Miejsce na ziemi Ave - cz.4
Re: Miejsce na ziemi Ave - cz.4
Ewuniu szkoda Rh... nie znam się na ich chorobach ale Ty pewno już wyczytałaś na ten temat wszystko ...
Trzymm kciuki, zeby było dobrze ...
Trzymm kciuki, zeby było dobrze ...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Izuś-Liskowaty - ta rabata i tak będzie miała w tym roku przeprowadzkę, w całości...
Wolałam nie ryzykować i ten rh poszedł na ognisko .
Jakoś Rh mnie nie rajcują, miałam, bo miałam...już bardziej wolę hortensje
Mam jeszcze 3 azalie więc się nimi pocieszę 
Moniś - za identyfikację krokusików
- Ty wszystko wiesz ...

Wolałam nie ryzykować i ten rh poszedł na ognisko .
Jakoś Rh mnie nie rajcują, miałam, bo miałam...już bardziej wolę hortensje

Moniś - za identyfikację krokusików

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
EWO- piękne te krokusy paskowane.
Nie wiem,dlaczego jeszcze ich nie mam, miodunka wręcz zjawiskowa, taka śliczna ,wyraziste kolorki.
Ja także straciłam 1 różanecznika , przestraszyłam się, że choroba dopadnie pozostale, gdyż rosły w pobliżu, podlewałam ALIETTE, no i pozostałe ocalały.

Nie wiem,dlaczego jeszcze ich nie mam, miodunka wręcz zjawiskowa, taka śliczna ,wyraziste kolorki.

Ja także straciłam 1 różanecznika , przestraszyłam się, że choroba dopadnie pozostale, gdyż rosły w pobliżu, podlewałam ALIETTE, no i pozostałe ocalały.

- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale za to ten drugi Rh ma imponujące pąki! Te moje to zaniedbane jakieś, muszę się do nich przyłożyć...bo podobnie jak Ty, z wrzosowatych wolę azalie, u nas ludzie mająich dużo i jadąc samochodem nie można oderwać wzroku od ogródków - tu żółta, tam białą, gdzie indziej pomarańczowa... (niektórym ludziom, swoja drogą, powinno się w tym okresie zawieszać prawo jazdy, tak byłoby bezpieczniej
)

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Ewuś, jakoś tak Cię rozumiem, że nie ronisz łez za tym rododendronem, ja też za nimi nie przepadam, ale.... Jak ogrodnik coś straci, to natychmiast powinien roślinostan uzupełnić
, nawet doradzałabym udawanie bólu po stracie tegoż rododendrona, żeby ewentualnie serce mężowskie zmiękczyć
Co prawda, nie wiem, czy jest taka konieczność, nie znam, w tym kombinezonie jednak i z tą lancą(tak to się nazywa?) wygląda dość groźnie
Tak więc, Ewo, krótko mówiąc, na zakupy!
Ale skoro już o tych rododendronach, nie lubię, ale jakieś dwa bidule na wyprzedaży nabyłam
, a Ty piszesz o jakimś wyłamywaniu pąków liściowych, co by takiego drania zmusić do kwitnienia, mogłabyś coś więcej, które to? Jak jedne od drugich odróżnić? Jak już mam, to niechby kwitły....

Ale skoro już o tych rododendronach, nie lubię, ale jakieś dwa bidule na wyprzedaży nabyłam

-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Ave Eve
Wiosennie u Ciebie i kwitnąco
.......dobrze ze spaliłaś tego Rd ponurego,nie wyglądał zdrowo
porażenie miał oczywiste.Mogłaś obciachać,opryskać i przenieść do lasu hmmmm tylko że to zabieg z perspektywą końca świata :lol:Tak zrobiłam z moim różowym obgryzionym przez Karola,dostał szansę wśród mchów i paproci
Może za 30 lat jakiś ekolog będzie dociekał skąd w mateczniku jodłowym rododendron?
[mnie to już nie będzie dotyczyło]Ewuś a co z pomodorro w tym sezonie?
cmokasy z gór

Wiosennie u Ciebie i kwitnąco

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Ave
Witaj Tajko - lepiej poświęcić jedną roslinkę niż płakać potem nad całą rabatą...
Artam - kurka wodna, o tym nie pomyślałam...
Oj, koniecznie musze zacząć płakać nad stratą rh...
Co do zmuszania rózaneczników do lepszego kwitnienia, uzyskać to można wyłamując pąki liściowe, które pojawią się na końcach młodych pędów w sierpniu-wrześniu . Kwiatowe są baryłkowate i mniej ostro zakończone od liściowych, które są węższe i zakończone ostro.
Usunięcie pąków liściowych stymuluje roślinę do wydania nowych pąków, te nowe które wyrosną okażą się pąkami kwiatowymi i będzie ich więcej. W miejscu jednego liściowego mogą pojawić się dwa, lub trzy nowe kwiatowe.
Obrazkowo i tekstowo opracował to świetnie
ZYGMOR http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 637#841637
a także LILA31 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=84
100krociu - a żebyś wiedziała... dlatego ja wolę zajmować fotel pasażera
Smoku Miły - zdaje sie, że od pomidoro w tym roku się nie wyłgam - moja Starsza tak wywracała ślepiami i mlaskała wspominając smak własnych pomidorków, że będę musiała pobawić się znowu... żałujemy tylko, że nie udało się nam kupicć nasionek koktailówek (były tylko koraliki, a te są za małe...
) no i nie bawię sie juz w parapety... kupię sadzonki na rynku...
Najgorsze jest to, że ja w ubiegłym roku hodowałam te pomidory jak w amoku... i nic nie pamiętam... co , jak, i kiedy...
Może Smok pomoże i podpowie...
Artam - kurka wodna, o tym nie pomyślałam...

Co do zmuszania rózaneczników do lepszego kwitnienia, uzyskać to można wyłamując pąki liściowe, które pojawią się na końcach młodych pędów w sierpniu-wrześniu . Kwiatowe są baryłkowate i mniej ostro zakończone od liściowych, które są węższe i zakończone ostro.
Usunięcie pąków liściowych stymuluje roślinę do wydania nowych pąków, te nowe które wyrosną okażą się pąkami kwiatowymi i będzie ich więcej. W miejscu jednego liściowego mogą pojawić się dwa, lub trzy nowe kwiatowe.
Obrazkowo i tekstowo opracował to świetnie
ZYGMOR http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 637#841637
a także LILA31 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... c&start=84
100krociu - a żebyś wiedziała... dlatego ja wolę zajmować fotel pasażera

Smoku Miły - zdaje sie, że od pomidoro w tym roku się nie wyłgam - moja Starsza tak wywracała ślepiami i mlaskała wspominając smak własnych pomidorków, że będę musiała pobawić się znowu... żałujemy tylko, że nie udało się nam kupicć nasionek koktailówek (były tylko koraliki, a te są za małe...

Najgorsze jest to, że ja w ubiegłym roku hodowałam te pomidory jak w amoku... i nic nie pamiętam... co , jak, i kiedy...

Może Smok pomoże i podpowie...

-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hi hi, wystarczy przejrzeć wątek Ave z tamtego okresuAve pisze: Najgorsze jest to, że ja w ubiegłym roku hodowałam te pomidory jak w amoku... i nic nie pamiętam... co , jak, i kiedy...![]()
:180

RH też mnie nie kręcą (może to i dobrze), nie nęcą mnie też wrzosy i wrzośce, chociaż takie łany są piękne.
Nie można mieć wszystkich "chorób" na raz. Idę robić inspekcik, póki pogoda ładna, serniczek poczeka,
wieczorem też się upiecze :P . Serdeczności wiosenno-wielkanocne

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Właśnie kupiłem na uzupełnienie Chopina i Double Delight... a tu okazało się, ze zeszłoroczne wcale się nie straciłyartam pisze:[...]Jak ogrodnik coś straci, to natychmiast powinien roślinostan uzupełnić, [...]

Choć początkowo takie wrażenie sprawiały...
Je podświadomie wolałem Rh od azalii, bo mają wartość dodaną - są zimozielone. Tylko po co mi zimozieloność, skoro zimą i tak wszystko jest białe?

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
a ja wrzośćce lubię.. i będę polecała..
zaraz po zimie to było pierwsze co u mnie kwitło !!!
Muszę kupić tego więcej
Muszę kupić tego więcej

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
liska pisze:a ja wrzośćce lubię.. i będę polecała..
Muszę kupić tego więcej
Prawda,jeszcze spod śniegu widać je kwitnące

Widocznie kupiłeś w celu zgrupowania róż tych samych odmian, bo jak wiadomo po 2-3 w grupie wyglądają lepiejbishop pisze:Właśnie kupiłem na uzupełnienie Chopina i Double Delight... a tu okazało się, ze zeszłoroczne wcale się nie straciły

Każdy zakup da się racjonalnie uzasadnić

- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Żeby to dało się je zgrupować...
Nie ma jak

Nie ma jak

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- Ave
No jak to nie da się Krzysiu ? Trzeba tylko zmniejszyć areał trawnikowy...

Masz rację Izuś, wrzośce są świetne wczesną wiosną, a wrzosy jesienią... Mam po jednym egzemplarzu, tego i tego, i chyba dosadzę jeszcze po jednym.
Martusiu-Artam, Halinko-Hal1959, Elu-Elsi, Izo-Lisko, Krzysiu-Bishop -bardzo Wam dziękuję za odwiedzinki.

Masz rację Izuś, wrzośce są świetne wczesną wiosną, a wrzosy jesienią... Mam po jednym egzemplarzu, tego i tego, i chyba dosadzę jeszcze po jednym.
Martusiu-Artam, Halinko-Hal1959, Elu-Elsi, Izo-Lisko, Krzysiu-Bishop -bardzo Wam dziękuję za odwiedzinki.
-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Eve
cieszę się że znowu tworzymy pomidorową grupę wsparcia
Mam tylko 1 skrzynkę po wysiewie niskopiennych,kilka krzaczków dokupię z rozsady na targu jak Gazda przygotuje foliaczek. O nie! w tym sezonie zero głupot i upraw na górskim wygwizdowie

Mam tylko 1 skrzynkę po wysiewie niskopiennych,kilka krzaczków dokupię z rozsady na targu jak Gazda przygotuje foliaczek. O nie! w tym sezonie zero głupot i upraw na górskim wygwizdowie

nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści