Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kolorowe parapety - to nie chwasty to storczyki ;)
Witaj Przemku ! Wprosiłam się do twojego wątku tak trochę za pośrednictwem Madzi. Przyznam się bez bicia, że przez okres zimy jakowyś marazm mnie dopadł i nie śledziłam wszystkich wątków jak należy
. Miałam przez długi czas u siebie "zieloną masę", która skutecznie zniechęcała mnie nawet do czytania.
Kolekcja jak marzenie
, wspaniałe i niespotykane rośliny. Podziwiam odwagę w ich doborze, ale ty masz to we krwi, na dodatek wyssaną z mlekiem matki
. Szczerze gratuluję !
Sama dosyć asekurancko dobieram rośliny, najczęściej widząć, że u kogoś uprawa się powodzi. Tak właśnie stało się po przeglądnięciu twojego wątku. Do kajecika z listą ewentualnych zakupów powędrowała Masdevallia princeps :P . Mam u siebie warunki tylko dla strefy ciepłolubnej, a skoro u ciebie potrafiła się mimo to przystosować, to może i u mnie jakoś sobie poradzi. Mam nadzieję, że nie będziesz miał mi tego za złe
.
Będę czekać na kolejne opisy i zdjęcia !

Kolekcja jak marzenie

Sama dosyć asekurancko dobieram rośliny, najczęściej widząć, że u kogoś uprawa się powodzi. Tak właśnie stało się po przeglądnięciu twojego wątku. Do kajecika z listą ewentualnych zakupów powędrowała Masdevallia princeps :P . Mam u siebie warunki tylko dla strefy ciepłolubnej, a skoro u ciebie potrafiła się mimo to przystosować, to może i u mnie jakoś sobie poradzi. Mam nadzieję, że nie będziesz miał mi tego za złe

Będę czekać na kolejne opisy i zdjęcia !
- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Zakwitła Laeliocattleya `Rojo`
Zdjęcie specjalnie robione na dworze w cieniu, aby jak najbardziej oddać prawdziwy kolor kwiatów, z lampą i w słońcu kolor wychodzi intensywnie czerwony.

Zdjęcie specjalnie robione na dworze w cieniu, aby jak najbardziej oddać prawdziwy kolor kwiatów, z lampą i w słońcu kolor wychodzi intensywnie czerwony.

- Phragboy
A oto ciekawy sposób zwalczania różnych paskudztw w terrarium. Powinno działać na wełnowce, mszyce - w końcu też oddychają. Jak się coś przyplącze to wypróbuje.
http://www.orchidboard.com/eliminate-te ... s-with-co2
http://www.orchidboard.com/eliminate-te ... s-with-co2
-
Przemku piękne kwitnienie
i do tego jeszcze w moim ulubionym kolorze
. Szczerze gratuluję. Sama niestety nie mam ręki do cattleyastych, ani tym podobnych
. Nie potrafię chyba stworzyć im odpowiednich warunków. Produkują tylko nowe przyrosty, a kwitnąć nie mają zamiaru.
Twoja Laeliocattleyja przepiekna i wiem, że to nie takie proste doczekać się jej kwiatuszków.
Ps. i po co Przemku podawałeś linka do strony z zakupami, tylko sobie smaka narobiłam
(fajna stronka
)
Ach... przeczytałam artykuł o zwalczaniu szkodników (może nie dokładnie, bo nie znam agielskiego, ale od czego są tłumacze
). Świetna sprawa i proste wykonanie, tylko gdzie u nas znaleźdź suchy lód ? Może masz Przemku jakiś sposób na jego zastąpienie ? Mi przychodzi do głowy tylko pomysł z domową bimbrownią, ale stosowałam to do wody. Nie wiem, jak przełożyć to na powietrze.

Twoja Laeliocattleyja przepiekna i wiem, że to nie takie proste doczekać się jej kwiatuszków.
Ps. i po co Przemku podawałeś linka do strony z zakupami, tylko sobie smaka narobiłam

Ach... przeczytałam artykuł o zwalczaniu szkodników (może nie dokładnie, bo nie znam agielskiego, ale od czego są tłumacze

Witaj Przemku !
Dziękuję za odwiedziny i miłą niespodziankę fotograficzną w moim wątku
Twoja Laeliocattleya jest niezwykle podobna do mojej. Kształt kwiatów i kolorystyka również. Jedynie ułożenie kwiatów
(u mnie gęsto osadzone).
Ja dziś też specjalnie zrobiłam zdjęcie w cieniu, koło okna zasłoniętego gęstą firanką (niestety nie mam ogrodu
)
I kolor wyszedł mi dokładnie taki, jaki jest w rzeczywistości - a więc nieco inny odcień czerwieni.

Jestem ciekawa co do nazwy mojego storczyka. Na wystawie napisano mi na opakowaniu - Epicattleya. Co Ty na to ?
Pewne jest jedynie to, że to hybryda
Gratuluję kwitnienia Twojej piękności
A jak tam przesyłka z Drezna - dotarła już ? W jakim stanie są roślinki, bo nasze z tej firmy wyglądały różnie... (?)
Dziękuję za odwiedziny i miłą niespodziankę fotograficzną w moim wątku

Twoja Laeliocattleya jest niezwykle podobna do mojej. Kształt kwiatów i kolorystyka również. Jedynie ułożenie kwiatów
(u mnie gęsto osadzone).
Ja dziś też specjalnie zrobiłam zdjęcie w cieniu, koło okna zasłoniętego gęstą firanką (niestety nie mam ogrodu

I kolor wyszedł mi dokładnie taki, jaki jest w rzeczywistości - a więc nieco inny odcień czerwieni.

Jestem ciekawa co do nazwy mojego storczyka. Na wystawie napisano mi na opakowaniu - Epicattleya. Co Ty na to ?
Pewne jest jedynie to, że to hybryda

Gratuluję kwitnienia Twojej piękności

A jak tam przesyłka z Drezna - dotarła już ? W jakim stanie są roślinki, bo nasze z tej firmy wyglądały różnie... (?)
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Widzę ,że kolorowa eksplozja u Ciebie Joasiu, Przemku jest i będzie
- Tak , jak przystało na wiosnę.
Zresztą wszędzie są już symptomy ożywienia.
Wspaniałe ,to koloroterapia w najlepszym wydaniu.
A ,ze kolory w tonach odmienne, to tylko wzmaga nas apetyt.
Lano
uśmiałam sie z tej bimbrowni. Ale tylko trochę, bo sama kiedyś opisywałam na ŚO jak sobie radzą
storczykarze przy problemach po 3 latach orchidarium.
Niestety ,kryzys przychodzi - jest nieunikniony i jedynym srodkiem zaradczym, aby wszystkiego nie demolować jest wspomaganie się CO2.
Najprościej :P wstawić gąsiorek z winem /fermentującym/.
Oczywiście orchidarium musi wymiarami być stosowne, aby takie
coś ulokować.
Ja się śmiałam ; z tym pierwszy raz spotkałam się kilka lat temu na forum UK ,póżniej gdzieś tam w naturze ..
Zawodowo = chemicznie :P alkoholowy temat rozpracowałam i potwierdziłam sobie dzialanie biobójcze
Musi działać tez na rośliny i szkodniki
.
Niestety to nie tylko ślimaki, krocionogi /tutaj ten przypadek w linkowanym temacie/.Najwiekszy wróg to rozwój flory bakteryjnej ,co w pewnym momencie doprowadza do stanu przesilenia infekcji .Masowy jest upadek roślin ;właściwie wszystkiego co żyje.I to zaskakuje lawinowym przebiegiem.Nie do zatrzymania.
Nasze koleżanki już przeżyły takie straty.
Tak więc....orchidarium tak ale słusznych rozmiarów ,bo 1/2 l gąsiorek będzie mało skuteczny -nie da tej ilości CO2.
A czy rzeczywiście zadziała sposób ... przekonuje ... własna próba.
pozdrawiam JOVANKA

Zresztą wszędzie są już symptomy ożywienia.
Wspaniałe ,to koloroterapia w najlepszym wydaniu.
A ,ze kolory w tonach odmienne, to tylko wzmaga nas apetyt.
Lano

storczykarze przy problemach po 3 latach orchidarium.
Niestety ,kryzys przychodzi - jest nieunikniony i jedynym srodkiem zaradczym, aby wszystkiego nie demolować jest wspomaganie się CO2.
Najprościej :P wstawić gąsiorek z winem /fermentującym/.
Oczywiście orchidarium musi wymiarami być stosowne, aby takie

Ja się śmiałam ; z tym pierwszy raz spotkałam się kilka lat temu na forum UK ,póżniej gdzieś tam w naturze ..
Zawodowo = chemicznie :P alkoholowy temat rozpracowałam i potwierdziłam sobie dzialanie biobójcze

Niestety to nie tylko ślimaki, krocionogi /tutaj ten przypadek w linkowanym temacie/.Najwiekszy wróg to rozwój flory bakteryjnej ,co w pewnym momencie doprowadza do stanu przesilenia infekcji .Masowy jest upadek roślin ;właściwie wszystkiego co żyje.I to zaskakuje lawinowym przebiegiem.Nie do zatrzymania.
Nasze koleżanki już przeżyły takie straty.
Tak więc....orchidarium tak ale słusznych rozmiarów ,bo 1/2 l gąsiorek będzie mało skuteczny -nie da tej ilości CO2.
A czy rzeczywiście zadziała sposób ... przekonuje ... własna próba.
pozdrawiam JOVANKA
-
Jovanko zgaza się i przyznaję Ci w tym temacie ogromna rację. Ten pomysł z domową bimbrownią przyszedł mi do głowy, ale stosowałam go w troszkę inny sposób i na co innego. Mianowicie fermentujące drożdże, zamknięte w butelce, do tego rurka i gaz wchodził do akwarium z rybkami, w którym były rośliny wodne. Zatem całkowicie inne środowisko, a gaz podawany był w bardzo małych dawkach (zaznaczam, że rybkom wtedy nic sie nie stało, z uwagi na minimalne dawki).
Obecnie nie mam potrzeby, aby cokolwiek truć w akwarium. Także jestem zwolenniczką tego, aby na siłę nie wybijać wszystkiego do przysłowiowej "nogi". Do tego jednak trzeba dojrzeć i nie wszystko, co żywe, musi być naszym wrogiem
.
Obecnie nie mam potrzeby, aby cokolwiek truć w akwarium. Także jestem zwolenniczką tego, aby na siłę nie wybijać wszystkiego do przysłowiowej "nogi". Do tego jednak trzeba dojrzeć i nie wszystko, co żywe, musi być naszym wrogiem

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepiękna Cattleya, kolor rzeczywiście ma cudny.
- madzik
- Od: 27 gru 2007, o 09:12
Przepiękna ta Twoja Laeliocattleya, Przemku. Kolor po prostu zwala z nóg
A Asi Cattleya jest w tak odblaskowej czerwieni, ze mnie oczy bolą od dłuższego patrzenia na nią

A Asi Cattleya jest w tak odblaskowej czerwieni, ze mnie oczy bolą od dłuższego patrzenia na nią

- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Super storczyk w super kolorze
Pozdrawiam Ania

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
- Phragboy
Przemku, ta wiadomość ,że masz już rośliny :P bardzo mnie ucieszyła.
Wygladali na dobrych ludzi
ale.... różne myśli miałam, nie powiem
.
- o zaskoczeniu i minie jaką zrobiłam ,nawet nie wspomnę gdy powiedzieli ,że nie ma towaru-wysłali.
To jest szczęśliwy finał
.
A cóż....straty bywają ,bo ryzyko i tak jest przy takich storczykach dość duże.
A może storczyki się ...pozbierają;oby !
pozdrawiam JOVANKA
Wygladali na dobrych ludzi

- o zaskoczeniu i minie jaką zrobiłam ,nawet nie wspomnę gdy powiedzieli ,że nie ma towaru-wysłali.
To jest szczęśliwy finał

A cóż....straty bywają ,bo ryzyko i tak jest przy takich storczykach dość duże.
A może storczyki się ...pozbierają;oby !
pozdrawiam JOVANKA
- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Nie mogę się napatrzeć na tę katleję. Ma przepiękny kolor!
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Tak, to prawda
Chyba mamy tę samą. Przyznam, że jestem nią zauroczona.
Ta nasycona czerwień 'bije po oczach' - jak pisze Madzia - ale tylko z ekranu. Na żywo, jest to wspaniała czerwień.
Nawet dzisiaj, w pochmurny, szary dzień rozwesela.
Co do roślinek, to.... widziałam minę Jovanki gdy usłyszała tłumaczenie, że 2 dni wcześniej wysłali.
Wyrecytowali to bardzo uprzejmie, kaleczonym polskim. Pomyślałam - no to ładnie, bo przed nami
tydzień świąteczny i przesyłka pewnie dotrze po świętach. Możesz sobie wyobrazić w takim scenariuszu zawartość paczki ?
Stąd nasze obawy. Fajnie, że straty są niewielkie. My z Madzią też mamy takich trochę

Ta nasycona czerwień 'bije po oczach' - jak pisze Madzia - ale tylko z ekranu. Na żywo, jest to wspaniała czerwień.
Nawet dzisiaj, w pochmurny, szary dzień rozwesela.
Co do roślinek, to.... widziałam minę Jovanki gdy usłyszała tłumaczenie, że 2 dni wcześniej wysłali.
Wyrecytowali to bardzo uprzejmie, kaleczonym polskim. Pomyślałam - no to ładnie, bo przed nami
tydzień świąteczny i przesyłka pewnie dotrze po świętach. Możesz sobie wyobrazić w takim scenariuszu zawartość paczki ?
Stąd nasze obawy. Fajnie, że straty są niewielkie. My z Madzią też mamy takich trochę

Pozdrawiam, Joanna