Wilgoć w domu !

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
abramki
50p
50p
Od: 18 cze 2008, o 20:38

Wilgoć w domu !

Post »

mamy z mężem taki problem. kupiliśmy rok temu domek. Troche remontowaliśmy go. Ale najgorsze jest to że w srodku domu na ścianach wychodzi wilgoć. Na wiosne odkopaliśmy wkoło domu i fudament posmarowaliśmy specjalnym lepikiem i położyliśmy na to czarna folie. Myśleliśmy że to pomoze. Niestety nadal całe ściany są mokre. wychodzi grzyb. To stary dom z kamienia zamieżamy go ocieplić steropianem ale moze ktoś zna jakies inne środki które pomogły by..
naturelover
50p
50p
Od: 28 mar 2008, o 17:23

Post »

Jak ocieplisz to moze jeszcze pogorszyc sprawe!Upewnij sie ze macie odpowiednia wentylacje.Izolacja moze pomogla ale sciany wciaz sa nasiakniete i musza wyschnac.Ja polecam zbicie mokrych tynkow,osuszenie scian(wentylacja + ogrzewanie),nowy tynk z domieszka izolatora.Jestes pewna ze to grzyb?jeśli tak to gorsze niz plesn,trzeba wtedy wszystko opryskac kilka razy odgrzybiaczem.Nie ocieplaj scian dopóki nie uporasz sie z ta wilgocia.Rozwaz ocieplenie welna a nie styropianem-rozwiazanie drozsze ale sciana oddycha(przynajmniej w jakims stopniu).Styropian robi z domu szczelne akwarium,warunki doskonale dla grzybow i plesni.jeśli cos niejasne to pytaj :wink:
Awatar użytkownika
abramki
50p
50p
Od: 18 cze 2008, o 20:38

Post »

na razie nie mam pytań. Najpierw pzrekaże informacje jak mąż wróci z pracy. Ale na pewno jeszcze sie odedzwię. na razie dziekuje za takie informacje. na pewno pomogą. Dzięki :D
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

naturelover pisze:Jak ocieplisz to moze jeszcze pogorszyc sprawe!Upewnij się ze macie odpowiednia wentylacje.Izolacja moze pomogla ale sciany wciaz sa nasiakniete i musza wyschnac.Ja polecam zbicie mokrych tynkow,osuszenie scian(wentylacja + ogrzewanie),nowy tynk z domieszka izolatora.Jestes pewna ze to grzyb?jeśli tak to gorsze niz plesn,trzeba wtedy wszystko opryskac kilka razy odgrzybiaczem.Nie ocieplaj scian dopóki nie uporasz się z ta wilgocia.Rozwaz ocieplenie welna a nie styropianem-rozwiazanie drozsze ale sciana oddycha(przynajmniej w jakims stopniu).Styropian robi z domu szczelne akwarium,warunki doskonale dla grzybow i plesni.jeśli cos niejasne to pytaj :wink:
Nie chce nawet mi się dyskutować :shock:
Ocieplić, grzać i wietrzyć. Sprawdzić wentylację! Wejść na forum Muratora i poczytać..
Jest nawet o oddychających ścianach :lol:
naturelover
50p
50p
Od: 28 mar 2008, o 17:23

Post »

Widze ze pan lesniczy tez cos majsterkuje,niezla dales rade komus kto ma problem,wnoszacy post!.Taki wesoly jestes to napisz cos madrego a nie pajacuj.I jak juz pisalem w innym temacie,piszesz posty bez powodu i bez sensu.Moze jak najszybciej chcesz zmienic kolor karty na avatarze???Mysle ze ktorys z modow moglby poczytac wypowiedzi pana gajowego i odpowiednio go sprostowac.
A co do budowy to ja to robie zawodowo a ty wycinasz lasy,wiec sie od...
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Użytkowniku naturelover proszę pohamować swoje wypowiedzi. Taki ton narusza § 2 pkt c Regulaminu Forum.
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie jestem fachowcem budowlańcem ale osobą, która miała podobny problem z pleśnią na ścianach. Zgodzę się z Mirkiem :D Zapewne posypią się w moim kierunku jakieś epitety ale nie zwrócę nawet uwagi na to :wink: Widze modzi czuwają :D . Mam ocieplony dom styropianem łącznie z fundamentami w ziemii. Nie zauważyłam ,żeby to nasiliło objaw pleśni na ścianach. Powiem nawet ,że pomogło. Ściany nie chłoną wilgoci z zewnątrz. Podstawą jednakże walki z wilgocią jest dobra wentylacja w domu. U mnie takowej nie ma więc muszę sobie radzić w inny sposób. Przed każdym rozpalaniem w piecu wietrzę dokładnie mieszkanie. U mnie wilgoć pojawiała się głównie przy listwach podłogowych i na ścianach zewnętrznych domu, do których były blisko przystawione meble. Meble odsuneliśmy aby umożliwić lepszą cyrkulację powietrza. Po ociepleniu i przy regularnym wietrzeniu pleśń się nie pojawia.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Sprawdź, czy jest i jaka jest izolacja pozioma, to podstawa. Pleśń to jest grzyb- opryski owszem,na jakiś czas zatrzymają rozwój, ale nie usuną przyczyny zjawiska. Nie są też obojętne dla mieszkańców. Trzeba odciąć dostęp wody. Jeśli braz poziomej izolacji, to folia z zewnątrz nic nie pomoże. Ściana nie oddycha, zwłaszcza kamienna.
Trzeba odciąć dopływ wody a tą co jest usunąć. Wtedy i pleśni nie będzie, bo nie będzie warunków rozwoju.
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Ogólnie zgadzam się z przedmówcami.
Dodam, że jeśli dom był mocno zawilgocony wysuszenie go po zlikwidowaniu przyczyny może trwać nawet kilkanaście miesięcy. Ważne jest grzanie i częste (może być krótkie) wietrzenie przez cały rok.

Polecam też Muratora.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W Szkocji, która jak powszechnie wiadomo, składa się głównie z wilgoci :wink: , mielismy w domku elektryczne urządzenie, które wyłapywało wilgoć z powietrza. Za noc potrafiło naciągnąć z malutkiej sypialni parę litrów wody. Wyglądało to jak przenośny klimatyzator, tylko ze zbiornikiem wody na dole. Nie jest to może recepta idealna, ale częściowo mogłoby pomóc.
Waleria
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Awatar użytkownika
leda16
200p
200p
Od: 28 lut 2007, o 16:14

Post »

Ja czytałam, że przed ociepleniem styropianem, ZAWSZE trzeba mury osuszyć. Też mamy dom w stanie surowym-otwartym, częściowo podpiwniczony, budowany w latach 80-tych i bez izolacji poziomej. Co zrobić w takim wypadku, czyli jak powinna wygladać tzw. podłoga na gruncie? Czy musi mieć jakąś dodatkową warstwę prócz standartowych? Myslimy o drenażu opaskowym, ale nie jest to oczywiście izolacja pozioma. Czy przy okazji drenazu jest sens ocieplać fundamenty?
Ktoś tu wspomniał o Szkocji - takie urządzenia już są na polskim rynku, kosztuja kilkadziesiat złotych.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Izolacja pozioma być musi.To pierwszy problem. Jak to nie ma? Nie ma bodaj papy między fundamentem a ścianą?
To pierwsze, później dopiero można myśleć dalej.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

zgadzam sie z mirkiem, ściany nie mają izolacji,a ona być MUSI ...i radzę wejdz na forum muratora tam dowiesz się co i jak.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

leda16 pisze:Ja czytałam, że przed ociepleniem styropianem, ZAWSZE trzeba mury osuszyć. Też mamy dom w stanie surowym-otwartym, częściowo podpiwniczony, budowany w latach 80-tych i bez izolacji poziomej. Co zrobić w takim wypadku, czyli jak powinna wygladać tzw. podłoga na gruncie? Czy musi mieć jakąś dodatkową warstwę prócz standartowych? Myslimy o drenażu opaskowym, ale nie jest to oczywiście izolacja pozioma. Czy przy okazji drenazu jest sens ocieplać fundamenty?
Ktoś tu wspomniał o Szkocji - takie urządzenia już są na polskim rynku, kosztuja kilkadziesiat złotych.
ociepl fundamenty - toż to podsatwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”