Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)

Post »

A to już nie będę zamawiał w ciemno bo od ciebie się dowiem, jakiej jakości rośliny tam mają Obrazek
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Witaj Przemku ! Wprosiłam się do twojego wątku tak trochę za pośrednictwem Madzi. Przyznam się bez bicia, że przez okres zimy jakowyś marazm mnie dopadł i nie śledziłam wszystkich wątków jak należy :oops: . Miałam przez długi czas u siebie "zieloną masę", która skutecznie zniechęcała mnie nawet do czytania.

Kolekcja jak marzenie :shock: , wspaniałe i niespotykane rośliny. Podziwiam odwagę w ich doborze, ale ty masz to we krwi, na dodatek wyssaną z mlekiem matki :wink:. Szczerze gratuluję !
Sama dosyć asekurancko dobieram rośliny, najczęściej widząć, że u kogoś uprawa się powodzi. Tak właśnie stało się po przeglądnięciu twojego wątku. Do kajecika z listą ewentualnych zakupów powędrowała Masdevallia princeps :P . Mam u siebie warunki tylko dla strefy ciepłolubnej, a skoro u ciebie potrafiła się mimo to przystosować, to może i u mnie jakoś sobie poradzi. Mam nadzieję, że nie będziesz miał mi tego za złe ;:180 .

Będę czekać na kolejne opisy i zdjęcia !
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitła Laeliocattleya `Rojo`
Zdjęcie specjalnie robione na dworze w cieniu, aby jak najbardziej oddać prawdziwy kolor kwiatów, z lampą i w słońcu kolor wychodzi intensywnie czerwony.

Obrazek
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A oto ciekawy sposób zwalczania różnych paskudztw w terrarium. Powinno działać na wełnowce, mszyce - w końcu też oddychają. Jak się coś przyplącze to wypróbuje.
http://www.orchidboard.com/eliminate-te ... s-with-co2
Pozdrawiam
Przemek
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku piękne kwitnienie :shock: i do tego jeszcze w moim ulubionym kolorze :D . Szczerze gratuluję. Sama niestety nie mam ręki do cattleyastych, ani tym podobnych :( . Nie potrafię chyba stworzyć im odpowiednich warunków. Produkują tylko nowe przyrosty, a kwitnąć nie mają zamiaru.
Twoja Laeliocattleyja przepiekna i wiem, że to nie takie proste doczekać się jej kwiatuszków.

Ps. i po co Przemku podawałeś linka do strony z zakupami, tylko sobie smaka narobiłam :? (fajna stronka :D )

Ach... przeczytałam artykuł o zwalczaniu szkodników (może nie dokładnie, bo nie znam agielskiego, ale od czego są tłumacze :D ). Świetna sprawa i proste wykonanie, tylko gdzie u nas znaleźdź suchy lód ? Może masz Przemku jakiś sposób na jego zastąpienie ? Mi przychodzi do głowy tylko pomysł z domową bimbrownią, ale stosowałam to do wody. Nie wiem, jak przełożyć to na powietrze.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Przemku !
Dziękuję za odwiedziny i miłą niespodziankę fotograficzną w moim wątku :)
Twoja Laeliocattleya jest niezwykle podobna do mojej. Kształt kwiatów i kolorystyka również. Jedynie ułożenie kwiatów
(u mnie gęsto osadzone).
Ja dziś też specjalnie zrobiłam zdjęcie w cieniu, koło okna zasłoniętego gęstą firanką (niestety nie mam ogrodu :( )
I kolor wyszedł mi dokładnie taki, jaki jest w rzeczywistości - a więc nieco inny odcień czerwieni.

Obrazek

Jestem ciekawa co do nazwy mojego storczyka. Na wystawie napisano mi na opakowaniu - Epicattleya. Co Ty na to ?
Pewne jest jedynie to, że to hybryda :wink:
Gratuluję kwitnienia Twojej piękności ;:63

A jak tam przesyłka z Drezna - dotarła już ? W jakim stanie są roślinki, bo nasze z tej firmy wyglądały różnie... (?)
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę ,że kolorowa eksplozja u Ciebie Joasiu, Przemku jest i będzie ;:138 - Tak , jak przystało na wiosnę.
Zresztą wszędzie są już symptomy ożywienia.
Wspaniałe ,to koloroterapia w najlepszym wydaniu.
A ,ze kolory w tonach odmienne, to tylko wzmaga nas apetyt.

Lano :;230 uśmiałam sie z tej bimbrowni. Ale tylko trochę, bo sama kiedyś opisywałam na ŚO jak sobie radzą
storczykarze przy problemach po 3 latach orchidarium.
Niestety ,kryzys przychodzi - jest nieunikniony i jedynym srodkiem zaradczym, aby wszystkiego nie demolować jest wspomaganie się CO2.
Najprościej :P wstawić gąsiorek z winem /fermentującym/.
Oczywiście orchidarium musi wymiarami być stosowne, aby takie :roll: coś ulokować.

Ja się śmiałam ; z tym pierwszy raz spotkałam się kilka lat temu na forum UK ,póżniej gdzieś tam w naturze ..
Zawodowo = chemicznie :P alkoholowy temat rozpracowałam i potwierdziłam sobie dzialanie biobójcze :lol: Musi działać tez na rośliny i szkodniki ;:108 .

Niestety to nie tylko ślimaki, krocionogi /tutaj ten przypadek w linkowanym temacie/.Najwiekszy wróg to rozwój flory bakteryjnej ,co w pewnym momencie doprowadza do stanu przesilenia infekcji .Masowy jest upadek roślin ;właściwie wszystkiego co żyje.I to zaskakuje lawinowym przebiegiem.Nie do zatrzymania.
Nasze koleżanki już przeżyły takie straty.
Tak więc....orchidarium tak ale słusznych rozmiarów ,bo 1/2 l gąsiorek będzie mało skuteczny -nie da tej ilości CO2.
A czy rzeczywiście zadziała sposób ... przekonuje ... własna próba.

pozdrawiam JOVANKA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jovanko zgaza się i przyznaję Ci w tym temacie ogromna rację. Ten pomysł z domową bimbrownią przyszedł mi do głowy, ale stosowałam go w troszkę inny sposób i na co innego. Mianowicie fermentujące drożdże, zamknięte w butelce, do tego rurka i gaz wchodził do akwarium z rybkami, w którym były rośliny wodne. Zatem całkowicie inne środowisko, a gaz podawany był w bardzo małych dawkach (zaznaczam, że rybkom wtedy nic sie nie stało, z uwagi na minimalne dawki).
Obecnie nie mam potrzeby, aby cokolwiek truć w akwarium. Także jestem zwolenniczką tego, aby na siłę nie wybijać wszystkiego do przysłowiowej "nogi". Do tego jednak trzeba dojrzeć i nie wszystko, co żywe, musi być naszym wrogiem :wink:.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Przepiękna Cattleya, kolor rzeczywiście ma cudny.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Przepiękna ta Twoja Laeliocattleya, Przemku. Kolor po prostu zwala z nóg :shock:
A Asi Cattleya jest w tak odblaskowej czerwieni, ze mnie oczy bolą od dłuższego patrzenia na nią :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Super storczyk w super kolorze ;:138 Pozdrawiam Ania
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu roślinki z Drezna przyszły w dobrej kondycji, tylko dwie straciły liście ale myśle że odżyją.
Zamieszczam zdjęcie w słońcu,chyba masz tą samą co ja.

Obrazek
Pozdrawiam
Przemek
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Przemku, ta wiadomość ,że masz już rośliny :P bardzo mnie ucieszyła.
Wygladali na dobrych ludzi :lol: ale.... różne myśli miałam, nie powiem :? .
- o zaskoczeniu i minie jaką zrobiłam ,nawet nie wspomnę gdy powiedzieli ,że nie ma towaru-wysłali.

To jest szczęśliwy finał ;:138 .
A cóż....straty bywają ,bo ryzyko i tak jest przy takich storczykach dość duże.
A może storczyki się ...pozbierają;oby !

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Nie mogę się napatrzeć na tę katleję. Ma przepiękny kolor!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Tak, to prawda :) Chyba mamy tę samą. Przyznam, że jestem nią zauroczona.
Ta nasycona czerwień 'bije po oczach' - jak pisze Madzia - ale tylko z ekranu. Na żywo, jest to wspaniała czerwień.
Nawet dzisiaj, w pochmurny, szary dzień rozwesela.

Co do roślinek, to.... widziałam minę Jovanki gdy usłyszała tłumaczenie, że 2 dni wcześniej wysłali.
Wyrecytowali to bardzo uprzejmie, kaleczonym polskim. Pomyślałam - no to ładnie, bo przed nami
tydzień świąteczny i przesyłka pewnie dotrze po świętach. Możesz sobie wyobrazić w takim scenariuszu zawartość paczki ?
Stąd nasze obawy. Fajnie, że straty są niewielkie. My z Madzią też mamy takich trochę :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”