Moje Hipeastrum

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Filifionka
200p
200p
Od: 18 lut 2009, o 11:33

Re: Moje Hipeastrum

Post »

Nikaa a gdzie żeś ty tyle cebul widziała? Ja niestety nie mam dostępu do żadnego sklepu w którym cebule można dostać zostaje mi internet i czekanie na targi ogrodnicze :roll: jak bym znalazła się w tym sklepie co ty to na pewno kupiła by, kolejną cebule :lol:
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś w castoramie widziałam dwa rodzaje cebul- białe i różowe - 16 zł, ale cebule naprawdę duże ;)
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak myślę,że powinnaś ją przesuszyć kilka dni .Potem koniecznie pochwal się jak zakwitnie. :uszy
Filifionka Giraffe mam dzięki uprzejmości pewnej forumowiczki ,która mi ja kupiła ...miała byc Exotic Star a okazała się żyrafką :P ;:224
Filifionka
200p
200p

Post »

a o to co zakwitło u mnie obecnymi czasy :D Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p
Od: 25 sty 2010, o 21:37

Post »

To odczekam do środy :)

Te cebule to widziałam w pobliskim ogrodniczym, jest tylko jeden taki sklep u nas, ale zawsze na wiosnę maja mnóstwo cebul.

Było chyba 8 rodzajów hipeastrum, w tym pełne, i każda cebula za 13.50 zł

Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Igor podlewaj dalej cebulę jak najbardziej i dokarmiaj nawozem aby cebula sie wzmocniła po kwitnieniu i ponownie pięknie Ci zakwitła w przyszłym sezonie :P

filifionkapięknie Ci zakwitły,dorodna Pasadena ;:63

Nikaa to nie drogo te cebulki u Ciebie w ogrodniczym a jakie odmiany są napisz :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Filifionka
200p
200p

Post »

Nusia dziękuję Pasadeny rzeczywiście zakwitły zniewalająco w tym sezonie choć jedna z nich zakupiona została jako inna odmiana jest troszeczkę inaczej ubarwiona i ma tyćke inny kształt płatków ale jest piękny, biała też jest ładna i o dziwo kwiaty na obydwu pędach zakwitły równocześnie ;:138
Nikaa faktyczne tanie te cebule ja na targach ogrodniczych w zeszłym roku kupiłam cebule za 50zł w cenie od 10zł do 12zł a ze brałam aż 5 cebul pan i opuścił i zapłaciłam tylko 50zł :D i ja byłam uradowana i pan był zadowolony :tan
Igor dziękuje ciesze się że tak się podobają :wink:
Awatar użytkownika
elaipawel4
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 16:19

Post »

Kwiaty piekne, majestatyczne i wyniosłe ponad wszelkie piękno gratuluję :shock:
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p
Od: 25 sty 2010, o 21:37

Post »

Niestety nie znam odmian :(, więc nie zwróciłam uwagi na nazwy, ale były białe, różowe-malinowe, czerwone i jeszcze takie z

mazami różowymi. A wśród nich pełne i nie pełne.
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to pięknie Ci zakwitło ostatnimi czasy ;:138
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Alienus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2010, o 02:17

Post »

Piękne okazy,wyglądają jak malowane na płótnie. ;:138 Mam pytanko jeśli można.Moje cebule dostały czerwonych plam i nie wiem co mam zrobić. :( Chociaż kwitną normalnie.
Filifionka
200p
200p

Post »

Wszystkim ślicznie dziękuję :wit w kolejce jeszcze do kwitnienia Dancing Quinn i cebula o kolorze mocno ale to mocno czerwonym, a właśnie rozkwita się egzotyczna odmiana jak dotąd niezidentyfikowana, to jej drugie kwitnienie w tym sezonie i "o matko!" bo ma aż 7pąków!!! jak tylko zrobię zdjęcia postaram się je wrzucić na ten wątek :)
Alienus to chyba jakaś plaga 2 moje cebule które już przekwitły i mają piękne dorodne kwiaty też od spodu pojawiły się czerwone przebarwienia, nie wiem od czego to może być, staram się nie przelewać kwiatów, podlewam zawsze w podstawkę, raz na 1-2 tygodnie daje im trochę nawozów, cebule kwitły pięknie, wyglądają na zdrowe liście też mają ogromne. Nie wiem czy te czerwone przebarwienia to choroba czy nie :? i co robić w takim razie :?:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Filifionka pisze: to chyba jakaś plaga 2 moje cebule które już przekwitły i mają piękne dorodne kwiaty też od spodu pojawiły się czerwone przebarwienia, nie wiem od czego to może być, staram się nie przelewać kwiatów, podlewam zawsze w podstawkę, raz na 1-2 tygodnie daje im trochę nawozów, cebule kwitły pięknie, wyglądają na zdrowe liście też mają ogromne. Nie wiem czy te czerwone przebarwienia to choroba czy nie :? i co robić w takim razie :?:

Czerwone plamy sygnalizują chorobę grzybową - czerwoną plamistość- to najczęstsza choroba Hippeastrów, a zarazem najgroźniejsza,gdyż nie leczona cebula ginie :(
Ratuj cebulę kąpiąc ją, lub smarując w środkach przeciw grzybowych tj. Kaptan, Topsin, Bravo, a jeśli masz możliwość to najlepiej zapraw w Poliversum .
Powodzenia :wink:
Alienus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2010, o 02:17

Post »

Dziękuję Filifionko za odpowiedz.Wygląda na to że mamy ten sam problem. :evil: Posmaruje cebule jak radzi erluk,a jak przekwitną to bedę je kąpać.Mam nadzieje że to pomoże.
Filifionka
200p
200p

Post »

wydaje mi się że może to być prawdą ale z tym taplaniem cebuli to chyba mogę ;:223 poczekać aż do jej zasuszenia? Czy lepiej działać już teraz? jeśli to choroba to w bardzo wczesnym stadium bo jest tylko jedna plamka na jednym liściu ale wiadomo lepiej reagować za wczasu
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”