miłe szaleństwa początki :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Goska1307
200p
200p
Od: 5 sty 2010, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: miłe szaleństwa początki :)

Post »

bobi hmmmm na targ nie chodzę ( ufff ! ) no ale zawsze przecież sie przyda jakiś środek na owady, albo nowa żarówka... no a jak można być w tego typu markecie i nie zajrzeć ( "tylko zajrzeć" ) do działu z roślinami ( " No przeciez nic nie kupimy, tylko popatrzeć chcę" ) :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 Zawsze sobie tłumacże, że nie palę, nie piję to chociaz chwasty kupuje :] ( słabe, wiem, ale na razie brak lepszych koncepcji może jakis pomysł twórczy podsuniesz?? )
Ja swojemu M i dzieciom mówię, że jak mają mi na cmentarz nosić to lepiej za życia niech mi dają ;:108
Zapraszam... :) i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p
Od: 3 mar 2010, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Storczykowa oj no wiem że dużo... ja niestety od jakiegos czasu nie mieszkam w naszym pieknym kraju a tu storczyki ( nawet phalenopsisy kupowane w markecie budowlanym ) często kosztują 13 euro i więcej... ja mam sporo takich wyłapanych z tanich serii po 7 euro ( czyli takie przyzwoite 20 zl ), ale neistety ostatnio te "tanie" serie to też bardzo krótkie serie najczęściej typowych białych i różowych ( a ileż można kupowac białych phal?)... ze zgnitymi korzeniami, zarośnięte mchem, z liśćmi wyraźnie poparzonymi albo słońcem albo jakimś środkiem chemicznym albo z niechcianymi gośćmi typu ziemiórki, które widać gołym okiem - tak, ze na dobra sprawę tylko kwiaty ładne:/ więc ja już teraz wolę dać nawet 2x więcej ale za to mieć zdrowe korzenie:) niestety trochę mnie tez boli, że zwykły phal kosztuje tyle samo co paphiopedilum czy zygopetalum...ale cóż zrobić... nałóg nie sługa, kiedy chwast krzyczy "weź mnie do domu" ;:108

Goska1307
Kurcze Ty to już całkiem radykalne maetody:D:D Zapiszę sobie na wypadek jakby wszystko inne przestało działać :;230 :;230 Je sli o kwiaty chodzi to wszelkie chwyty dozwolone :;230 :;230
Czwartek... nie cierpię czwartków
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

Dopiero dzisiak przyuważyłam, że mam w domu dziwadło.... :

kilka kwiatków wygląda tak :

Obrazek

Następne już kompletnie klapnięte :
Obrazek

A na drugim pędzie jak gdyby nigdy nic...
Obrazek

Uwaga chwalę się : kupiłam sphagnum ! i żadnego storczyka :tan ( bo bylo w sklepie zoologicznym ;:14 )

Niestety moja biedota, której mialam nadzieje odrosna korzenie ma sie coraz gorzej:( straciła jeden z liści... na tym co pozostało z korzeni pojawiła sie biały nalot... nie do końca jak pleśń ale nie wiem :? Te czarne "guzki" wyglądaja mi na potencjalne nowe korzonki...ale o dziwo po tym jak odpadl liść pokazało sie też coś co mogłoby byc pędem kwiatowym... usunąć go żeby się biedak nie wysilał dodatkowo? korzeni to on nie ma praktycznie zupełnie juz od ponad miesiąca... tak go zraszalam 3 x dziennie... liście nie zwiotczały..ale też lepiej mu nie jest.. od dzisiaj "siedzi" sobie w sphagnum chociaz nie wiem czy mu pomoże... Obrazek
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

witam sliczne to dziwadlo mam podobne .
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Storczykowa oj no wiem że dużo... ja niestety od jakiegos czasu nie mieszkam w naszym pieknym kraju a tu storczyki ( nawet phalenopsisy kupowane w markecie budowlanym ) często kosztują 13 euro i więcej... ja mam sporo takich wyłapanych z tanich serii po 7 euro ( czyli takie przyzwoite 20 zl ), ale neistety ostatnio te "tanie" serie to też bardzo krótkie serie najczęściej typowych białych i różowych ( a ileż można kupowac białych phal?)... ze zgnitymi korzeniami, zarośnięte mchem, z liśćmi wyraźnie poparzonymi albo słońcem albo jakimś środkiem chemicznym albo z niechcianymi gośćmi typu ziemiórki, które widać gołym okiem - tak, ze na dobra sprawę tylko kwiaty ładne:/ więc ja już teraz wolę dać nawet 2x więcej ale za to mieć zdrowe korzenie:) niestety trochę mnie też boli, że zwykły phal kosztuje tyle samo co paphiopedilum czy zygopetalum...ale cóż zrobić... nałóg nie sługa, kiedy chwast krzyczy "weź mnie do domu"

Nie wiedziałam, że u ciebie jest inaczej. U nas w sklepach storczyki są zwykle w cenach 15-30 zł (Phalaenopsis), inne rodzaje trochę więcej, a Vandy od 100 wzwyż. Ale Vanda potrzebuje bardzo dużo czasu od wykiełkowania do zakwitnięcia, więc może dlatego (czytałam, że potrzebuje 8-16 lat). Storczyki można też kupić na wystawach, tam jest trochę większy wybór niż w sklepach, bo i botaniczne czasami można spotkać.
mala06
100p
100p
Od: 12 lut 2009, o 12:37

Post »

Dziwadełko nie takie dziwne jak dla mnie, może tylko troszkę wstydliwe :oops: dlatego zakrywa swoją twarzyczkę :wink: a co do bidulka to trzymam za niego mocno kciuki - zobaczysz da sobie radę. Ja bym obcięła ten pędzik żeby odciążyć roślinkę ale lepiej będzie jak wypowiedzą się na ten temat osoby z większym doświadczeniem.
"Kwiat jest uśmiechem rośliny."
Storczyki_mala06
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Zuzikowa- to nie "dziwadło" tylko peloric :D Niektórzy na takie storczyki wręcz polują, ja do nich się zaliczam :D Piękne...
Hmm..Żałuj, że na targ nie Chodzisz, ja po rozmowie w Lidlu z jedną Klientek dowiedziałam się, że u nas w sezonie <od wiosny do jesienii> jedna Pani Ma kilkupędowe falki <nawet i pięciopędowe> po 20-30 zł...Na pewno wiosną się wybiorę na targ :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

Sylki3 dziękuje za odwidziny i zaprawszam ponownie :)

mala06 dziękuję za słowa otuchy... "kalekę" chwilowo zostawiłam samemu sobie.. bo może za często tam zaglądam do niego i dlatego taki bidny...a peloric fakt.... zakrył się jak dama wachlarzem :D

justus27 Witaj serdecznie :)Tak, wiem że to peloric.. jednego takiego miałam juz wcześniej tylkotam wszystkie ( cztery! ) kwiaty byly uroczno zniekształcone, natomiast u tego tylko część kwiatów ma ten jakiś "błąd genetyczny"... ciekawe co pokaże w kolejnym kwitnieniu:)
Awatar użytkownika
VierCia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 mar 2010, o 17:17

Post »

Śliczny falek ,ma bardzo ciekawy kolor ;)
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

[quote="zuzikowa"]dorotakol mój jeszcze jest na dobry etapie... nawet płaci za zachcianki:D ale coś tak czuje , że niedługo sie to może troszkę zmienić...a wtedy trzeba będzie zastosować tajemną technikę pt. "Kochanie, a może pomalujemy sypialnię? Nie? To żebym nie była bardzo smutna kupimy chociaz nowego kwiatka?"( Nie wiem jak Twój, ale mój chłop pewnie kupi i ze 3 storczyki byle sie trzymać z dala od wałka i farby :;230 :;230 :;230

Mój jak zastanawiam się którego z 2-3 upatrzonych sztuk wybrać - mówi z wyraźnym zniecierpliwieniem "Bierz wszystkie tylko w końcu idźmy stąd" :;230 :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

VierCia Witam serdecznie i zaprawszam ponownie :]

Dorotko
Taaaa ten tekst już też kiedyś słyszałam.. na co ja oczywiście oponowałam " Nie no to za dużo, za drogo i w ogóle" po czym wyhcodziliśmy z 3 sztukami i moim usmiechem od ucha do ucha:D

Jak to czasem brak cierpliwości u facetów popłaca :;230 :;230 :;230 :;230

Życzę ci jak najmniej cierpliwości Twojego M w takich chwilach ;:108
Awatar użytkownika
zuzikowa
50p
50p

Post »

Pierwszy efekt dobijania interesów z moim ;:167

Obrazek

Obrazek

cdn
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05

Post »

Cudo, jest naprawdę prześliczny, też takiego chce :D ;:108 ;:180
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Ślicznaśny :shock: może i ja ze swoim zacznę robić interesy.Widzę że warto ;:108
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Ale piękny... bardzo lubię takie wzorki na Phalaenopsis.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”