Wilgoć w domu !

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Re: Wilgoć w domu !

Post »

Greta pisze:Też mam zabytkowy dom
To zupełnie tak jak my. Nasza chałupa ma jakieś 150 lat (a może i więcej), jest z łupka i ma ściany grube na 60 cm. Niestety, jest problem z wentylacją "wewnętrzną", a raczej jej brakiem i łazienki oraz kuchnia są miejscami dość "wrażliwymi". Dlatego też przy najbliższym remoncie musimy takową wentylację zrobić.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mój dom , ma też ok.130 lat , jest na fundamentach z granitu , a reszta szachulcowa. U mnie wentylacja jest dobra , mam problem , bo zaraz koło domu płynie rzeczka i mie zalewa , albo wybijaja wody gruntowe w piwnicy.
W tym roku mam jedno i drugie.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Greta pisze:(...) osuszanie przez wykonywanie blokad hydrofobowych ,(...)
Napisz chociaż słówko na ten temat, pls.
Tylko takim prostym językiem, żebym jako (urodzona) blondynka zrozumiała co i jak :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Greta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2007, o 20:32

Post »

Nalewko , blondynki to często bardzo inteligentne osoby.
Sama mam włosy jasnego koloru i uważana jestem za osobę rozumną :uszy

Mogę wyjaśnić : metoda hydrofobowa - technologia : na przygotowane podłoże nanosi się odpowiedni , hydrofobowy preparat , odprowadzający zasoloną wodę z powierzchni murów do niższych warstw. Następnie nakłada się na tynk o mikroporowatej strukturze kolejny preparat. Jego struktura wyklucza penetrację warstw tynku przez wodę , uniemożliwiając transport soli (wykwity na murach).Wysoka paroprzepuszczalność , wymusza intensywny proces parowania - przywracając zachwianą równowagę hydrostatyczną.
Działanie tego systemu : woda przechodzi w faze gazową , wewnątrz struktury muru , a krystalizujące się sole zawężają srednice kapilar , stopniowo zmniejszając zasięg podciągania. Zmniejszenie kapilar jest barierą dla wody .
System ten jest stosowany przy renowacji obiektów zabytkowych i przeprowadzają go firmy renowacyjne na technologii jak na razie Niemieckiej.
Ogród Grety

pajęcza nić spowita rosą ... powiewający liść na wietrze
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dzięki serdeczne, znowu się czegoś nauczyłam :)
(ta blondynka to miał być żarcik :wink: takie naprowadzenie na łatwe i zrozumiałe wyjaśnienie trudnego tematu :wink: )
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Serenada
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 wrz 2012, o 22:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, jestem tu po raz pierwszy.
Starych domów się nie ociepla!!!!!!!!!!!!!!!! Chyba że ktoś chce walczyć całe życie z wilgocią, to owszem. Wszelakie osuszanie, które jest drogie jak ch... skutkuje na trochę i wilgoć wraca.
Hermanos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 paź 2020, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Są rózne rodzaje wilgoci:
1. Kapilarne podciąganie wilgoci
2. Przecieki wody lub nieszczelności rur
3. Kondensacja

W zależności od problemu można na przykład umieścić pochłaniacz wilgoci i regulujemy powietrze w pomieszczeniu. Może się też zdarzyć, ze trzeba będzie najpierw osuszyć. Dobrać do rozmiaru pomieszczenia pójść w dobrą markę i będzie po problemie.

Reklama usunięta/K
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53

Post »

Wszelakie osuszanie, które jest drogie jak ch... skutkuje na trochę i wilgoć wraca.

Osuszenie w pierwszej kolejności domu można porównać do wykręcaniu kąpielówek w trakcie kąpieli.
To walczenie ze skutkiem a nie przyczyną. Faktem jest że lepiej nieraz postawić nowy dom niż doprowadzić do oczekiwanego stanu stary.
Jednak wszystko jest osiągalne lecz należy to wykonać w odpowiedniej kolejności i dopiero kiedy usuniemy przyczynę zawilgocenia przychodzi czas na osuszanie.
Mój jest ten kawałek podłogi,
Nie mówcie mi więc, co mam robić!
Moja wizytówka - zapraszam
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”