Wilgoć w domu !
Wilgoć w domu !
mamy z mężem taki problem. kupiliśmy rok temu domek. Troche remontowaliśmy go. Ale najgorsze jest to że w srodku domu na ścianach wychodzi wilgoć. Na wiosne odkopaliśmy wkoło domu i fudament posmarowaliśmy specjalnym lepikiem i położyliśmy na to czarna folie. Myśleliśmy że to pomoze. Niestety nadal całe ściany są mokre. wychodzi grzyb. To stary dom z kamienia zamieżamy go ocieplić steropianem ale moze ktoś zna jakies inne środki które pomogły by..
-
- 50p
- Od: 28 mar 2008, o 17:23
Jak ocieplisz to moze jeszcze pogorszyc sprawe!Upewnij sie ze macie odpowiednia wentylacje.Izolacja moze pomogla ale sciany wciaz sa nasiakniete i musza wyschnac.Ja polecam zbicie mokrych tynkow,osuszenie scian(wentylacja + ogrzewanie),nowy tynk z domieszka izolatora.Jestes pewna ze to grzyb?jeśli tak to gorsze niz plesn,trzeba wtedy wszystko opryskac kilka razy odgrzybiaczem.Nie ocieplaj scian dopóki nie uporasz sie z ta wilgocia.Rozwaz ocieplenie welna a nie styropianem-rozwiazanie drozsze ale sciana oddycha(przynajmniej w jakims stopniu).Styropian robi z domu szczelne akwarium,warunki doskonale dla grzybow i plesni.jeśli cos niejasne to pytaj 

Nie chce nawet mi się dyskutowaćnaturelover pisze:Jak ocieplisz to moze jeszcze pogorszyc sprawe!Upewnij się ze macie odpowiednia wentylacje.Izolacja moze pomogla ale sciany wciaz sa nasiakniete i musza wyschnac.Ja polecam zbicie mokrych tynkow,osuszenie scian(wentylacja + ogrzewanie),nowy tynk z domieszka izolatora.Jestes pewna ze to grzyb?jeśli tak to gorsze niz plesn,trzeba wtedy wszystko opryskac kilka razy odgrzybiaczem.Nie ocieplaj scian dopóki nie uporasz się z ta wilgocia.Rozwaz ocieplenie welna a nie styropianem-rozwiazanie drozsze ale sciana oddycha(przynajmniej w jakims stopniu).Styropian robi z domu szczelne akwarium,warunki doskonale dla grzybow i plesni.jeśli cos niejasne to pytaj

Ocieplić, grzać i wietrzyć. Sprawdzić wentylację! Wejść na forum Muratora i poczytać..
Jest nawet o oddychających ścianach

-
- 50p
- Od: 28 mar 2008, o 17:23
Widze ze pan lesniczy tez cos majsterkuje,niezla dales rade komus kto ma problem,wnoszacy post!.Taki wesoly jestes to napisz cos madrego a nie pajacuj.I jak juz pisalem w innym temacie,piszesz posty bez powodu i bez sensu.Moze jak najszybciej chcesz zmienic kolor karty na avatarze???Mysle ze ktorys z modow moglby poczytac wypowiedzi pana gajowego i odpowiednio go sprostowac.
A co do budowy to ja to robie zawodowo a ty wycinasz lasy,wiec sie od...
A co do budowy to ja to robie zawodowo a ty wycinasz lasy,wiec sie od...
- Agii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 lip 2008, o 20:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie jestem fachowcem budowlańcem ale osobą, która miała podobny problem z pleśnią na ścianach. Zgodzę się z Mirkiem
Zapewne posypią się w moim kierunku jakieś epitety ale nie zwrócę nawet uwagi na to
Widze modzi czuwają
. Mam ocieplony dom styropianem łącznie z fundamentami w ziemii. Nie zauważyłam ,żeby to nasiliło objaw pleśni na ścianach. Powiem nawet ,że pomogło. Ściany nie chłoną wilgoci z zewnątrz. Podstawą jednakże walki z wilgocią jest dobra wentylacja w domu. U mnie takowej nie ma więc muszę sobie radzić w inny sposób. Przed każdym rozpalaniem w piecu wietrzę dokładnie mieszkanie. U mnie wilgoć pojawiała się głównie przy listwach podłogowych i na ścianach zewnętrznych domu, do których były blisko przystawione meble. Meble odsuneliśmy aby umożliwić lepszą cyrkulację powietrza. Po ociepleniu i przy regularnym wietrzeniu pleśń się nie pojawia.

Sprawdź, czy jest i jaka jest izolacja pozioma, to podstawa. Pleśń to jest grzyb- opryski owszem,na jakiś czas zatrzymają rozwój, ale nie usuną przyczyny zjawiska. Nie są też obojętne dla mieszkańców. Trzeba odciąć dostęp wody. Jeśli braz poziomej izolacji, to folia z zewnątrz nic nie pomoże. Ściana nie oddycha, zwłaszcza kamienna.
Trzeba odciąć dopływ wody a tą co jest usunąć. Wtedy i pleśni nie będzie, bo nie będzie warunków rozwoju.
Trzeba odciąć dopływ wody a tą co jest usunąć. Wtedy i pleśni nie będzie, bo nie będzie warunków rozwoju.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W Szkocji, która jak powszechnie wiadomo, składa się głównie z wilgoci
, mielismy w domku elektryczne urządzenie, które wyłapywało wilgoć z powietrza. Za noc potrafiło naciągnąć z malutkiej sypialni parę litrów wody. Wyglądało to jak przenośny klimatyzator, tylko ze zbiornikiem wody na dole. Nie jest to może recepta idealna, ale częściowo mogłoby pomóc.

Waleria
Ja czytałam, że przed ociepleniem styropianem, ZAWSZE trzeba mury osuszyć. Też mamy dom w stanie surowym-otwartym, częściowo podpiwniczony, budowany w latach 80-tych i bez izolacji poziomej. Co zrobić w takim wypadku, czyli jak powinna wygladać tzw. podłoga na gruncie? Czy musi mieć jakąś dodatkową warstwę prócz standartowych? Myslimy o drenażu opaskowym, ale nie jest to oczywiście izolacja pozioma. Czy przy okazji drenazu jest sens ocieplać fundamenty?
Ktoś tu wspomniał o Szkocji - takie urządzenia już są na polskim rynku, kosztuja kilkadziesiat złotych.
Ktoś tu wspomniał o Szkocji - takie urządzenia już są na polskim rynku, kosztuja kilkadziesiat złotych.
ociepl fundamenty - toż to podsatwa.leda16 pisze:Ja czytałam, że przed ociepleniem styropianem, ZAWSZE trzeba mury osuszyć. Też mamy dom w stanie surowym-otwartym, częściowo podpiwniczony, budowany w latach 80-tych i bez izolacji poziomej. Co zrobić w takim wypadku, czyli jak powinna wygladać tzw. podłoga na gruncie? Czy musi mieć jakąś dodatkową warstwę prócz standartowych? Myslimy o drenażu opaskowym, ale nie jest to oczywiście izolacja pozioma. Czy przy okazji drenazu jest sens ocieplać fundamenty?