Witaj Riki dziękuję za odwiedziny i za te słoneczka, świeciło u mnie cały tydzień a dziś deszcz ale trzeba troche odpocząć
Karino jak wykiełkowało to już sobie same rosły, więc cierpliwość aż tak bardzo się nie nadwyrężyła
Pierwszy wioseny tydzień za nami piękna pogoda sprzyjała w pracach ogrodowych ja cały tydzień pracowałem w ogrodzie, sprzatanie zimowych okryć grabienie przesadzanie, posadziłem lilie orienpety, przyjechały tez zamówiopne róże ok 30 szt, też już posadzone. Posadziłem też kilka drzewek kolumnowych jarząbów, dwa klony, jedna hortensja i świerk serbski "Pendula Brouns" -drzewka pochodzą z Pęchcia bo będąc w Ciechanowie nie mogłe się powstrzymać i podjechałem do szkółki zobaczyć czy tam też już wiosna zawitała, jeszcze nie pewnie ale juz widać jej pierwsze oznaki. Kilka zdjęć z pierwszej w tym roku wizyty w szkółce.

bardzo ładnie wyglądały te iryski jeszcze takich nigdy nie widziałem

śniegu juz nie ma ale jeszcze do prawdziwego przebudzenia potrzebo trochę ciepłych dni

tak w szkółce przygotowane do zimy były róże i obwódka z żółtolistnego bukszpanu

forma pendula świerka kłującego,bardzo ciekawie się prezentuje

część ogrodu z miniaturowymi iglaczkami jedna z moich ulubonych

alejka na progu wiosny

jak widać na stawie jeszcze zostało trochę lodu, na tej wysepce rosną trzy cypryśniki błotne, latem wyglądają tam super
to zdjęcie na pierwszy rzut oka może nie ciekawe ale mówi dużo w szkółce w ten sposób zimują od wielu lat gunery olbrzymnie, karpy przykryte liśćmi potem folia bombelkowa i na to kopiec z kory sposób sprawdzony i pewny jak dowiedziałem się od pracowników szkółki bo klientów jeszcze mało to można podpytać troszeczkę. W ten sam sposób okrywane są np delikatne trawy jak pampasowa czy arundo.