Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

No, hortensje ogrodowe u nas mogą kaprysić...chociaż znam osoby, które ich na zimę nie zabezpieczają i mają kwiaty. To i ja tak samo zrobiłam ;-) i oczywiście musiała się trafić zima stulecia :;230
A bukietówki - ponoć - nie mają problemów, kwitną na "nowych" pędach.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
magdala

Post »

Świetna jest też krzewiasta Anabelle - w tamtym roku kupiłam 2 krzaczki -od razu
zakwitły latem i to mnóstwem kwiatów -a tnie się je bez obaw ,bo kwitną tak jak bukietowe.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie. Bukietowej i krzewiastej nie przemarzną pąki, bo ich zimą nie ma :;230 .
Może nie są tak okazałe jak ogrodowa, ale przynajmniej będą kwitły. W wśród odmian są prawdziwe piękności ;:138 ;:138
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Ale jesteście Kochani aktywni i kreatywni ;:196 A ja w pracy czas marnuję na jakieś głupoty :wink:

Aniu Różana - jak zobaczyłam tą różyczkę,to pomyślałam właśnie o takich pudrowych, słodko-kwaśnych pastylkach :D Więc kupiłam, choć już wtedy nie było miejsca na więcej róż :;230 A potem doszły następne i następne :;230

Igor - dajesz się wciągać w ogrodowy Matriks :!: Skończą się rekolekcje i pójdziesz na odwyk :!:

Magduś - hortensje ogrodowe swoje wymagania mają, ale zabezpieczenie przed mrozem to duże wyzwanie, któremu w moim wykonaniu nie łatwo sprostać. A co do pnącej, to czytałam w Twoim wątku. Chyba kupowałyśmy w jednej szkółce, bo moja zakwitła po 6-7 latach. Oczywiście nie dane mi było się nacieszyć, po przyszła burza z wichurą i połamało hortensję :twisted: I cieszę się, że te pąki to nie choroba tylko zjawisko powszechne :heja

Ewo Kociczko- pewnie, że to dziwny typ, skoro chodzi po ścianach i murach. Normalne tak się nie zachowują :;230

Dorotko- to będziemy eksperymentować razem - bukietowe do ataku :wink: Upatrzyłaś już jakąś :?: Ja obstawiam TW - to dopiero agentka :wink:

Nelu - dziękuję za pomoc. Gubię się w Twoim gąszczu. Oczywiście, że nie wyrzucę Twojej GF - wzięłam ją w jasyr i przyglądam się jak Ty te pączuszki na pierwszej fotce równo poprzypinałaś :;230 Też młodziutka jak widzę.

Jurek
- to jest wiadomość ;:196

Stokrociu , Magduś, Dorotko- można sobie zrobić koło ratunkowe z hortensji bukietowej albo krzewiastej/drzewiastej na wypadek strajku zmarzlucha ogrodowego. Ale przyznajmy szczerze co ogrodowa, to ogrodowa :uszy
magdala

Post »

aleb-azi pisze: Ale przyznajmy szczerze co ogrodowa, to ogrodowa :uszy
Jeśli nie zapomnę latem- to na potwierdzenie Twoich słów zrobię zdjęcia dwóm Hortensjom ogrodowym
u moich działkowych sąsiadów -jak nic mają z 1,40 m wysokości ,olbrzymie ,dorodne krzaki
obsypane kwiatami!! Jedna działka jest prawie pozostawiona bez opieki ,sama o siebie dba,
a Hortensja kwitnie jak szalona.
Na drugiej zbytnio podlewają ją tym czymś ,od czego kwiaty są niebieskie... Dla mnie troszkę
ten kolor jest taki nienaturalny :wink:

Ale obydwie powodują ,ze patrzący robią wielkie oczy !!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przypomnę Magduś w porze kwitnienia hortensji. Ale na słowo wierzę - nieraz chodzę naokoło do pracy, na osiedlu, między blokami mają takie okazy, że :shock: Nie widzę, żeby ktoś dbał o nie, a już z całą pewnością nikt ich nie okrywa. Ale ot są osłonięte, więc ciepłe miejsca. U mnie wygwizdów, zimniej niż w mieście. U mnie wiosna tak ze dwa tygodnie później niż w Krakowie. Ale w ten sposób mam ją dłużej :D ;:3
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Izo moje faworytki w wyścigu o miejsce w ogrodzie w tym roku to 'Limelight' krzewiasta 'Anabelle', 'Renhy' jak znajdę dla niej miejsce oraz koronkowa 'Blue Bird' - wiem, że może przemarzać, ale dla niej mam super zaciszne miejsce a jest PIĘKNA. Nie mogę rozszyfrować skrótu TW :?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

No tiaaaa, u mnie w zeszłym roku akurat krzewiasta nie zakwitła, tere fere ;-) Wstępne hipotezy są takie, że za późno cięłam. No to teraz obcięłam przed zimą. I oczywiście musiała się trafić...i tak dalej :;230
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko - no, zapędziłam się i skrót jak najbardziej niezrozumiały. Włączę deszyfrator: TW= Tajny Współpracownik= Tinky Winky (Teletubiś z torebką )= hortensja Pinky Winky. Ujął mnie ten słodzik. Idę oglądać Twoje FAWORYTY

Stokrociu - zima stulecia depcze Ci po piętach :;230 uwzięła się czy co?
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Nie nadążam za wami :oops: Następna, co róże z zagranicy sprowadza - w d@pach wam się poprzewracało :twisted: :;230 :;230
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

...przyglądam się jak Ty te pączuszki na pierwszej fotce równo poprzypinałaś :;230
:;230 ...w pobliżu rośnie Westerland,a że pączków miała wiele to do GF się nadały...,ze zmysłem estetycznym u mnie różnie ,ale tym razem udało się... :;230
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

dominikams pisze: Następna, co róże z zagranicy sprowadza - w d@pach wam się poprzewracało :twisted: :;230 :;230
:;230 :;230 :;230
;:14 no to przez tą zimę.... :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dominisiu - nie sprowadzam, podłączyłam się, dzięki FO

Nelu - tak myślałam, że to od Westka :wink: Udało się, jak malowanie
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

A my będziemy latem oglądać, co też z tej "zagranicy" przyszło :wink:
Krzewiaste hortensje u mnie kwitną co roku - obficie, ogromnymi kwiatami, ciężkimi,
a ogrodowe, no cóż... w ubiegłym roku uchowało się ze 2 kwiaty, rozważam możliwość
sadzenia w donicy i zimą do piwnicy, nie wiem, czy to dobry pomysł??
Deficyt zacisznych miejsc :roll:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grzesiu - Witam Cię. Z tego co wiem, na Ciebie też zima podziałała :;230

Eluś - mam nadzieję, że będzie co oglądać. Moja szefowa w tym roku schowała hortensje ogrodowe do piwnicy - zobaczymy co z tego będzie. Krzewiastą to mam Chyba Anabelle - złego słowa na nią nie powiem. Nawet przesuszenie przeżyła ;:123 A jeśli chodzi o deficyt, to powiedziałabym, że dotyczy tak ogólnie miejsca. U mnie pontonowy korab po stepach Akrermanu nie bardzo ma gdzie żagle rozwijać :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”