Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tunbergia - jak uprawiać?

Post »

Pamelko - chyba moim też uszczknę końcówki skoro tak ładnie się rozkrzewiają już jako małe siewki ;:108
Twoja doniczka wygląda imponująco... tylu sadzonek w jednym miejscu jeszcze nie widziałem ;)

Zadziwiająco duzo sztuk wysadzasz w jednej donicy - ja zwykle ograniczałem się do 1/2 roślnin na średnią/dużą donicę.
Strasznie jestem ciekawy jak to wygląta potem w ciągu roku - ostrzegam, będę się upominał o zdjęcie 8-)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

Śliczne sieweczki Pamelko ;:138
Rzeczywiście masz niezły busz :lol: Nie jest im później za gęsto?
Ja podobnie jak lesioc zawsze sadziłem po 2 rośliny do donicy wiszącej.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nigdy nie zauważyłam, żeby było im za gęsto ;:224 mam taką kratkę o szerokości ponad półtora metra szerkości i będą rozrastały sie na niej ;:108 Jak pisałam wcześniej wzeszło mi ponad dwadzieścia nasion, a po przesadzeniu z ziemi wyszły kolejne trzy chyba ;:108 Ale pierwszy raz próbuję zagęszczać poprzez uszczykiwanie i widzę, że radzą sobie dobrze. No i polecam zbieranie własnych nasion, zawsze wschodzą na wiosnę i jest satysfakcja :tan
Teraz szykuję jeszcze jedną taką skrzyneczkę, no i czekam na białe, ale jeszcze nie wzeszły :?
Awatar użytkownika
zieloonomi
50p
50p
Od: 6 lut 2010, o 12:34

Post »

Ale Wasze już duże. Śliczne! Moje nie wschodzą, strasznie długo to trwa, w następnym roku posieję w styczniu. Jedna wzeszła na razie, to jej urwałam czubek, bo chciałam jej pomoc pozbyć się łupiny z nasionka :oops:
Co ma wzejść, to wzejdzie ;-)

Serdeczności, Magda
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Wystawiłam dzisiaj swoje tunbergie na pierwszą słoneczną kąpiel. Teraz to dopiero pójdą do przodu, skoro bez słońca przyrastają o około centymetr dziennie :D
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pamelka pisze:Obrazek
No to muszę wam powiedzieć, że takie przyrosty są z każdego oczka nawet tego od pierwszych listków ;:108 Teraz to dopiero będzie im za gęsto ;:224 cóż przesadzimy, mamy jeszcze dwie skrzynki wolne.
No i musiałam dzisiaj pryskać od mszyc, bo niektóre listki zaczęły łapać takie żółte plamki, a koleżeństwo innych odmian było wczoraj na spacerze i pewnie coś przywlekło ;:223 A są już także kleszcze, o czym pragnę poinformować ;:180
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08

Post »

Witam, dziś kupiłam nasionka Tunbergii i je namoczyłam w letniej wodzie. Jutro wysieje. :) Wczoraj zobaczyłam jakie to śliczne pnącze, ze sama je zapragnełam miec. Dzięki wam kochani. :wit
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdjęcia z dzisiaj:
Obrazek
tak się zagęściły
Obrazek
a może lesioc wiesz co im jest
Obrazek
jeszcze tak nie miałam :( Może zasilić? Na mszyce były już pryskane, ale nic nie widać ;:223
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu, ale nie widać by było to na wszystkich liściach, wielka szkoda :( , na pewno ktoś doradzi jaka to może być przyczyna.

Moje dopiero wykształcają listki właściwe.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Mi to przypomina atak przędziorka - zajrzyj lupą pod spód liści w poszukiwaniu takich małych pajączków.
Te kropki jaśniejsze to najprawdopodobniej ślady po ich wkłuciach w blaszkę liścia,
jakie masz warunki w domu - ciepło i sucho? Bo one uwielbiają takie warunki.
I musisz działać szybko - mi rok temu wpieprzyły wszystkie wilce, uratowałem tylko datury.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam ciepło i suchutko, bo siedzą sobie w kotłowni, a tam suszarka wiec jeszcze trochę dogrzewa, jak suszy. Już pryskałam, obejrzę jeszcze raz. :wink: Ale tam dużo roślinek jest i jak dopadną wszystkie to będzie dopiero szok :cry: cóż pryskam znów. Dziękuje ;:180
Awatar użytkownika
botanik1
200p
200p
Od: 21 lut 2009, o 09:18

Post »

pamelka pisze: Mam ciepło i suchutko, bo siedzą sobie w kotłowni, a tam suszarka wiec jeszcze trochę dogrzewa, jak suszy.
Mnie też to przypomina przędziorka. A z opisu wynika, że warunki do rozwoju miałby idealne.
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Spryskaj czymś na przędziorki i ważne - liście pryskaj od spodu, bo one tam właśnie żerują. Polecam magus, talstar,.vertimec, i karate zeon. I oprysk trzeba po kilku dniach powtórzyć a i tak walka z tym dziadostwem jest bardzo trudna. Powodzenia:)
Awatar użytkownika
Tunia-mar
200p
200p
Od: 18 lut 2010, o 08:35

Post »

O rany nie umiem nic poradzić ale piękna masz kolekcję tunbergii-ratuj je jakoś bo szkoda straszna by była :(
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opryskane stoją sobie na dworze, ale chyba jednak to są mszyce ;:182 Pójdą do izolatki ;:108
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”