Ogród Gosi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Gosi

Post »

Gosiulek - zaszalałaś!! Ja się trzymam twardo tylko dlatego, że tuż po świetach mogę już pogmerać w cebulach łapkami, powybierać, kupić i SADZIĆ! Czyli jeszcze wytrzymam te półtora tygodnia!

Hihihi, ekspert ze mnie żaden, wiem tyle, co wyczytałam na forum, albo dopytam się u ogrodnika. Jeżeli posadziłaś za płytko, to myślę, że już nie wykopuj - tylko po to, żeby wetknąć ją głębiej. Jeżeli faktycznie bardzo płytko, to raczej dosyp na wierzchu - szczególnie teraz, kiedy mogą jeszcze być przymrozki. Będzie dobrze!
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ulu posadziłam na 2 długości cebulki. Może to faktycznie za płytko.

Masz może mieczyki? może wiesz jak je sadzić? Je też posadziłam na tej głębokości i strasznie mi się przekrzywiały. Słyszałam, że jak się je posadzi głębiej to bardziej prosto rosną.

Mimo wszystko uważam, że twarda z Ciebie sztuka. Nawet perspektywa poszperania w największych magazynach ogrodniczych nie powstrzymałaby mnie od dokonania jakiego bądź zakupu.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ciekawe czy ja dobrze wsadziłam swoje lilie i mieczyki, bo szkoda,żeby się zmarnowały.Nawet nie wiemjaką mam ziemię.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ursulka pisze:Witaj Gosiulek - przyszłam z rewizytą i widzę, że powinnam wtrącić liliowe trzy grosze :D
Te lilie, o których mówimy "stare, co to rosły w ogródkach od zawsze" - to lilie candidum. One się bardzo różnią od wszystkich innych! Przede wszystkim lubią glebę wapienną, sadzi się je płytko, wytwarzają liście na zimę i przesadza się je w sierpniu (co 3-4 lata). Nie wolno ich sadzić z innymi liliami, bo tego nie lubią!
Wszystkie pozostałe lilie sadzi się głęboko (3 x wysokość cebuli), lubią mniej lub bardziej kwaśną ziemię, nie wytwarzają liści na zimę i przesadza się je późną jesienią lub wczesną wiosną (co 3-6 lat, w zależności od odmiany).
No i wszystkie lilie muszą miec dobry drenaż pod korzeniami (bo wygniją) i muszą być sadzone w lekkiej ziemi (nie lubią ciężkich gliniastych).
A korzenie rozkłada się na kopczyku jak spódniczkę :D Przyciąwszy uprzednio na długość około 10 cm.

Wiosna, co? I nie wiadomo, co najpierw robić ;:65 Ale cudnie zaszalałaś!
Bardzo cenne wiadomości - warto wiedzieć, bo u mnie ciężka ziemia, wapienna, więc ciekawe jak przetrwał ubiegłoroczne lilie :?
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Witaj, Gosiu, tak czytam na forum o Waszych dylematach, w co ręce włożyć - ogród czy porządki domowe...Ja niestety zaprezentuję inne spojrzenie na ten dylemat - szczęściary, jakże Wam zazdroszczę! Ja od tygodnia jestem chora ;:223 i strasznie zła z tego powodu, nie mam na nic siły, a co za tym idzie takich problemów, a chęć do roboty ogroooomna!
A liliami się nie przejmuj, na szczęście z wieloma roślinami jest tak, że ich chęć wzrostu jest tak wielka,że pomimo naszych drobnych błędów i tak rosną, a lilie to silne bestyje! Posłuchaj Ursulki, podsyp trochę torfu, to im się i głębokość sadzenia zwiększy i kwasowość wzrośnie :)
No i walcz, walcz z Twoimi chłopakami o swoje miejsca do sadzenia, przecież to pewnie oni koszą trawnik, więc trzeba im tylko uświadomić, że to też leży w ich interesie :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć dziewczyny :wit

Ja często robię coś na wyczucie. Zazwyczaj mi się udaje :D
Ale dokładna wiedza jest potrzebna, żeby pomóc sobie i roślinkom. Także dziękuję za rady.

Małgosiu co Ty robisz i niedzielny poranek o tak wczesnej porze. Mnie wołami nie można ściągnąć z łóżka.

Monia w tym roku chyba wszyscy się zastanawiają jak przetrwały lilie. Chociaż w te największe mrozy miały najgrubszą pierzynkę na sobie. Ja też czekam niecierpliwie aż wychylą łebki.

Witam Cię Marto u siebie. ;:138
Bardzo Ci współczuję, ale jednocześnie zazdroszczę tego lenistwa. Ja padam. Czasem się zastanawiam i po co człowiek tak pędzi, musi mieć wszytko zrobione, czy nie lepiej po prostu posiedzieć. No ale nic samo się nie zrobi. Zresztą ogród ciągnie. Fajnie, że pogoda się poprawiła. Niedługo wyjdę coś poprzesadzać i posadzić w końcu te lilie, bo mi zakwitną w woreczku.

Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia i rozpoczęcia prac ogrodowych :uszy
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

vertigo pisze:Bardzo cenne wiadomości - warto wiedzieć, bo u mnie ciężka ziemia, wapienna, więc ciekawe jak przetrwał ubiegłoroczne lilie :?
Monia ..na targu piękne cebule lilii orientalnych są w cenie 7 szt za dychę..sadzisz teraz i zakwitną w tym roku..
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Józefie mnie jest szkoda każdej roślinki, którą stracę, nawet jeżeli kosztuje grosze.

Będę miała kwitnącego ciemiernika ;:138

Obrazek

Pierwsza różyczka budząca się do życia

Obrazek

Teraz dopiero do mnie dotarło, że dzisiaj Niedziela Palmowa. Ciągnie mnie niesamowicie do ogródka, ale chyba nie wypada.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu różyczka pięknie wyglada :D a się martwiłaś, pierwsze kwiatuszki zawsze cieszą :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isiu to tylko miniaturka. Te większe niestety jeszcze nie dają oznak życia. Muszę je mocno przyciąć. Tylko Wiliam Bardzo dobrze przezimował.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a u mnie Wiliam jakoś słabo :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może dlatego u mnie lepiej, bo ma ciepełko za drewutnią. Ściana południowa. Już wszystko masz posprzątane na działce. Ja jeszcze połowy nie zrobiłam.
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie jeszcze dużo pracy zostało dzisiaj bardzo zimny wiatr nie robiłam nic poza tym mały chory
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kiedy róża na pniu daje oznaki życia?Moją już przycięłam,ale nic nie widzę u niej, zresztą tak jak na pozostałych,chyba nie przyjmą mi sie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isiu To nie dobrze. Marek wczoraj bardzo kasłam, ale jakoś dzisiaj odpukać przeszło mu. Cud :D
Masz rację, że dzisiaj zimno i nie chce się po tych ciepłych dniach wyściubić nosa z domu. Zobaczę jutro jaka pogoda będzie.

Małgosiu, a jak cięłaś to gałązki były w środku zielone? Jeśli tak to odbije. Jeszcze ma czas. U mnie jeszcze czekam z odwinięciem mojej. Boję się przymrozków. Tylko odchyliłam jej kołderkę,żeby się nie zaparzyła.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”