Ogródek Magdy:-) cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Magdy:-) cz.2

Post »

Witaj Magdo ;:7

Przybiegłam do twojego ogrodu z wątku Dominiki.
Masz śliczną działkę nr 1 i bardzo obiecującą nr 2 :P Szczególnie zazdroszczę wyrośniętych sosenek ,które można wkomponowaś w ogród. Myśmy kupowali kawałek pustego pola i nie mam żadnych dużych drzew :wink:

Chciałam poradzić coś w sprawie siania lawendy.
Mam jeden duży krzak , który nie rozsiewa się, ale mam też inną odmianę, zbieram nasionka i wysiewam bez problemu.
Wysiewam do skrzyneczki na parapecie, luty-marzec, bez chłodzenia w lodówce czy na dworze. :oops:
W tym roku miałam wystawić, ale jakoś zapomniałam, i właśnie kiełkują. Potem rozsadzam do maleńkich doniczek i do ziemi.
Sąsiadka tą samą lawendę sieje bezpośrednio do ziemi i bez problemu wyrasta.
W zeszłym roku miałam tyle sadzonek ,że obdzieliłam wszystkie sąsiadki , ale teraz stwierdziłam że potrzebuję więcej na obwódki i zasiałam znowu.

Podziwiam twoje wysiewy, szczególnie małe Heliotropki, gdyż próbowałam kiedyś wysiać Heliotrop ale bezskutecznie :(

:wit
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też mi wyrosło coś takiego, czyli pewnie serduszka.
Bo pamiętam, że sadziłam gdzieś w tej ololicy ;:224

Madziu, działka wcale nie mała :D
magdala

Post »

Witaj Kasiu :wit

To tajemnicza ta Lawenda.... Raz udaje się bez problemów ,a innym w ogóle nie kiełkuje :wink:
Nie wiem czy nie powinnam jednak do lodówki wstawić nasion ,ale zmieszanych z piaskiem,
a nie takie w torebce....a Ty z kolei piszesz ,ze w ogóle nie mrozisz :|

Sosny i brzozy na działce nr2 faktycznie cieszą -to już tworzy właściwie takie zakątki ogrodu-
on sam się "projektuje". Najgorsze to oczekiwanie na papiery ,pozwolenia itp :roll:

Aniu -ta działka dla mnie jest ogromna ,tylko tak napisałam ,bo ludziska mają czasem po 3000
i więcej metrów do obrobienia....Ale stojąc tam -tak sobie myślę ,że będę miała co robić w ogrodzie :D
Aśka68
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 18:14

Post »

Magdo ja ukorzeniałam kalinę późną wiosną przez zielone gałązki(z powodzeniem) i przez zdrewniałe. Czy to drugie ukorzenianie się powiodło się okażę się niebawem jak badylki wypuszczą liście :D
Ręczna wertykulacja jest ciężka, ale do zrobienia. Mimo, że należę do kobitek kompaktowych sama dałam radę w jedno popołudnie :wink:
Teraz czekam na efekty, bo po zimie mój trawnik koszmarnie wygląda.
Co do 68 zgadłaś :D

Pozdrawiam
Aśka
Zapraszam
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Albo po prostu wyjmij z lodówki i wysiej :wink:
U mnie stoją na południowym parapecie i sobie rosną, zdjęcia wstawiłam u siebie :D

Działka nr 2 śliczna i duża, ja mam 1600 m2 i jest to bardzo dużo do obrobienia i obsadzenia :roll:
Niestety dokumentacji nie da się ominąć i trzeba swoje odczekać :wink:
magdala

Post »

Aśka68 pisze:Magdo ja ukorzeniałam kalinę późną wiosną przez zielone gałązki(z powodzeniem)
Asiu -a czy ukorzeniałaś w taki sposób , jak to robi się np. z Hortensją? Szczytowy kawałek
pędu wprost do ziemi ? Czy może zabiegi typu : ukorzeniacz itp?

68- dobry rok -szkoda tylko ,że tyle już lat minęło, prawda?

Kasiu-widziałam Twoją lawendę :D Po Świętach ją wysieję -wtedy miną 2 tygodnie mrożenia
(tak zalecali na opakowaniu).
------------------------------------------------------------------------------------------------

W temacie Świąt wyluzowałam się w tym roku zupełnie ... Do tego stopnia ,że pojechałam sobie z córką
na rowerach na plażę. Nie pamiętam naprawdę ,żebym w poprzednich latach pozwoliła sobie na taką fanaberię!!
Wir przygotowań , sprzątanie, zakupy -tak było zawsze ,a dziś ,zobaczcie :było tak :D
Prawdziwa pusta plaża ,leniwe chmurki, spokojne morze i zapach sosen po drodze-ech ! było przyjemnie....

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ piękny widok ;:108 , a ja tak bardzo tęsknię za morzem.
magdala

Post »

O,tak -dzisiaj było wyjątkowo :D Zresztą jak chyba co roku- pierwszy kontakt z piaskiem
na plaży po długiej zimie...

Zaczynam się niepokoić tym moim luzactwem przedświątecznym - niby posprzątałam ,
jedzenie zaplanowałam ,jutro jeszcze jakieś jedzeniowe zakupy, gości obiadowych nie będę mieć,
ale tak mi dziwnie ,ze się nie spieszę i nie panikuję- co jest ?? Nigdy tak nie było... :roll:
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

No, coś Ty? Nigdy tak nie było? To znaczy, że chwytasz równowagę, pomiędzy tym, co konieczne a tym, co...potrzebne!
Też tak mam i dobrze mi z tym, nadspodziewanie :lol: Taki brzeg...takie niebo...ech!
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
magdala

Post »

Zawsze przed Świętami czy urodzinami (chodzi oczywiście o imprezę z gośćmi)-bardzo się denerwuję:
czy zdążę, czy nie zapomnę o niczym itd itp....
A teraz nic!
Nie wiem -może jutro do mnie dotrze ,że zrobiłam głupio .....
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Może za bardzo się przejmujesz? Święta powinny mieć charakter przede wszystkim duchowy, cała ta reszta, porządki, gotowanie, pieczenie, to trochę, moim zdaniem, przerost formy nad treścią.
Banalnie to zabrzmiało, wiem, ale coś w tym jest...
Trzymam z Tobą! :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Madziu- cudny widok! Świetny pomysł na odreagowanie wszelkich stresów, taki wypad na rowerach :D . Wcale zdrowe podejście - nieraz się angażujemy ponad siły w przygotowania różnych uroczystości, a przecież ważniejsza jest atmosfera jaką się stwarza, niż lśniące na glanc mieszkanie i uginający się od jedzenia stół. Tak trzymać :heja
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziulek... ja mam w tym roku dokładnie to samo :wink:
I powiem Ci - chyba wszyscy na tym zyskujemy (no... może oprócz sklepów :;230 ), w domku spokój, dzieci zadowolone, że mama ma czas... wczoraj wybraliśmy się na długi spacer...
M też pochwala...
Może ktoś powie, ze tradycja ginie w narodzie :roll: ale co mi tam...
A morze - piękne :D
Już tęsknię...
magdala

Post »

Cześć Dziewczyny :wit

Podejrzewam ,ze tak mi się porobiło od zeszłego roku ,kiedy to pierwszy raz w życiu pozwoliliśmy
sobie " uciec" i na Wielkanoc pojechaliśmy ze znajomymi w góry...
I w tym roku już nie szaleję , sprzątam i gotuję z umiarem ,nie kupuję góry jedzenia.

A w moim przypadku taki odwrót nie jest łatwy- albowiem moja Mama organizowała takie idealne Święta,
wszystko robiła własnoręcznie- pasztety ,ciasta . Sprzątała wszędzie -od wnętrz szafek poprzez
klosze lamp . Ale co prawda to prawda- wszystkim wybornie smakowało ,chwalili ,a moja Mama
była wykończona całą tą robotą :|

Ja też to wszystko umiem ,ale jakoś tak chce mi się poświętować . Tylko pogoda podobno ma nas zawieść ???

Tak bym chciała pokazać jakieś wiosenne zdjęcie z działki, ale ni ma ....
magdala

Post »

Z okazji Świąt Wielkanocnych chciałam złożyć życzenia wszystkim forumowiczom :wit
Świętujcie spokojnie i zdrowo , a nadchodząca wiosna niech Wam przyniesie dużo nowych sił i
pogodnych myśli :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”