Moje Hipeastrum
-
Filifionka
- 200p

- Od: 18 lut 2009, o 11:33
Re: Moje Hipeastrum
Nikaa a gdzie żeś ty tyle cebul widziała? Ja niestety nie mam dostępu do żadnego sklepu w którym cebule można dostać zostaje mi internet i czekanie na targi ogrodnicze
jak bym znalazła się w tym sklepie co ty to na pewno kupiła by, kolejną cebule 
Dziś w castoramie widziałam dwa rodzaje cebul- białe i różowe - 16 zł, ale cebule naprawdę duże ;)
Pozdrawiam.
- nusia
- 1000p

- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak myślę,że powinnaś ją przesuszyć kilka dni .Potem koniecznie pochwal się jak zakwitnie.
Filifionka Giraffe mam dzięki uprzejmości pewnej forumowiczki ,która mi ja kupiła ...miała byc Exotic Star a okazała się żyrafką :P
Filifionka Giraffe mam dzięki uprzejmości pewnej forumowiczki ,która mi ja kupiła ...miała byc Exotic Star a okazała się żyrafką :P
-
Filifionka
- 200p

To odczekam do środy
Te cebule to widziałam w pobliskim ogrodniczym, jest tylko jeden taki sklep u nas, ale zawsze na wiosnę maja mnóstwo cebul.
Było chyba 8 rodzajów hipeastrum, w tym pełne, i każda cebula za 13.50 zł
Pozdrawiam!
Te cebule to widziałam w pobliskim ogrodniczym, jest tylko jeden taki sklep u nas, ale zawsze na wiosnę maja mnóstwo cebul.
Było chyba 8 rodzajów hipeastrum, w tym pełne, i każda cebula za 13.50 zł
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Wiola
Wiola
- nusia
- 1000p

- Od: 3 mar 2007, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Igor podlewaj dalej cebulę jak najbardziej i dokarmiaj nawozem aby cebula sie wzmocniła po kwitnieniu i ponownie pięknie Ci zakwitła w przyszłym sezonie :P
filifionkapięknie Ci zakwitły,dorodna Pasadena
Nikaa to nie drogo te cebulki u Ciebie w ogrodniczym a jakie odmiany są napisz
filifionkapięknie Ci zakwitły,dorodna Pasadena
Nikaa to nie drogo te cebulki u Ciebie w ogrodniczym a jakie odmiany są napisz
-
Filifionka
- 200p

Nusia dziękuję Pasadeny rzeczywiście zakwitły zniewalająco w tym sezonie choć jedna z nich zakupiona została jako inna odmiana jest troszeczkę inaczej ubarwiona i ma tyćke inny kształt płatków ale jest piękny, biała też jest ładna i o dziwo kwiaty na obydwu pędach zakwitły równocześnie
Nikaa faktyczne tanie te cebule ja na targach ogrodniczych w zeszłym roku kupiłam cebule za 50zł w cenie od 10zł do 12zł a ze brałam aż 5 cebul pan i opuścił i zapłaciłam tylko 50zł
i ja byłam uradowana i pan był zadowolony
Igor dziękuje ciesze się że tak się podobają
Nikaa faktyczne tanie te cebule ja na targach ogrodniczych w zeszłym roku kupiłam cebule za 50zł w cenie od 10zł do 12zł a ze brałam aż 5 cebul pan i opuścił i zapłaciłam tylko 50zł
Igor dziękuje ciesze się że tak się podobają
- elaipawel4
- 1000p

- Od: 23 lis 2009, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiaty piekne, majestatyczne i wyniosłe ponad wszelkie piękno gratuluję 
Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Niestety nie znam odmian
, więc nie zwróciłam uwagi na nazwy, ale były białe, różowe-malinowe, czerwone i jeszcze takie z
mazami różowymi. A wśród nich pełne i nie pełne.
mazami różowymi. A wśród nich pełne i nie pełne.
Pozdrawiam!
Wiola
Wiola
- kati-1976
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to pięknie Ci zakwitło ostatnimi czasy 
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Piękne okazy,wyglądają jak malowane na płótnie.
Mam pytanko jeśli można.Moje cebule dostały czerwonych plam i nie wiem co mam zrobić.
Chociaż kwitną normalnie.
-
Filifionka
- 200p

Wszystkim ślicznie dziękuję
w kolejce jeszcze do kwitnienia Dancing Quinn i cebula o kolorze mocno ale to mocno czerwonym, a właśnie rozkwita się egzotyczna odmiana jak dotąd niezidentyfikowana, to jej drugie kwitnienie w tym sezonie i "o matko!" bo ma aż 7pąków!!! jak tylko zrobię zdjęcia postaram się je wrzucić na ten wątek
Alienus to chyba jakaś plaga 2 moje cebule które już przekwitły i mają piękne dorodne kwiaty też od spodu pojawiły się czerwone przebarwienia, nie wiem od czego to może być, staram się nie przelewać kwiatów, podlewam zawsze w podstawkę, raz na 1-2 tygodnie daje im trochę nawozów, cebule kwitły pięknie, wyglądają na zdrowe liście też mają ogromne. Nie wiem czy te czerwone przebarwienia to choroba czy nie
i co robić w takim razie 
Alienus to chyba jakaś plaga 2 moje cebule które już przekwitły i mają piękne dorodne kwiaty też od spodu pojawiły się czerwone przebarwienia, nie wiem od czego to może być, staram się nie przelewać kwiatów, podlewam zawsze w podstawkę, raz na 1-2 tygodnie daje im trochę nawozów, cebule kwitły pięknie, wyglądają na zdrowe liście też mają ogromne. Nie wiem czy te czerwone przebarwienia to choroba czy nie
-
evluk
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Filifionka pisze: to chyba jakaś plaga 2 moje cebule które już przekwitły i mają piękne dorodne kwiaty też od spodu pojawiły się czerwone przebarwienia, nie wiem od czego to może być, staram się nie przelewać kwiatów, podlewam zawsze w podstawkę, raz na 1-2 tygodnie daje im trochę nawozów, cebule kwitły pięknie, wyglądają na zdrowe liście też mają ogromne. Nie wiem czy te czerwone przebarwienia to choroba czy niei co robić w takim razie
Czerwone plamy sygnalizują chorobę grzybową - czerwoną plamistość- to najczęstsza choroba Hippeastrów, a zarazem najgroźniejsza,gdyż nie leczona cebula ginie
Ratuj cebulę kąpiąc ją, lub smarując w środkach przeciw grzybowych tj. Kaptan, Topsin, Bravo, a jeśli masz możliwość to najlepiej zapraw w Poliversum .
Powodzenia
Dziękuję Filifionko za odpowiedz.Wygląda na to że mamy ten sam problem.
Posmaruje cebule jak radzi erluk,a jak przekwitną to bedę je kąpać.Mam nadzieje że to pomoże.
-
Filifionka
- 200p

wydaje mi się że może to być prawdą ale z tym taplaniem cebuli to chyba mogę
poczekać aż do jej zasuszenia? Czy lepiej działać już teraz? jeśli to choroba to w bardzo wczesnym stadium bo jest tylko jedna plamka na jednym liściu ale wiadomo lepiej reagować za wczasu