Nic mu powinno nie być. Tylko po wyciągnięciu nie podlewaj ani nie spryskuj przez jakiś czas. Również kupiłem tego 'królika' ze względu, że można oderwać odrosty. Miałem również tą Mammillarie w 'wersjik-arolka pisze:Dzis pierwsze spryskanie moich maluchów:) Słonko świeciło to i wody nie zabrakło:)
Zrobiony dokładny przegląd. Niektóre poprzesadzałam do większych doniczek. Włnowce hmmm był ale walczyłam i na dwóch tlyko zostały jeszcze wiec dwa kaktusy odizolowane.
Dostałam też m. elongata tlyko jest ona z tym "zajączkiem" ale niszczą roslinki. jeśli wyciagne te druciane uszy to zniszcze kaktusa?? Bo w tedy taka dziura będzie:(
Witamy kolejnego 'kaktusiarza'bartii9512 pisze:Cześć jestem tu nowy, mam na imię Bartek w sumie to Bartosz ale jak kto woli i jestem z Krotoszyna.
Jak patrzę na te wasze wszystkie kwiaty i pąki to aż zazdroszczę bo ja miałem kilka kaktusów od 6 lat i dopiero się nimi zainteresowałem na początku grudnia 2009r i mowie ze je przezimuje i może jeszcze zdąża zakwitnąć ale tak się nie stało![]()
więc zabrałem się za szczepienie ale tylko tak żeby poćwiczyć technikę, a w tym roku, w kwietniu stawiam tylko na wysiew i raczej nie będę kupował dużych kaktusów ale i tak pokusa jest większa i pewnie nie jednego kupie. Jak przyjdę ze szkoły to wkleję jakieś fotki kaktusów
Pereskiopsis właśnie dostałem tydzień temu od kolegi tylko ze są chude i muszę czekać aż zaczną rosnąc to wtedy świeża cześć rośliny będzie o wiele grubsza i ja utnę i ukorzenie, mam nadzieje że zdążę do kwietnia z tym ukorzenianiem bo będę trochę szczepiłk-arolka pisze:fajnie:) gratuluje powodzenia w szczepieniu. a masz pereskiopsis gdzie kupujesz? bo ja szukam al enei ma nigdzie
Byłem kiedyś w "brico marche" i kupiłem sobie myrlilocactusa i na drugi dzień tez pojechałem do tego marketu i patrze a tu bez chlorofilowy kaktusik i mowie sobie tak, kosztuje 15 zł a tyle to ja nie mam a kaktusik ma masę odnóg i stwierdziłem ze sobie jedna oderwę i biedy to nikomu nie zrobi. I tak zrobiłem potem przyjechałem do domu i sobie zaszczepiłemluczek95 pisze:Wow no fajnie szczepisz a miałeś już tego czerwonego zraza? (taki ci wyrósł czy kupiłeś)