Cebulla walczy z ugorem
Re: Cebulla walczy z ugorem
No rezydencję piękną macie!
Co do kann, to ja kupiłam paczkę trocin dla myszy czy czegoś tam w zoologicznym i zasypałam tym kłoncza ułożone warstwowo. Raz w miesiącu pryskałam trochę spryskiwaczem...
Co do kann, to ja kupiłam paczkę trocin dla myszy czy czegoś tam w zoologicznym i zasypałam tym kłoncza ułożone warstwowo. Raz w miesiącu pryskałam trochę spryskiwaczem...
Wiosna
Wystawiłam nowiuśki, wielki kompostownik, poszalałam z sekatorem po włościach i już pół kompostownika zawalone... A jeszcze parę krzaczków jest do ciachnięcia zagęszczającego...
Teść zbudował mi dwa piękne inspekty. Też postawiłam już w warzywniku. W jednym będzie sałata i rzodkiewka, w drugim moje rozsady kwiatowe. Największą radochę miały koty, które urządziły sobie na nich zawody w podskokach na batucie
Obawiam się, że pokrywa bedzie wkrótce do wymiany...
A teraz ankieta na temat sposobu obsadzenia mojej scieżki przez warzywnik. (zdjęcie na pierwszej stronie). Warzywnik mam na planie ćwiartki koła. Przez samiuśki środek idzie moja własnoręcznie ułożona ścieżka z kostki granitowej. W zeszłym roku po obo bokach szalały nagietki i kapusty ozdobne. Na końcu ścieżki jest mały placyk z cegły rozbiórkowej i kompostownik. Koło kompostownika chcę wadzić morwę białą pendulkę. I teraz pytanie, którą z wersji obwódki ścieżki zastosować
WERSJA A
Niski żywopłot bukszpanowy- (dostałam 30 sadzonek bukszpanu i coś trzeba z nimi zrobić
). Bedzie już na stałe, doda trochę elegancji tym moim marchewkom i buraczkom, powiedzie oko do morwy.
WERSJA B
Wzdłuż ścieżki królują jednoroczne- nagietki, aksamitki, ostróżki... Kolor i biodynamika...
No i co tu wybrać?

Wystawiłam nowiuśki, wielki kompostownik, poszalałam z sekatorem po włościach i już pół kompostownika zawalone... A jeszcze parę krzaczków jest do ciachnięcia zagęszczającego...
Teść zbudował mi dwa piękne inspekty. Też postawiłam już w warzywniku. W jednym będzie sałata i rzodkiewka, w drugim moje rozsady kwiatowe. Największą radochę miały koty, które urządziły sobie na nich zawody w podskokach na batucie

A teraz ankieta na temat sposobu obsadzenia mojej scieżki przez warzywnik. (zdjęcie na pierwszej stronie). Warzywnik mam na planie ćwiartki koła. Przez samiuśki środek idzie moja własnoręcznie ułożona ścieżka z kostki granitowej. W zeszłym roku po obo bokach szalały nagietki i kapusty ozdobne. Na końcu ścieżki jest mały placyk z cegły rozbiórkowej i kompostownik. Koło kompostownika chcę wadzić morwę białą pendulkę. I teraz pytanie, którą z wersji obwódki ścieżki zastosować
WERSJA A
Niski żywopłot bukszpanowy- (dostałam 30 sadzonek bukszpanu i coś trzeba z nimi zrobić

WERSJA B
Wzdłuż ścieżki królują jednoroczne- nagietki, aksamitki, ostróżki... Kolor i biodynamika...
No i co tu wybrać?
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym wybrała wersję eko.

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba macie rację dziewczyny... A znacie jakąś bylinkę nadającą się na obwódkę w warzywniku?
Moi sąsiedzi trochę nosem kręcą na mój warzywnik, inspekty, kompostownik i resztę pomysłów... Chyba im trochę okolicę rezydencjalną psuję
Dlatego chciałabym ten warzywniczek tak trochę ukryć za ozdobnymi.

Warzywnik jest wyniesiony ok 1m nad poziom trawnika. Teraz jest skarpka, ale w tym roku chcę zrobić palisadę z resztek więźby dachowej, która mi została i zrobić tam chociaż małe 2 pięterka. Na samej górze są pigwowce japońskie, które jakoś zamiast w górę rosną horyzontalnie
Nie wiecie, czy długo tak będą miały? Pierwsze pięterko pod pigwowcami to będą chyba te bukszpany. Drugie pięterko, a właściwie parter to lawenda... Pod lawendę będę musiała przygotować podłoże, bo mam glińsko, ale moim zdaniem warto się potrudzić.
A może maki wokół tej mojej ścieżki? Nigdy nie siałam maków, będą się dobrze uzupełniać z nagietkami?
Ech trzeba mi do roboty się zabrać...
Moi sąsiedzi trochę nosem kręcą na mój warzywnik, inspekty, kompostownik i resztę pomysłów... Chyba im trochę okolicę rezydencjalną psuję

Warzywnik jest wyniesiony ok 1m nad poziom trawnika. Teraz jest skarpka, ale w tym roku chcę zrobić palisadę z resztek więźby dachowej, która mi została i zrobić tam chociaż małe 2 pięterka. Na samej górze są pigwowce japońskie, które jakoś zamiast w górę rosną horyzontalnie

A może maki wokół tej mojej ścieżki? Nigdy nie siałam maków, będą się dobrze uzupełniać z nagietkami?
Ech trzeba mi do roboty się zabrać...
- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
DAGMARO-może posadź niską odmianę aksamitki. 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dagmaro - pewnie masz taką odmianę pigwowca jak ja.
Mój też bardziej leży niż stoi :P
Na obwódkę może lawendę ?
Mój też bardziej leży niż stoi :P
Na obwódkę może lawendę ?
Witaj!!!WSZYSTKO PRZEJŻAŁAM I PODZIWIAM CIĘ !!!!!!! pozdrawiam!!!!
Kwiaty - NAJPIĘKNIEJSZA mowa świata.Moje wymarzone miejsce
Tajka, aksamitki miałam w zeszłym roku jako obwódki ścieżek prostopadłych do tej granitowej. Tzn połowy ścieżek, bo właśnie te miniaturowe wrąbały mi wielkie bezskorupowe ślimakory, których miałam najazd przez to deszczowe lato
Coma lawenda bardzo mnie kusi, byłaby ładnym dopełnieniem tej lawendy posadzonej na parterze palisady. Ale przy palisadzie łatwo w miarę będzie mi grunt dla niej odpowiedni zrobić. Na warzywnik nawiozłam piękny czarnoziem wybrany spod obwodnicy, ziemia tłusta, zasobna, będzie nawożona często. Dla warzywek rewelacja, ale podobno lawenda takiej nie lubi
Obawiam się, że samo zdrenowanie dołków pod lawendę nie wystarczy... A może się mylę? O lawendzie muszę jeszcze poczytać...
Lenka, co tu podziwiać... Wariatka i tyle
Coma lawenda bardzo mnie kusi, byłaby ładnym dopełnieniem tej lawendy posadzonej na parterze palisady. Ale przy palisadzie łatwo w miarę będzie mi grunt dla niej odpowiedni zrobić. Na warzywnik nawiozłam piękny czarnoziem wybrany spod obwodnicy, ziemia tłusta, zasobna, będzie nawożona często. Dla warzywek rewelacja, ale podobno lawenda takiej nie lubi

Lenka, co tu podziwiać... Wariatka i tyle

- Tajka
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Lawenda lubi ziemię bardziej piaszczystą i zasadową .

Słoneczko pięknie świeci, więc rzodkiewka i wczesna marchew wysiane, cebula dymka wsadzona, pół trawnika przejechana wertykulatorem... Oj odzwyczaiły sie rączki i plecki od pracy... Tulipany, żonkile i hiacynty ruszyły z kopyta, zaraz będzie kolorowo 

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Przyznam Ci się, że nic nie wiedziałam, że lawenda nie lubi dobrej ziemi. Ponieważ działkę mam w okolicach Bielan, więc ziemia tam jest piękna, czarna, taka typowa wrocławska czarna ziemia. W ubiegłym roku kupiłam w OBI 12 sadzonek lawendy, były bardzo malutkie. Posadziłam je koło róż. Ponieważ róże podlewałam gnojówką z pokrzyw, więc i lawenda na tym na pewno skorzystała. Rozrosła mi się w piękne, ogromne krzaczory tak, że musiałam jesienią je poprzesadzać gdyż rosły blisko ścieżki i nie mogłam przechodzić koło niej. Wygląda, że ładnie przezimowała. Wczoraj będąc w OBI widziałam takie same sadzonki - w sześciopakach po 16.99 za sześciopak. Wydaje mi się, że jeżeli radzi sobie na słabej ziemi, to tym lepiej jej w dobrej.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
No to jutro jadę do OBI
Mam w tej mojej tłustej ziemi dwie lawendy wsadzone jesienią (prezenty), ale na razie nie wyglądają za dobrze
Muszę ją przyciąć i zobaczymy...

Miałam dziś koszzzzmarny dzień w pracy... Żeby się zrelaksować, zdjęłam osłony z róż i je ciachnęłam. Ciachałam po raz pierwszy w życiu, z rozpedu same kikutki pozostawiałam
Mam nadzieję, że dadzą radę. Żadna w każdym bądź razie nie umarzła
Chciałam zrobić porządek ze stertą śmiecia, jaka zalega mi na wprost tarasu. Drewno do kominka, resztki pobudowlane, wszystko przykryte płachtami folii budowlanej, która się podarła i powiewa rozpaczliwie na wszystkie strony... Sama nie mam jednak szans, a mój M. czas to znajdzie chyba koło września
Ani chybi jakiegoś innego chłopa muszę sobie poszukać...

Chciałam zrobić porządek ze stertą śmiecia, jaka zalega mi na wprost tarasu. Drewno do kominka, resztki pobudowlane, wszystko przykryte płachtami folii budowlanej, która się podarła i powiewa rozpaczliwie na wszystkie strony... Sama nie mam jednak szans, a mój M. czas to znajdzie chyba koło września

- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
Witaj Daguś, kolejna forumkowa Wrocławianko
Wprawdzie początki miałyśmy podobne... mieszczuchy rzucone na wiejski ugór
U mnie jednak niestety jałowy piaseczek, więc doradzić nic Ci nie mogę, ale trzymam kciuki za Twoje ogrodowe poczynania 

Wprawdzie początki miałyśmy podobne... mieszczuchy rzucone na wiejski ugór