Madzik - moje storczyki cz. 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madzik - moje storczyki cz. 2

Post »

Artur - dzięki za miłe słowa :D

Renatko - ja też już długo czaiłam się na to Paphio, a nad tą Esmeraldą myślałam przy okazji jakiegoś importu w zeszłym roku, ale w końcu nie wzięłam, a potem już nie było (i plułam sobie w brodę, że się nie zdecydowałam :evil: ), więc jak teraz się pojawiło nie musiałam się długo namyślać, a bulba już dawno mnie oczarowały ;:224 A tak hojny darczyńcza to oczywiście mój M. ;:167

Lucynko - drugie orchidarium jeszcze w sklepie :lol: I widzę, że chyba będziemy musiały założyć "bulbowy fanklub" :;230

Duśka - listki faktycznie ma śliczne, tym bardziej słodkie, ze takie malutkie :D Phal.lueddemaniana wypuszcza korzonki, w zeszłym roku wypuściła listek i to by było na tyle, póki co :roll:

Justynko - ja też bardzo lubię Paphiopedila :P Prezentacja poniżej powinna Ci przypaść do gustu ;:128

Aniu L
- dziękuję :P , mnie też się podobają.

Aniu - Den. laevifolium bardzo mnie zaskoczyło tym kwiatuszkiem - nie jest za duże i myślałam, że dłużej poczekam....
Phal. lobbii poza tym, że ładnie wygląda to jeszcze ślicznie pachnie, wiedziałaś?
A Phal. parishii coś z boczku wypuszcza, ale małe toto (i tak od dłuższego czasu :roll: ) i nie jestem pewna czy pęd z tego będzie czy keiki jakieś... Pewnie wkrótce się okaże :D

Dzisiaj swoje oblicze pokazał taki jegomość kupiony jako przekwitnięte Paphiopedilum NN:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś tam kiedyś słyszałam, że pachnie... ale jednym uchem wleciało, drugim wyleciało :lol: Także dziękuję Ci za przypomnienie ;:180
A to coś u Phal. parishii... sama nie wiem, czego Ci życzyć. Z jednej strony pęd fajny, bo by zakwitł a z drugiej... Takie keiki, to chyba rzadkość na tym Phal., więc też mogłoby być ciekawie. To chyba życzę Ci tego, czego Ty chcesz :wink:
Poza tym, to Paphiopedilum ładne, zdjęcia też :)
Awatar użytkownika
patrykgiel
500p
500p
Od: 10 lut 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczny Paphipoedilum, wprawdzie nie gustuję w takich kolorkach, ale ten jest chyba wyjątkowy albo się zmieniam !
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Duśka - listki faktycznie ma śliczne, tym bardziej słodkie, ze takie malutkie Phal.lueddemaniana wypuszcza korzonki, w zeszłym roku wypuściła listek i to by było na tyle, póki co

Ja uwielbiam takie listki, szkoda, że u Phal. takich nie ma. A moje lueddemaniany też rosną, jedna ma pełno korzonków, rośnie nowe listko, czekam na pędzik... Coś tak jakby jej pękło pod dolnym liściem, ale stoi w miejscu, więc nie wiadomo, co to i czy w ogóle urośnie. Drugą lueddemanianę, tą co była bez korzeni, udało się odratować.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ach te włoski na sabotku...uwielbiam je ;) Piękne kwitnienie, gratuluję kwiauszka ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pleione Tongariro - zimę spędziło w lodówce i pierwszy raz będzie u mnie kwitło :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Phal. tetraspis postanowiła przedłużyć pęd i tym razem straciłam tylko jeden pączek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ascocenda kwitnie kolejny raz, ale potrzeba mi już było takiego wiosennego kolorku ;:3

Obrazek Obrazek

Phal. amboinensis zbyt pracowita nie jest, bo przedłużyła pęd wprawdzie, ale jest tylko jeden kwiatek :roll:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Madziu, wspaniałe prezentacje ;:138
Ascocenda bardzo urokliwa, natomiast Phal. tetraspis wyjątkowa.
Poczytam jeszcze trochę i może kiedyś ... :wink:

Pozdrawiam,
Ewelina
Reva
500p
500p
Od: 11 gru 2009, o 15:52

Post »

Ten phal amboinensis przecudny,czy on pachnie??.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Madziu same wspaniałości na wiosnę ;:31 Ascocenda pięknie zakwitła ;:3 Pleione Tongariro zjawiskowe - gratuluję kwitnienia ;:196 Ja chyba bym się nie rzuciła na taką piękność, bo nie dałabym rady.
Phal. tetraspis i Phal. amboinensis - to po prostu bajka o najpiękniejszych z pięknych milusińskich. ;:1 ;:79
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Madziu, króciutko ;:138 ;:138 śliczności :uszy

Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ale nowości... niesamowicie miły ranek dzisiaj, skoro można od najwcześniejszych godzin nasycić oczy
takimi cudami :D
Mężuś rozpieszcza Cię storczykowymi prezentami - i słusznie ;:333 ( bo jak w reklamie: "jesteś tego warta" :) )
Każda z roślin zasługuje na pochwałę, bo każda w inny sposób zachwyca. Ja podobnie jak Agnieszka - Agita
mam problem z wyróżnieniem którejkolwiek. Z jednakową przyjemnością podglądam szczegóły u każdej z nich
i cieszę się tak bardzo, jakby te rośliny zakwitły u mnie. Brawo Madziu ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ascocenda i jej kolorek rzeczywiście wiosenny ;)
Zazdroszczę Pleione...ciekawe, czy będzie pachnieć? Z tego, co czytałam to "ciężki" storczyk, może kiedyś z nim spróbuję...

A obydwa botaniki Tetraspis i Amboinensis są na mojej liście chciejstw, ale muszą poczekać na orchidarium. Twoje są cudne :D ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Wszystkie są PRZEPIĘKNE.... Zdjęcia bardzo ostre, dokładnie widać wszystkie szczegóły. Widać nawet włosiatą warżkę tetraspisa (ach, tetraspis to moje marzenie, ale jest drogi i podobno trudny w uprawie). Podoba mi się także amboinensis. Mam storczyka, który podobno jest amboinensisem, ale kupiłam go tak przelanego, że się do tej pory nie zabrał, choć trochę korzonków i listków już puścił. Ascocenda też piękna, bardzo wiosenna i słoneczna.
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelino - dziękuję :D A Phal.tetraspis polecam :wink:

Tomku - Phal. amboinensis pachnie i to całkiem przyjemnie - to jeden z moich ulubionych pachnących storczyków. Jednak ten kwiatek to "świeżynka" i nie wydziela jeszcze zapachu - może jutro już będzie co wąchać.... :lol:

Aniu - kto jak kto, ale Ty na pewno dałabyś radę z Pleione :lol:

Sylwio - dziękuję - cieszę się, że "zieleninki" też się podobają :P

Reniu - dzięki ;:3

Asiu - bardzo mi miło, że miałam wpływ na Twój dobry humor od rana :wink: I fakt - Mężuś rozpieszcza (czasem aż za bardzo... :;230 - od niedawna kombinuje gdzie by drugie orchidarium upchnąć....).

Justynko - Pleione nie jest trudne (jestem w tym temacie nowicjuszką). Dostałam w zeszłym roku 3 bulwki od znajomego, do którego przyszły kwitnące, ale bez podłoża, więc nawet po posadzeniu praktycznie zaraz przekwitły (choć w normalnych warunkach też kwitną krótko, bo ok. tygodnia). Bulwki zostały posadzone do glinianej doniczki w korę zmieszaną chipsami kokosowymi, sphagnum i ziemią kwiatową. Na początku podlewałam dość oszczędnie (podlewać zaczynamy dopiero jak bulwki wypuszczą korzonki!), bo bałam się je zalać. Ale ponieważ doniczka stała na balkonie tuż przy barierce, to po letnich ulewach woda stała w podstawce. Nie zauważyłam tego od razu i byłam przerażona jak już zobaczyłam. I wielkie było moje zdumienie gdy odkryłam, że bulwki przy takim poziomie nawodnienia rosną jak szalone, wyrastają wielkie liście i nowe przyrosty :roll:
Od tej pory wody nie żałowałam i deszczami wcale się nie przejmowałam i doniczki spod ulewy nie zabierałam.
Na jesieni zaprzestałam podlewania, jak zrobiło się chłodno na dworze, wystawiłam na korytarz, a jak liście i korzonki uschły to wyjęłam bulwki z podłoża, oczyściłam z podłoża, wrzuciłam do papierowej torebki, a torebkę do lodówki. Przesiedziały tam całą zimę. Chyba w styczniu zaczęły pokazywać się"kiełki" na bulwach. Posadziłam do świeżego podłoża po koniec lutego. Ot i cała filozofia.... :lol: Dzisiaj zaczął się otwierać pierwszy kwiatek.
Phal. tetraspis i amboinensis rosną u mnie na parapetach i doskonale sobie radzą (ambo miałam od młodzika) - orchidarium im niepotrzebne :wink:

Duśka - dzięki. Tetraspis ładnie rośnie w domu, a amboinensis pewnie Ci wkrótce zakwitnie :)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale wyczerpująca odpowiedź...dzięki ;) na razie podziwiam Twoje...może w przyszłym roku z nimi spróbuję :)
parapetowce
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”