Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

No ciekawie ciekawie.. ;) Trzymam kciuki za obie części, też daję im duże szanse!

A gigantowi daj ode mnie klapsa, co za uparciuch, igra sobie z naszą ciekawością... ;:14
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to czekamy na wyniki Twojego eksperymentu... ;:65
Mam nadzieję, że obie części się przyjmą ;:108
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Góra Cezara (jak to brzmi :)) siedzi już w doniczce. Jeśli nowe listka wyrosną zdrowe, a na starych liściach nie pojawią się plamy- będzie dobrze :) a storczyk najpewniej trafi do nowego właściciela :)

Dziś wyczyściłam akwarium, poprzestawiałam "mieszkańców", postawiłam je na parapecie. Zauważyłam, że roślinki jakby "ciągną"do słonka. Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej. Zanim słonko naprawdę zacznie grzać, muszę wykombinować jakieś zacienianie. Na razie mam przygotowane takie zasłonki do samochodów. Powinno się sprawdzić :) He he ciekawe co na to sąsiedzi powiedzą :wink:
W akwa ogólnie bez zmian, dotarło dend.phal, które zasuszyło pęd i mała kambria (psb z przyrostem) w żwirku, posadzona w kielonku :)
Masd. musiałam przesadzić, bo jedna rozetka zawinęła się pod korą, teraz się prostuje i zażywa słonka :)
Obrazek

Obrazek

Reanimowane kambrie znów przesadziłam. Musiałam zajrzeć im w korzenie, jedna jest w sphagnum z keramzytem, druga w kamykach. Ciekawe która wcześniej zakwitnie :)

A tu coś na plus ;:3
Jeden z pędzików u mojej Mamy, co tydzień pojawia się nowy, teraz jest ich już 5 :) Już się nie mogę doczekać kwitnień!
Obrazek
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, dziękuję!
Miejsce na akwarium znaleźć się musiało :) Po prostu kilka odpoczywających Phal. trafiło na szafę. Wykorzystałam stary szklany stolik, poupychałam co się dało. Mam takie szczęście, że rośliny mogę zawieźć do Mamy, w ogóle to one tak wędrują między moimi domami. Raz są u mnie, raz u Piotrka, coś ubywa, to pojawia się jakaś nowość :) Dzieje się :)

A tak na poważnie, to akwarium daje trochę luzu. Moje stoi u Piotrka, więc mogę spokojnie wyjechać, a roślinki mają podwyższoną wilgotność. Nie muszę iść spryskiwać, dolewać wody na podstawki z keramzytem. Dzięki temu udało mi się uratować już kilka choruszków :)

A nawiasem- mam keiki białego Phal. na wymianę. Ktoś chce?
Kwiaty powinien mieć takie:
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Akwarium pięknie prezentuje Twoje storczyki ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Post »

Witam Kamilko :)
Przyleciałam do Ciebie zobaczyć jak rosną storczyki w szkle. twoje ewidentnie czują się dobrze :D
Chciałabym tylko uściślić- nie moczysz tylko podlewasz?
Chyba kilka wsadzę...
Mam odpowiednie donice ...
W sobotę eksperymentuję :heja
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alinko, zalewam je wodą, którą wylewam po kwadransie, czasem później. Wszystkie są w szkle od sierpnia, więc dość długo :) W razie pytań, śmiało pisz- pomogę jeśli będę mogła :)

Aniu, dziękuję :) Akwa powoli robi się za małe, ale zdaje egzamin :) Cieszę się, że się na nie zdecydowałam. Zawsze jak ktoś nas odwiedzi zagląda i pyta co tam jest :) Niektórym się wydaje dziwne, że w akwarium nie ma rybek ;:224
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Baryczko- ale optymistyczne wieści ;) Bardzo mi się spodobalo akwarium, po malutku dojrzewa we mnie myśl na małe orchidarium, ale finansowo chwilowo nie dam rady. Poza tym meble w pokoju najpierw muszę wymienić na komody i wtedy...może na jednej do sufitu zrobię orchidarium. Marzenia są, teraz trzeba je tylko spełniać... ;)
A jakie kolorki Masz masdevalli? Juz nie pamiętam, Kto jaką Ma..a ja chciałabym pomarańczową miniaturkę, tylko, czy sprostam jej wymogom? :D
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Kamilko masz piekne to akwarium,jak ja bym takie potrzebowała!!Tylko,że M grozi mi eksmisją :D
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kamilko akwarium coraz bardziej zajęte :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Kamilko, Ty znowu masz jakieś keiki, nie przeżyję, zdradź tajemnicę na sukces... ;) Piękny ten białasek, świetny kolorek warżki! ;:108

Pokazywałaś gdzieś jak zamocowana jest ta półeczka w Twoim akwa? Twój P. to prawdziwa złota rączka! Świetny sposób na zwiększenie pojemności :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, mnie też marzy się orchidarium. No, może w nowym domku... ja będę miała orchidarium, a Piotr kominek w salonie :) Ech, marzenia są za darmochę :)
Masdevalie mam pomarańczową i białą, na razie nie kwitły, ale widzę, że jakby polepszyło im się ostatnio :)

Grażynko, ja na szczęście nie musiałam pytać. Zawiozłam do Piotrka akwa, zainstalowałam storczyki, a On bez słowa spryskuje je, dogląda i czasem podlewa. Przekonaj M, że akwa miejsca wiele nie zajmuje, a jak ładnie wygląda itp. Może nawet ktoś z Twoich znajomych ma puste akwa do oddania :)

Celinko,no, miejsca brakuje, cieszyć się czy płakać? W sumie to co chwilę coś w nim zmieniam. Właśnie wyjęłam z niego Phal. miniaturkę, bo ładnie podrosło, a zastąpiłam dend. phal., które zasuszyło pęd :(

Agnieszko, to keiki już pokazywałam, nowa właścicielka nie może go przyjąć, więc szukam nowego chętnego :)
Półeczka jest na takim haczyku z wygiętego drutu. Wiem, że obiecałam Ci pokazać ją, ale zapomniałam! Zrobię fotkę w weekend i pokażę :) (choć P. mi zabronił, bo mówi, że licha jest!)
Przyznam szczerze, że przydałaby mi się druga taka :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

witaj Kamilo :wit :wit to akwarium to świetny pomysł :uszy na pewno bidulki które tam reanimujesz szybko dojdą do siebie.Powodzenia ;:33
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, dziękuję :) Bidulkom lepszej opieki nie mogę zapewnić, ale chciałabym mieć więcej czasu dla nich. Mieszkają u Piotrka, więc widuję je co tydzień, dlatego P. musi je czasem spryskiwać, podlewać itp.

Znalazłam na nowej kambrii (tej co ostatnio kwitła) ślimaczka. Zaaplikowałam mu trzy plasterki ziemniaka z nadzieją, że go złapię.
Ogólnie to zdziwiła mnie jego obecność, bo kambria jest świeżo po przesadzeniu, porządnie przemyłam jej korzonki pod ciepłą, bieżącą wodą, a korę (nie miałam nowej) przesiałam przez doniczkę i kilkukrotnie przelałam wrzątkiem. Więc skąd ten ślimak?
Na dodatek dziś rano na plasterkach ziemniaka był malutki ślimak i jakieś inne stworzonka! Jakieś pomarańczowe półprzejrzyste pajączki (ok.0.5mm), podłużne srebrzyste, szybko biegające szkodniki i brązowe malusieńkie okrąglutkie jakby pchełki. W sumie z tych szkodników tylko te pajączki widzę pierwszy raz, pchełki są chyba zupełnie nieszkodliwe, bo mieszkają w podłożu i Księcia, a on ładnie rośnie i ma pęd.
Tylko te srebrno- grafitowe stworzenia mnie martwią. Co to jest? Może i u Was coś takiego było?
Przeszperałam sieć i nic nie znalazłam. Jaki środek mam użyć? Mam tylko Mospilan.

Szkoda, że nie mogę fotek zrobić aparat został u Mamy... ;:223
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Baryczko- no to marzymy obie o orchidarium. Ale...ostatnio w pewnej gazecie znalazłam plan, jak zrobić terrarium< które można przerobić na orchidarium> oczywiście gazetka nie wylądowała w koszu ;:224

A z tymi szkodnikami Walcz... Są środki działajace na kilka gatunków owadów, ja takie stosuję <i często je zmieniam>, bo jeden oprysk <zawsze to mniej chemii> a wybija większość szkodników. Popytaj w ogrodniczych, na pewno coś Doradzą :)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”