Moja kolekcja:) - k-arolka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja kolekcja:)

Post »

Karolciu gratuluję pierwszego kwitnienia w tym roku ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gratulacje ;:63 ;:138
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale tych maluszków Ci się uzbierało Karolinko.
Mammillaria pięknie zakwitła ;:138
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

Dzis pierwsze spryskanie moich maluchów:) Słonko świeciło to i wody nie zabrakło:)

Zrobiony dokładny przegląd. Niektóre poprzesadzałam do większych doniczek. Włnowce hmmm był ale walczyłam i na dwóch tlyko zostały jeszcze wiec dwa kaktusy odizolowane.

Dostałam też m. elongata tlyko jest ona z tym "zajączkiem" ale niszczą roslinki. jeśli wyciagne te druciane uszy to zniszcze kaktusa?? Bo w tedy taka dziura będzie:(
Awatar użytkownika
Spy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 15:47

Post »

Ja bym śmiało wyciągnął, później będzie źle rósł jeśli tego nie zrobisz. Zrób to w dzień, wystaw na słońce, żeby rana zaschła i ew. spryskaj jakimś preparatem lub posyp sproszkowanym węglem, żeby nie wdała się infekcja.
Takie doczepiacze to "niezrowy" wymysł. Lepiej jakby po prostu robili pomalowane fiszki w kształcie zajęczych główek itp. i wbijali do ziemi. Efekt podobny. Wilk syty i owca cała. Tak czy siak, wygląda to zabawnie no i ludzie się na to łakomią.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

k-arolka pisze:Dzis pierwsze spryskanie moich maluchów:) Słonko świeciło to i wody nie zabrakło:)

Zrobiony dokładny przegląd. Niektóre poprzesadzałam do większych doniczek. Włnowce hmmm był ale walczyłam i na dwóch tlyko zostały jeszcze wiec dwa kaktusy odizolowane.

Dostałam też m. elongata tlyko jest ona z tym "zajączkiem" ale niszczą roslinki. jeśli wyciagne te druciane uszy to zniszcze kaktusa?? Bo w tedy taka dziura będzie:(
Nic mu powinno nie być. Tylko po wyciągnięciu nie podlewaj ani nie spryskuj przez jakiś czas. Również kupiłem tego 'królika' ze względu, że można oderwać odrosty. Miałem również tą Mammillarie w 'wersji
mikołajowej'. Wyciągnąłem ten drut i żyje. Podobnie było z innym kaktusem. Teraz rośnie jak na drożdżach. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23

Post »

Cześć jestem tu nowy, mam na imię Bartek w sumie to Bartosz ale jak kto woli i jestem z Krotoszyna.

Jak patrzę na te wasze wszystkie kwiaty i pąki to aż zazdroszczę bo ja miałem kilka kaktusów od 6 lat i dopiero się nimi zainteresowałem na początku grudnia 2009r i mowie ze je przezimuje i może jeszcze zdąża zakwitnąć ale tak się nie stało :( :( więc zabrałem się za szczepienie ale tylko tak żeby poćwiczyć technikę, a w tym roku, w kwietniu stawiam tylko na wysiew i raczej nie będę kupował dużych kaktusów ale i tak pokusa jest większa i pewnie nie jednego kupie. Jak przyjdę ze szkoły to wkleję jakieś fotki kaktusów
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

bartii9512 pisze:Cześć jestem tu nowy, mam na imię Bartek w sumie to Bartosz ale jak kto woli i jestem z Krotoszyna.

Jak patrzę na te wasze wszystkie kwiaty i pąki to aż zazdroszczę bo ja miałem kilka kaktusów od 6 lat i dopiero się nimi zainteresowałem na początku grudnia 2009r i mowie ze je przezimuje i może jeszcze zdąża zakwitnąć ale tak się nie stało :( :( więc zabrałem się za szczepienie ale tylko tak żeby poćwiczyć technikę, a w tym roku, w kwietniu stawiam tylko na wysiew i raczej nie będę kupował dużych kaktusów ale i tak pokusa jest większa i pewnie nie jednego kupie. Jak przyjdę ze szkoły to wkleję jakieś fotki kaktusów
Witamy kolejnego 'kaktusiarza' :D Proponuje założyć własny wątek - galerię i wklejać mnóstwo fotek. To czekam na fotki !
Pzdr.

P.S Jeśli zimowałeś je od grudnia to jest możliwość, ze zakwitną. Ja swoje zimuje od października i też jeszcze nie mam zbyt wiele pąków bo dopiero się budzą.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

Już skończyłem je zimować w sumie zimowałem tylko 2 kaktusy które stwierdziłem ze najprędzej zakwitną. A to jest moja bardzo mała kolekcja ale w kwietniu jak już pisałem chce wysiec jakieś kaktusy (wybrałem takie na początek łatwe: lobivie, rebutie, aylostery, jakies echinopsisy na podkładki, mediolobivia i mammillaria).

To cereus peruvianus monstrosa zaszczepiony na cereusie azuresie (tak żeby na czymś sobie poćwiczyć)
Obrazek

lobivie a za nią pereskiopsis
Obrazek

mammillaria, niestety gnije od dołu :(
Obrazek

echinopsis
Obrazek

cereus peruvianus monstrosa
Obrazek

mammillaria
Obrazek

gymnocalycium mihanovichii, sam szczepiłem i w dodatku zimą ale jak widać szczepienie się udało
Obrazek

pachycereus
Obrazek

I jeszcze mam 2 małe kaktusy i jedna brodawkę mammillari zaszczepione na pereskiopsis, chciałem zobaczyć jak szybka będą rosnąc :D :D

Dzisiaj jadę do babci więc może mnie nie być kilka dni na forum :|
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

fajnie:) gratuluje powodzenia w szczepieniu. a masz pereskiopsis gdzie kupujesz? bo ja szukam al enei ma nigdzie
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Wow no fajnie szczepisz a miałeś już tego czerwonego zraza? (taki ci wyrósł czy kupiłeś)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

k-arolka pisze:fajnie:) gratuluje powodzenia w szczepieniu. a masz pereskiopsis gdzie kupujesz? bo ja szukam al enei ma nigdzie
Pereskiopsis właśnie dostałem tydzień temu od kolegi tylko ze są chude i muszę czekać aż zaczną rosnąc to wtedy świeża cześć rośliny będzie o wiele grubsza i ja utnę i ukorzenie, mam nadzieje że zdążę do kwietnia z tym ukorzenianiem bo będę trochę szczepił
luczek95 pisze:Wow no fajnie szczepisz a miałeś już tego czerwonego zraza? (taki ci wyrósł czy kupiłeś)
Byłem kiedyś w "brico marche" i kupiłem sobie myrlilocactusa i na drugi dzień tez pojechałem do tego marketu i patrze a tu bez chlorofilowy kaktusik i mowie sobie tak, kosztuje 15 zł a tyle to ja nie mam a kaktusik ma masę odnóg i stwierdziłem ze sobie jedna oderwę i biedy to nikomu nie zrobi. I tak zrobiłem potem przyjechałem do domu i sobie zaszczepiłem :D :D wiesz jaka jest potem satysfakcja jak sam zaszczepisz i dlatego teraz będę sial w kwietniu ok 150- 200 nasion trochę zaszczepię a trochę będę miał na własnych korzeniach a jak mi zakwitną to będę w niebo wzięty hehe :heja :heja tylko ze będę sobie musiał poczekać kilka lat na kwiatki ale na pereskiopsis powinny już być po roku :) Jak moje pierwsze szczepienia na pereskiopsis się przyjmą to dodam zdjęcia

A może by założyć nowy temat dotyczący tylko szczepienia?

I dzięki za pochwały :wink: :wink:
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Ładne roślinki :)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Proponuje zmienić podłoże (ale nie nalegam :wink: ) bo wydaje mi się, że to powód gnicia (+woda); za drobny żwir - Mammillaria właśnie się tego domaga :wink:
P.S. Zajrzyj do mnie - tam mam foty podłoża i info.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p

Post »

Mammillarie właśnie przesadziłem chyba dopiero po sześciu latach bo cały czas stała na parapecie i się nią nie interesowałem i właśnie jakoś 3 tyg temu ja przesadziłem, zobaczę co się będzie dziać, jak dalej będzie gnić to ja przesadzę jeszcze raz. A i mam jedno pytanie a mianowicie właśnie tej mammillari kilka brodawek gnije może wie ktoś dlaczego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”