna linia okien, żeby pędy, które odrosną, nie zabierały światła.
Jeżeli zachowany ma być ten wąski trawnik za dereniami, to nie mogą po przycięciu wychodzić nad trawnik, tylko być przynajmniej ze 30 cm cofnięte.

(Swoja drogą, to nie widzę potrzeby utrzymywania tego trawnika za dereniami. Okna, jak widzę, można myć od środka. No ale może są jakieś inne względy, które przemawiają za jego zasadnością. Jeśli ma być tam tylko zielono, a nie ma trasy komunikacyjnej, to lepiej za dereniami posadzić barwinek.)

Najładniejsze u dereni są ładne, silne pędy roczne, widoczne zwłaszcza w zimie.
Namawiam na coroczne cięcie po Wielkanocy, bo jeszcze wtedy można się cieszyć ich kolorowymi pędami, a nawet pozawieszać na nich kolorowe jajka, jeżeli są dzieci w okolicy.
Przy krzewach ze zdjęcia nie jest jeszcze potrzebna piła, tylko dobry sekator, do grubszych gałęzi może być oburęczny.
Wycinając pędy staraj się utrzymać bryłę "na jeża", wtedy nawet po przycięciu wyglądają ozdobnie, a nie pokaleczone, albo co gorsze porąbane... :wink:
Potem co roku możesz ciąć ciut wyżej, ale zawsze tylko roczne pędy. Starszych nie ruszaj. Również po kilkunastu latach radzę nie wycinać dereniom ze środka najstarszych gałęzi, nawet gdyby tam zamarły. Niech sobie będą. Może wejdzie na nie mech? Mech też jest ozdobny.

Przed dereniami jest chyba jakaś odmiana tawuły japońskiej (Spiraea japonica).
Ta powinna być na wiosnę bardzo krótko przycięta. Dzięki temu wytworzy silne, ładnie kwitnące pędy.
Jak tylko zacznie przekwitać (nie czekać, aż skończy kwitnąć ostatni kwiatek) to należy ją ponownie przyciąć, ale tym razem delikatnie, "po łebkach", odcinając tylko końcówki przekwitających pędów. Wtedy wytworzy ponownie młode pędy, co zwłaszcza przy odmianach z barwnymi liśćmi (najpopularniejsza z nich to `Goldflame`) jest bardzo ozdobne.
Wtedy też ponownie zakwitnie.
Jesienią już nic nie robić. (Zbierać tylko puste flaszki, puszki i torby foliowe) Niech spokojnie przekwitnie, gdyż nasienniki stanowią zimową ozdobę. Przyciąć na przedwiośniu, ale nie czekać już do Wielkanocy. Sukcesywnie usuwać tylko pędy połamane przez śnieg (z parkingu i z dachu).

Obrazek
badger80
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Obrazek

Po takim radykalnym cięciu zostanie tylko kilka grubszych kikutów. Jak to będzie wyglądać w tym roku, dużo odrośnie? Jeszcze przez dobre chęci nowej pracy będę musiał szukać :P.
Na coś trzeba uważać przy cięciu (odpowiednie miejsce, pod odpowiednim kątem)?

Przed dereniami rośnie kilka różnych gatunków roślin, chyba sadzili losowo. Wszystko jest zdrowo zapuszczone - wkleje fotki, może ktoś pomoże w identyfikacji i doradzi jak to doprowadzić do porządku.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Jeszcze zostały dzikie róże i kilka innych roślin, ale to może już w innym temacie.

Wielkie dzięki za pomoc, jesteście super.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Derenie prawie natychmiast wypuszczą dużo nowych pędów :P
Co do identyfikacji - nie pomogę bo ślepa jestem i nic nie widzę na tych zdjęciach :;230
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też niewiele widzę :roll: Na drugim zdjęciu może być pięciornik, na ostatnim irga....

Zrób jeszcze tak, jak radzi Florian i przytnij tawuły. Nie baw się w sekator tylko duże nożyce do trawy i przynajmniej połowę ciachnij. Wyrosną szybko ładne, zgrabne krzaczki.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kajra
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 kwie 2010, o 17:59

Post »

Jak ja się cieszę, że jest to forum ;:138

Wczoraj kupiłam derenia białego (bez pomyślunku ) i jak go posadziłam to dopiero dotarło do mnie, że pewnie cięcia bedzie potrzebował :-)

.......a tu proszę wszystkie informacje są :D
Róże pachną zawodowo :-)
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Jak to dobrze że przed kupnem derenia trochę się o nim dowiedziałam . tylko że zaczynam się już denerwować , bo nie wypuszcza żadnych pędów ( był mocno przycięty )
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

tak wygląda mój dereń miesiąc po posadzeniu . Obrazek
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wygląda za dobrze ale może po prostu usiłuje się dobrze zakorzenić ?
Ja mam starego derenia i on już idzie ostro w górę i ma listki, ale to nie znaczy ze twój się nie zbierze w sobie i nie zacznie rosnąć.
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Może faktycznie postawił najpierw na korzenie , bo gałązki nie wyglądają na martwe . Mają kolor zielono-czerwony .
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Mój dereń zaczyna wypuszczać . Mam jeszcze pytanie , czy wszystkie derenie owocują i czy wszystkich gatunków owoce są jadalne ? :wit
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”