Madzik - moje storczyki cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madzik - moje storczyki cz. 2

Post »

Duśka - dzięki. Tetraspis ładnie rośnie w domu, a amboinensis pewnie Ci wkrótce zakwitnie

Kiedyś się na pewno skuszę na tetraspisa, bardzo mi się podobają te, które mają np. jeden płatek cały czerwony, a reszta białe. Ten twój też jest piękny, mają teraz takie na OG, kwitnące. A na amboinensisa kwitnienie czekam, ale jeszcze sobie poczekam, bo liścia ma wiotkie. Dobrze, że puścił parę korzonków. Był okropnie przelany.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech jakie badylki, pozostaje tylko wzdychać.... :shock:
Ja swoje Pleione (wprawdzie formosana) po lecie na tarasie razem z doniczką wstawiłam do chłodnej skrytki, w której nie ma okna i jest kratka wentylacyjna. Zraszałam symbolicznie a kiedy ostatnio zobaczyłam kiełki to namoczyłam doniczkę w wodzie na jakieś 3 godziny i teraz stoi już na parapecie od wschodu. Idzie 1 liść i 1 pąk kwiatowy.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Och, znów Pleione :) Szukam go po sklepach, bo podobno w Auchan było zeszłej wiosny. Nie mam szczęścia trafić. Chyba pozostanie mi all... A tam przeczytałam, że kwitnie przez 5 m-cy, jakiś żart? :)

Madziu, Twoje Pleione super się zapowiada:) pH. tetraspis i amboinensis mają cudne, delikatne kwiatki, od dawna mi się podobają, ale boję się, że nie podołam. Zostanę przy moich hybrydkach :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Madziu, u Ciebie jak zwykle same słodziaki kwitną i katalogowe zdjęcia, rewelacja! :)

Mam pytanko odnoście phal. lobbi, a właściwie bardziej parishii :D - masz chyba oba? Tak, czy tak, są z tej samej rodziny, więc pewnie uprawa taka sama by się należała... Powiedz, jak oceniasz ich "trudność" w uprawie?
Czytałam, że b. długo czekałaś na kwiatki, a poza tym..?
Widziałam, że określone są jako ciepłolubne, ale zarazem potrzebują zimą spoczynku w chłodzie- czy zapewniasz im jakieś szczególne warunki? Czy uważasz, że ich uprawa bez orchidarium, ewentualnie w odkrytym akwarium ma szanse powodzenia?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Madziu, jestem pod urokiem maleńkich paphiopedilum. Żałuję , że w zeszłym roku na wystawie w Krakowie nie kupiłam sobie jakiegoś, bo były tanie jak barszcz. Ale co się odwlecze ... za miesiąc kolejna wystawa.
Chociaż jakoś nie umiem wyczuć wymagań tych roślin do końca (jak masz jakieś patenty by cieszyć się kwiatami to zdradź - ja potraciłam pączki tuż przed kwitnieniem, czytam dwie sprzeczne opinie od ludzi, u których paphio kwitną regularnie , jedna osoba zaleca mieć u nich ciągle mokro, inna żeby podłoże przesychała a przed kwitnieniem nie podlewać i sama nie wiem co robić).
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dorotko - czekam w takim razie niecierpliwie na prezentację Twojego Pleione. Ja chyba zapoluję jeszcze na jakieś białe i żółte :lol:

Kamilo - na pewno byś sobie poradziła - naprawdę żadna filozofia ;:108 Ponoć kwitnie koło tygodnia, czy dwóch, z pewnością w miesiące to nie idzie :? A to, co wypisują na aukcjach to osobny temat :?

Agnieszko - Phal. lobbii rośnie u mnie na parapecie. Pączki zaczęły rosnąć dopiero jak dostał więcej światła i wody. Wcześniej wypuszczał tylko pęd, który po jakimś czasie usychał. Tutaj wygląda na to, ze różnice temperatur ma zapewnione.
Natomiast Phal. parishii rośnie w orchidarium na podkładce. I tutaj tak różowo niestety już nie jest, bo spadki temperatur jednak są małe. Wprawdzie ładnie rośnie - korzeni mnóstwo wypuścił i coś mu wyłazi, ale jakoś bardziej na keiki niż na pęd wygląda, a do tego wcale z tym rośnięciem się nie spieszy. W tym przypadku trudno mi cokolwiek doradzać, bo sama mam z nim problem... Chociaż w akwarium może w nocy miałby chłodniej....Chyba nawet na parapecie, przy szybie łatwiej je odpowiednio przezimować niż w szkle, jak się okazuje.

Justynko - patentów nie mam. Raczej pozwalam im przeschnąć między podlewaniami. Chociaż zauważyłam, że przy częstszym podlewaniu korzenie w oczach rosły, ale jakoś przelania i zagniwania się obawiam. I tak jakoś sobie radzą (bo muszą... :lol: ).
Życzę jakiegoś urokliwego sabotkowego zakupu na najbliższej wystawie :P

Raz jeszcze Phal. amboinensis i Phal. tetraspis (mnie te kwiaty kojarzą się z dobrą chińską porcelaną :wink: )

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I Pleione, już w gromadce :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale pięknie się rozwija Pleione ;) I tyle kwiatuszków ma... ;)
Tetraspis i Amboinensis...słodziutkie malizny :) są na liście chciejstw...ale orchidarium, póki co, brak ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu Phal. amboinensis i Phal. tetraspis są BOSKIE ;:138 ;:138 ;:138 Gratuluje takich cudów w domu. ;:180 Pleione bardzo mi się podoba ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękności!!! I te zdjęcia. Na pewno każdy na forum ci zazdrości takich dobrych zdjęć. Tetraspis jest fantastyczny, jak kiedyś spotkam taniego to sobie kupię. Amboinensis niestety mi zachorował :(((. Nie wiadomo, co z nim będzie.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Madziu, dzięki za odpowiedź ;:180 Porwałam się na to cudo! :shock: Na razie mam roślinkę NFS, listeczki po 2cm, mniejszego storczyka jeszcze nie widziałam! Ale jest uroczy, mam nadzieję, że podołam opiece nad nim...

Piękności pokazujesz, niby najbardziej urzeka mnie Tetraspis, ale... każdy ma coś w sobie wyjątkowego, każdy kusi. Chyba doszłam do etapu, że podoba mi się każdy storczyk :lol:
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Artur - życzę, żeby Twoje marzenie się spełniło :D

Sylwio - dziękuję :D Listki na Pleione pokażą się dopiero po przekwitnięciu.

Justynko - Pleione najbardziej właśnie podobają mi się w gromadce - cała ich łączka wygląda zjawiskowo :P (do tego dążę :roll: - w przyszłym roku powinno już ich być troszkę więcej....)

Aniu - dziękuję za odwiedziny i miłe słowa - cieszę się, że Ci się podobają ;:180

Duśka - mam nadzieję, że Twoja Phal.amboinensis wydobrzeje, a tetraspis trafi się w dobrej cenie :wink:

Agnieszko - życzę, żeby nabytek pięknie rósł i oczywiście też kwitł :P .
Mnie może niekoniecznie każdy storczyk się podoba, ale i tak jest ich tak wiele, że wszystkie mieć nie sposób (pomijając już wymagania....) :? - generalnie wiem, co czujesz :lol:
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Duśka - mam nadzieję, że Twoja Phal.amboinensis wydobrzeje, a tetraspis trafi się w dobrej cenie

Też bym chciała, żeby wyzdrowiał, ale ma plamy na każdym liściu. Paskudnie to wygląda. Chora violacea mi wyzdrowiała, ale amboinensis od początku był w kiepskim stanie, bo był okropnie przelany, aż cała reklamówka w której go miałam ociekała wodą. Potracił korzenie, puścił trochę nowych, ale nigdy nie był taki jak powinien. A tetraspisa będę szukać, jak nie będzie na wystawie to poczekam na przecenę na OG. Teraz jest chyba po 84 zł, stanowczo za drogi :///.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Ja mam Pleione ale nie wiem jak ją zmusić do kwitnienia......???
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Witaj Magdziu :wit ale masz śliczniści same oryginały ;:224 Niech zdrowo rosną i długo kwitną ;:63
Pozdrawiam Ania
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Madziu jak zwykle u Ciebie same piekności, szczęka opada, jak na to wszystko patrzę i ślinie się jak ząbkujące niemowlę do monitora ;:152. Moim absolutnym faworytem jest Phal. tetraspis - bomba, ale moja upodobania, to Madziu znasz najlepiej.
Dla Agnieszki coś będę miała do poogladania, ale musi zaczekać do wieczorka :wink:.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”