Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Piękna ta skimmia :) Szkoda, że w ogrodzie te kulki rzadko są tak imponujące. Ale i tak warto ją mieć u siebie :)
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witaj Izo, te bylinki kupiłem tylko dwie bo na opakowaniu nie ma opisu ani kiedy sadzić, jakie ma wymagania, co to za producenci? Skimie będę chciał kupić jeszcze inne, w Castoramie był tylko jeden gatunek i w ogóle kilka tylko sztuk, ale mnie też wydaje się że ładną kupiłem :D

Pawle witam Cię, ja dawno nie byłem u Ciebie przepraszam, ale to dlatego że o Twój ogród i wątek jestem spokojny, prowadzisz go wzorcowo. Skoro tak piszesz o skimii to pewnie ją masz, popatrzę u Ciebie. Zaczynam kupować bo nie da się już dłużej czekać :D

Pozdrawiam Tomek :wit

Kupiłem dzisiaj drzewko owocowe, myślę że w sobotę będę mógł już je posadzić?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Uwielbiam morele. Też ją mam tylko nie wiem jaki gatunek.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Gosiu, moja morela to odmiana 'Harcot, nie wiem na razie czy będąc jedyną morelą w naszym ogrodzie będzie owocować, jeśli nie to muszę jej dokupić 'koleżankę'. Czy Twoja miała już owoce?

rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Tomku, czyżbyś odwiedził ostatnio Castoramę (torf), Tesco (kora mielona) i Obi (kora dekoracyjna)?
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Romku, wszystko się zgadza, jesteś dobrym 'tropicielem'. Ja staram się nie przechodzić obojętnie obok towarów w korzystnych cenach. Zima mocno przewiała kieszenie a planów zakupowych do ogrodu mnóstwo :D

rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku, dwa razy próbowałem z morelą i niestety bezskutecznie. Muszę zadawalać się własnymi brzoskwinkami. Zakupy zrobiłem podobne, z tym, że zamiast torfu kupiłem zimię do iglaków z nawozem.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tomku w starym ogrodzie miałam morelę ,długo czekałam na jej owoce .
Prawie co roku jak kwitła były przymrozki i rzadko kiedy były owoce .
Za to drzewo duże, zajmujące dużo miejsca .
Genia :wit
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Tomku, u mnie rosnie słoneczniczek szorstki ( heliopsis helianthoides var. scabra). Potrzebuje słońca lub półcienia. U mnie rośnie w półcieniu i kwitnie od czerwca do jesieni. Potrzebuje żyznej ziemi, nie przesuszaj go, bo więdnie.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witajcie Mili Ogrodnicy :D

Romku nie byłem na kupnie moreli ale jakoś tak podeszła mi pod rękę, wiesz jak to jest z nami ogrodnikami, nie powinno się nas wpuszczać między rośliny bo zaraz coś kupimy. Okazało się poza tym że muszę dokupić jeszcze jedną tzw. zapylacza.
Torf kupuję pod planowane dosadzenie rododendronów, mam nadzieję że w Krzywaczce się zaopatrzę. Ty gdzie kupowałeś rh. do Waszego ogrodu? :D

Geniu ponieważ potrzebuje dokupić jeszcze jedną morelę, muszę zweryfikować plany gdzie je posadzę a Ty jeszcze mówisz że rośnie duże drzewo, to mam mały problem, ha..ha. Szkolę się teraz w wątkach 'owocowych' naszego forum, mnóstwo tam wiedzy i ciekawych osób. Mamy parę drzewek i nawet dobrze owocują, ale postanowiłem jeszcze coś dokupić. Owoce własne smakują najlepiej, nawet jeśli czasem nie są tak ładne jak na targu :D

Izo dziękuję za opis warunków potrzebnych do życia słoneczniczka, zastosuję się. Na opakowaniu była tylko informacja rysunkowa jak wysokie rosną i jak głęboko i w jakiej odległości od siebie posadzić. W dzisiejszych czasach skoro producent tak pakuje rośliny powinien zawrzeć więcej informacji, nie każdy musi znać wszystkie rośliny a chciałby kupując wiedzieć chociażby jak rosną :D
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku rh kupowałem na wiosennej giełdzie ogrodniczej w Chemobudowie na Klimeckiego. Zwykle jest na początku maja. Jest wtedy duży wybór kwitnących rododendronów i azalii. Od jutra w Tesco jest promocja ziemii z nawozem do iglaków, roślin balkonowych i ogrodowej.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Romku za informacje o promocji ziemi, po pracy tam się udam. Co do rh to może mi się wcześniej uda kupić i posadzić, niż w maju, ale wystawę odwiedzę, mało tych imprez ogrodniczych w naszych stronach a pewnie i w całej Polsce. W Niepołomicach na zamku też bywała wystawa ale teraz to już nie wiem, może jest :D

Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Tomku moja morela długo w ogóle nie kwitła. Stała w miejscu. Dopiero na trzeci, czy czwarty rok po posadzeniu zakwitła kilkoma kwiatkami. Ale warto było czekać na owoce. Pychota. W zeszłym roku miała już więcej owoców.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku jedna morela wystarczy , a brzoskwinię masz ?

Genia :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Gosiu to fajnie że doczekałaś się owoców, myślę że i u mnie kiedyś obrodzą, chciałbym tego to najważniejszy efekt trudów sadzenia i pielęgnacji drzewek owocowych :D

Geniu ja jednak posadzę dwie ponieważ odmiana Harkot jaką kupiłem nie jest samopylna, potrzebny jej zapylacz, najwyżej założę kiedyś przetwórnię :;230 :;230
Ja osobiście mam nekterynę, ale na naszej działce jest sporo brzoskwiń, siewek z pestek ogólnie marnej jakości.
Kiedyś znajomy poczęstował mnie swoimi brzoskwiniami, nie chciałem uwierzyć że w naszym kraju takie piękne, pachnące i smaczne owoce mogą urosnąć. Może kupię też w tym roku jakąś rasową brzoskwinię :D

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”