Grusza azjatycka, wschodnia, chińska, Nashi

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Grusza azjatycka

Post »

Kiedy mogę zdjąć chochoł słomiany z mojej chojuro? Czy ok 15 marca będzie OK?
Pozdrawiam, Monika
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Tak - a jeśli na początku marca zrobi się ciepło i zacznie intensywnie operować słońce - nie czekaj
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Dzisiaj odwinęłam moją chojuro. Tak jak już pisałam - cały czubek (ok 20-30 cm), który sterczał ponad włókninę zdechł: oczka poodpadały a pędł zrobił się miękki. Ale tu gdzie była słoma, wygląda obiecująco - oczka są (takie małe kotki) i pęd twardy. Zawinęłam jeszcze i poczekam do wiosny z sekatorkiem, a żeby nie zapeszyć to cieszę się na razie tylko troszeczkę :wink:
Pozdrawiam, Monika
janus_z
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 13:35

Post »

A ja zainspirowany tym wątkiem kupiłem na Allegro (u Tercia_tj z Lusowa) sobie dwie odmiany tj, Kosui, oraz NIJISSEIKI :D
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Mam u siebie obydwie odmiany plus Shinseiki, owocowały bardzo dobrze w ub. roku (drugi rok po posadzeniu!), są zupełnie inne od naszych gruszek. Bardzo soczyste i smaczne, numer 1 to Nijsseiki.
Moje dzieci je uwielbiają, dorośli też, robiły też duże wrażenie na gościach. Nie stosowałem żadnej ochrony chemicznej, oprócz miedzianu wczesną wiosną. Pozdrawiam
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Zastanawiam się nad odmianą chojuro, ale w końcu nie potrafię się zdecydować, każdy chwali inne i nie wiem co wybrać :)
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Bierz,jaka jest.W smaku wszystkie podobne,bardzo smaczne.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Niechcący kupiłem nie tę co chciałem a mianowicie HOSUI :roll: ciekawe co to będzie :roll:
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Będą największe owoce, smaczne jak na grusze azjatyckie, tylko drzewo dość na mróz wrażliwe.
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27

Post »

ja mam 3(a raczej już dwie bo właśnie mi psy jedna złamały....) grusze azjatyckie-jakieś 5 lat i malutkie sa... do kija podwiązywać muszę bo je ciężar owoców wygina do ziemi...
karteczki z nazwami dawno gdzieś sfruneły zimą,niemniej jedna jest wczesna,owoce zielone,duze baaardzo soczyste i pyszne. Druga ma owoce niezwykle póżne,praktycznie nawet na przymrozki sie potrafia załapać i wtedy są najsmaczniejsze.Ciemno pomarańczowe,budza sensację na wsi bo wszyscy mówia że mam pomarańcze w gruncie :;230
ziemia u nas ciezka, i na pewno nie kwaśna:) a zimy tez raczej prawdziwe :wink:
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Pomóżcie, proszę. Moja chojuro sadzona jesienią chyba nie przeżyła zimy ;:223 . Większość zawiązków poodpadało i zostały tylko brązowe "kratery". Zostało kilka takich "kotków", które jednak nie wypuszczają. Napiszcie, czy Wasze grusze już wypuszczają po zimie? Ile mam jeszcze czekać, żeby ostatecznie upewnić się, czy drzewko zdechło :?: :(
Pozdrawiam, Monika
Beaty
50p
50p
Od: 7 lis 2008, o 09:40

Post »

Smoniko- mieszkam na W. Śląskiej; dzisiaj sprawdziłam moje grusze i śliwy japońskie, które były posadzone jesienią i wszystkie ruszyły, a Kometa zaczyna przygotowywać się do kwitnięcia; Chojuro ma pąki jeszcze w skórce, ale widać już, że są zielone

poczekaj jeszcze, u Ciebie jest chłodniej
pzd
Awatar użytkownika
Norel
100p
100p
Od: 8 mar 2010, o 00:27

Post »

moje jeszcze nawet nie ruszaja :) jako ciekawostka zdjecie znalazłam z ubiegłego roku jednej z gruszek...nazwy dawno zmyły sie... niemniej ta akurat jest na wsi nazywana pomarańczami z racji jaskrawego koloru jak dojżewaja. Druga o zielonej skórce-wczesna bardziej soczysta jest lepsza,ta jest pózna praktycznie czasami łapie juz przymrozki i wtedy dopiero ma najlepszy aromat-bardzo intensywny(ale dalej mało soku :) )
Obrazek
tytuseee
200p
200p
Od: 16 sie 2009, o 15:28

Post »

Ta późniejsza, przedstawiona na zdjęciu to odmiana Chojuro. Ta wcześniejsza z racji dostępności na rynku to prawdopodobnie Shinseiki lub Nijisseiki. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p

Post »

Dzięki za odpowiedzi - posłucham i poczekam jeszcze trochę :roll: Jak przestanie padać, postaram się pstryknąć fotki, zobaczycie sami jak wygląda ten mój suchy badyl :(
Pozdrawiam, Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”