Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Poprzycinaj go naokoło by nadać mu taką formę jak zaznaczyłem na zdjęciu, w czerwcu kolejna korekcja więc należało by go wtedy pokazać. Wszystkie gałązki takie małe do miejsca od którego zaczniesz formować koronę należy usunąć.

Obrazek
dante
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 lut 2009, o 19:13

Post »

Czarodziej_ pisze:Tak, i trzeba wiedzieć jak przycinać (nie odrywa się gałązek) cięcie na ot tak sobie może spowodować więcej szkody niż dobrego ... :D
Czyli jak się przycina tzn. czym? Czy potem jakoś dba się o to przycięte miejsce? I najważniejsze: czy najpierw przesadzić? czy przyciąć?

Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc :lol:
x-C-j
---

Post »

Poprzycinaj nożyczkami, niczym nie zabezpieczaj, na poprzedniej stronie pozaznaczałem na zdjęciu jak powinno się poprzycinać. Najpierw przesadzenie a z tydzień później cięcie. :wink:
GregSz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2010, o 09:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Benjaminek - jak go przyciąć?

Post »

Witam wszystkich. to mój pierwszy post na Waszym forum. Mam dwa okazy Fikusa benjamina, niestety trochę zaniedbane. Maja już swoją nie lada historię. Wczoraj przywiozłem je od mojej mamy do siebie do domu i chciałbym je jakoś odratować. Mam nadzieję na Waszą pomoc w tej kwestii. Jak najlepiej się nimi zaopiekować, jak przyciąć, czy w ogóle przycinać?

Pierwszy to ten większy jakiś czas temu przycięty przez moją mamę tak na żywioł. Niedawno zaczął puszczać świeże listki.
A oto foto większego:

Drugi natomiast jest w całości bez liści i większość gałązek chyba jest uschniętych, ale mam nadzieję go podratować przy Waszej pomocy.
Wygląda tak:

Zdjęcia niedostepne/KaRo
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Drugi fikus - ten zupełnie łysy - wygląda na trupa. Aby na 100 % upewnić się, weź ostre nożyczki (lub sekator) i poczynając od samej góry obcinaj - początkowo co 10 centymetrów poszczególne pędy. Jeżeli w którymś momencie pojawi się krew fikusa - biały sok, mleczko - to będzie znaczyć, że jeszcze żyje i być może będzie go można odratować. Napisz jak to wygląda.
Drugi fikus też wymaga przycięcia ale jak piszesz masz go u siebie od wczoraj, wiec musi jeszcze przejść aklimatyzację i pewnie za własnej woli straci masę liści. Ustaw go ok. pół metra od okna tak aby nie padały na niego bezpośrednio promienie słoneczne. Należałoby go dziennie spryskiwać. Po aklimatyzacji - ok. 2 tygodnie do miesiąca - będzie go można przyciąć, tylko konieczne będą nowe - większe zdjęcia.

Wiem, że nieładnie się wtrącać ale jeżeli chodzi o fikusa Joanny miałbym ciutkę inną koncepcję. Z fotografii wyłania się ładny zarys trójkąta i ja bym go na taką kulę nie przycinał a bardziej na "płasko". Oczywiście - owszem wszystkie gałązki, pędy wymagają przycięcia - poprawi to zdecydowanie i formę i jego kondycję. Większe zdjęcia z kilku stron zdecydowanie pomogą.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
GregSz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 mar 2010, o 09:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za porady. Za jakieś 2-3 tygodnie pozwolę sobie wkleić nowe zdjęcia po aklimatyzacji większego osobnika. Mniejszy fikus rzeczywiście był trupem. Wszystkie gałązki suche jak wióry. Skończył jako składnik podłoża do storczyków :)
Awatar użytkownika
Szlachcianka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2010, o 10:26

Fikus benjamina - jak przyciąć?

Post »

Witam, mam benjamina od maja tamtego roku. Do tej pory tylko gubił liście i marniał w oczach. Dziś zauważyłam, że jakieś listeczki zaczął wypuszczać. Tylko szkoda, że tyle suchych gałązek się narobiło do tego czasu. Nie wiem jak go przyciąć. Z jednej strony całkiem stracił liście, a z drugiej coś ich zostało. Dodam, że nic nie chce rosnąć na dole tego kwiatka w doniczce. Żeby nie było łyso, to chciałam wsadzić tam zielistke, ale niestety sadzonki nie przyjęły sie tam. Jakby miał ktoś pomysł jak go przyciąć i czy już na to pora, to będę wdzięczna za porade :)
Obrazek Obrazek
x-C-j
---

Re: Uratujemy razem benjamina??

Post »

Za małe rozmiarowo zdjęcia bym mógł pozaznaczać Ci jak go poprzycinać, najpierw jednak kup sobie keramzyt, ziemię dla fikusów, zdobądź piasek i trochę węgla grillowego i kup większą doniczkę o 6 cm w średnicy od obecnej i przesadź roślinę, jak będziesz przesadzała nie rozwalając zbytnio bryły korzeniowej zdejmij cześć starej ziemi, na dno nowej doniczki nasyp 1-2 cm keramzytu podsyp nowej ziemi i posadź roślinę uzupełniając resztę przestrzeni w doniczce nową ziemią. Jak nie trafisz ziemi typowej dla fikusów możesz kupić sobie taką dla palm domieszaj do niej piasku (3:1 ziemia do piasku) i dodaj garść drobno pokruszonego węgla grillowego, całość wymieszaj i w taką ziemię przesadź fikusa. Jak przesadzisz zamieść zdjęcia jako miniatury ale z możliwością do powiększenia do rozmiaru minimum 1024x768 pikseli lub większe. :wink:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Przycięłam swojego w styczniu.
Był niezbyt ładny, dużo suchych gałązek no i jakiś taki nieforemny:

Obrazek

Wycięłam co suche, pędy skróciłam i tym samym zrobiłam mu nową fryzurkę:

Obrazek

Obecnie roślina ładnie rośnie, ma nowe przyrosty, zwarty pokrój i...chyba zaprzyjaźniła się z sekatorem :D:

Obrazek

pozdrawiam
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo ładnie zrobiony i ostrzyżony - zyskał piękną sylwetkę. Cały czas uważam, że coroczne cięcie beniaminów bardzo im służy, korona staje się bardziej zwarta i bardziej się rozkrzewia co wpływa na ogólną kondycję drzewka.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Szlachcianka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

może przytniemy mojego benka?? :wit
Obrazek
Awatar użytkownika
Szlachcianka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

igor944 a możesz mi to zaznaczyć? po prawej wogole nie mam liści i cichutko liczę, że z racji wiosny się pojawią :tan
x-M-8
---
Od: 4 gru 2008, o 14:08

Post »

Zobacz po prawej czy żyją gałęzie bo niektóre wyglądają na suche....utnij np kawałek i jak wypłynie sok to znaczy,że będą żyły...
Trzeba by było troszkę popracować nad tym beniaminem żeby była kulka bo tak od razu nie będzie...
Osobiście powycinałbym suche gałęzie,poprzycinał końce i trzeba by zacząć formować,a samo nadawanie kształtu zależy od właściciela...i z jednego zdjęcia trudno pokazać komuś jak ma się to uformować. :roll:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak jak pisze Mirek zdjęcie jest małe i niezbyt ostre. Przydało by się większe, bardziej zbliżone i przynajmniej z 2-ch stron.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Szlachcianka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

wklejam jeszcze raz zdjęcia :) innych nie umiem zrobić :oops:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
może się nadadzą... :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”