Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

artam pisze: w ogóle nie skojarzyłam, że aleb-azi ma coś wspólnego z Izabelą :D , tak mi się ze światem arabskim kojarzyło :)
Miałam identyczne skojarzenie :D Też mi tak pachniało egzotyką...
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie Iza - wytłumacz nam swojego nicka, bo jest bardzo nietypowy.

Haha - uśmiałam się z Grzesiowych płotków:;230 , ale to faktycznie dobry pomysł. :wink:

Z tą pnącą hortensją to mnie zmartwiłyście, bo była ona na mojej liście chciejstw.
W tym układzie przyjrzę się bliżej krzaczastej, czy bukietowej.
Moja ogrodowa już w następnym roku po posadzeniu pięknie zakwitła, ale nie
wiem, jak przeżyła tę wstrętną zimę.

A z tym budzeniem to coś jest! Też coraz wcześniej się budzę! :shock:
Pozdrawiam serdecznie
magdala

Post »

Wisienko :wit Nie rezygnuj z pnącej Hortensji ...
Może nasze to jakieś wyjątki ,tutaj na forum widziałam dużo bardzo udanych i obficie kwitnących !
Moja kuzynka kupiła taką hortensję i też zakwitła jej już w pierwszym roku (w zupełnym cieniu).
Nie ma co się zrażać :D
A poza tym ją chyba jest bardzo łatwo rozmnożyć - wystarczy urwać kawał ukorzenionej gałązki,
one kładą się na ziemi tak jak bluszcz i jak trochę sobie poleżą to korzonkami "łapią" ziemię i jest
nowa roślina :D Może u kogoś znajomego w ogródku "skubniesz" sobie taką gałązkę??
Awatar użytkownika
swirogrodowy
100p
100p
Od: 16 wrz 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit
Ja tez proponuje nie rezygnować z hortensji pnącej jest śliczna, szybko pojawiają się liście, bardzo ładnie się rozkrzewia no i lubi cień . Moja zakwitła w trzecim roku od posadzenia ,to nie jet jakaś tragedia ,bo w tym czasie się rozrasta ,więc kwiatków tez jest więcej, a trzy lata w ogrodzie pełnym innych kwitnących to nie jest długo.Myślę ,że połowa sukcesu to sadzonka z dobrej zaufanej szkółki . I nie lubi przesuszania ,jak długo nie pada to widzę od razu jak jej liście klapią Faktem jest, że wspina się po garażu, czyli rośnie pod murem ,a tam wiadomo najmniej wody.
Pozdrawiam Marzena
Wystarczy mi słonko ,zero śniegu i mój ogród . Marzena :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Hmmm... moja też pod garażem, w cieniu... niby rośnie ładnie, ale po tym jak zakwitła w drugim roku (skromnie i tylko dołem), w ubiegłym się nie wysiliła na kwiaty :(
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Hortenscja pnąca mówicie :wink: Może gdzieś by się u mnie zmieściła. Ja dzisiaj zrobiłam takie zakupy, że mój m. mało nie przypłacił tego zdrowiem. A tak sobie obiecywałam, że nic nie kupię dopóki nie będzie tak ciepło żeby sadziś w ogrodzie ;:223 ;:223
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dorotko tylko jak im się oprzeć? :D

Marto róże drapieżniki. Skądże, przecież to damy, one tylko się bronią przed nachalami :;230
magdala

Post »

swirogrodowy pisze:Witam :wit
Myślę ,że połowa sukcesu to sadzonka z dobrej zaufanej szkółki .
Marzenko, święta prawda! Ja kupiłam na początku działkowania kilka roślin w takiej dziwnej szkółce...
Każda z tych roślin bardzo kiepsko rośnie - m.in. również ta Hortensja.
Teraz już ruszyła ,ale to całe 10 lat! Co do przesuszania - moja ma korzenie w zupełnym cieniu ,
a lubi piąć się na słoneczną ścianę domku - i tak jest chyba idealnie -
przesuszenie zupełnie nie grozi .

Piszecie o wydatkach na roślinki ...A mi dzisiaj zupełnie zepsuł humor rachunek za gaz :evil:
Jakaś paranoja -piec zużył dwa razy tyle ,co w poprzedni miesiąc ,a nastawialiśmy go teraz na mniejszą temperaturę.
Nie wiem co się z nim dzieje..
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Magdo to niestety nadszedł czas na fachmajstra.
magdala

Post »

Gosiu - jako ciekawostkę dodam ,ze piec jest nowy -od sierpnia :|
Właśnie go wyłączyłam - koniec zimy ogłaszam !
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Witajcie - myślałam, że już dziś nie dotrę ale udało się :D Nie wiem, czy zdołam wszystkim odpowiedzieć, ale będę się starała. Mam dobę zaległości w FO i nie wiem jak to nadrobię :;230 Widzicie jaka wiosna się robi? Cieplutko, ptasie świergoty. Miały rację te skowronki co się o świcie zrywać zaczęły. U mnie ta opcja co u Margosi i dziecięcia GorzatkiMał- poranne wstawanie( zwłaszcza do pracy to tortura).

Wiktorio - koło tralkowego tarasu już miejsca nie ma :wink: Niestety nie jest im tam najlepiej bo się prażą od muru i przędziorek ma idealne warunki żerowania. Powstaną dla nich dwie rabaty. Zamierzam utopić tył domu w różach. Czyli manewr okrążający rozpoczęty.

Marto - nie tylko funkiami człowiek żyje :wink: Trochę pazura też potrzeba ;:196 Spróbuj :;230 No i czego jak czego, ale tego że odwrotna Marta odwrotnej Izabeli nie odczytała to się nie spodziewałam. Ale może poczuła :?: A mój mąż obawiał się wstawienia aleb-azi do allegro, w obawie, że arabskie brzmienie spowoduje reperkusje służ specjalnych. Zakazał mi wchodzenia na militaria :;230 Głuptas, czego ja bym tam miała szukać :;230 ;

Wisienko - mi łatwiej idzie czytanie od końca niż do góry nogami. Więc takie odwrotności chodzą za mną, tak jak i za Martą. U nas łatwo zauważyć, bo kto by się zorientował, gdyby chodziło o kajak :wink:

Magdo -zasiałyśmy zwątpienie. Ale myślę, że trafiły nam się pechowe egzemplarze pnącej hortensji. Przyłączam się do Twojego nawoływania "Nie rezygnuj z pnącej" Naprawdę warto! I faktycznie łatwo z niej pozyskać szczepki.

Marzenko - nic dodać nic ująć, myślę, że przekonująco mówisz o rozkrzewianiu i kwitnieniu. A wody potrzebuje jak każda hortensja, ale nie zauważyłam, żeby odchorowała incydentalne podsuszenia. Miło mi Cię widzieć ponownie :wit

Małgosiu - jak ładnie rośnie to będzie ładnie kwitła. Poczekaj troszkę... Może to nie będzie tyle czekania, co stara podstawówka, skoro już zobaczyłaś kwiaty.

Dorotko - zmieści się, bo ona u podstawy wiele miejsca nie zajmie :;230 Zobaczę zaraz jakich egzemplarzy użyłaś do zamachu na zdrowie męża

Małgoś - ja bym obstawała raczej przy taktyce zaczepnej niż formie obrony :wink:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zanim odpowiedziałam to wskoczyły Wasze nowe posty :D

Magduś - pamiętam, odgrażałaś się, że wyłączysz ogrzewanie 15. Myślałam że tak sobie powiedziałaś - a Ty nie rzucasz słów na wiatr. Taaaak rachunki za gaz to pogrom. Zimą za gaz, latem za wodę - wydatki zawsze ponad miarę. Ale coś z tym piecem jest nie tak. Może trzeba go jakoś ustawić albo co? Bez fachowca się nie obejdzie...
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

aleb-azi pisze:Zamierzam utopić tył domu w różach. Czyli manewr okrążający rozpoczęty.
No popatrz, mam dokładnie taki sam plan na ten rok :;230
Tylko ja muszę porozsadzać ubiegłoroczne nasadzenia, bo im zbyt ciasno będzie jak się rozrosną :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu Różana - Właśnie grasowałam u Ciebie - widzę, że będą lilie :tan i cudne zdjęcia z nowego aparatu ;:138
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Aparat może będzie jutro.., jak się w końcu zdecyduję na 100% :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”