Trawy pampasowe
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trawa pampasowa
Mam ból głowy po przeczytaniu tego wątku. Wczoraj właśnie posiałam trawę pampasową, eukaliptus, trytomę, wybrałam same ciężkie gatunki roślin, jeszcze zachciało mi się nasion, a teraz juz mi się nic nie chce.
- Emilia85
- 10p - Początkujący
- Od: 10 mar 2010, o 13:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam wszystkich
Jakoś po zimnie natchęło mnie na sprawdzenie siebie w zupełnie nowej dla mnie roli czyli ogrodnika
Dziś właśnie pierwszy raz w życiu zasiałam cokolwiek, padło na trawę pampasową ;) (zamówiłam również gotowe już sadzonki). Jednak po przeczytaniu sporej ilości postów stwierdziłam że to nie jest tak hop siup z tą trawką... no zobaczymy czy cokolwiek mi wzejdzie a potem będę się martwić co z tym zrobić
Jakoś po zimnie natchęło mnie na sprawdzenie siebie w zupełnie nowej dla mnie roli czyli ogrodnika

-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kupiłam sobie nasiona trawy pampasowej ale po przeczytaniu postów jestem przerażona. Ponieważ nie mam doświadczenia więc chyba z tego nic nie będzie. Pozdrawiam
A mi jedna dziki zeżarły
barama obmarzłą i się nie domknęła w biały dzień dzik wlazł i pościągał ogacenia zjadł trytomię i pampasówkę jedną żadnego szacunku dla trudu mego

To karma jest. Ty nie masz żadnego szacunku dla czytających
Bishop

To karma jest. Ty nie masz żadnego szacunku dla czytających

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 26 lis 2007, o 19:55
Witajcie.
Ja mam trawę pampasową od kilku lat lecz mimo moich starań w dogadzaniu jej nigdy nie zakwitła, ale jest dla mnie cenna dla samych liści bo super wyglądają latem ale i przepięknie w wazonie zimą. Ja swoją trawę posadziłem jak mi radzono wyżej i na zimę robię nad nią foljak. Z prętów robię konstrukcję i całość przykrywam folią robiąc otwory aby dochodziło powietrze. Kępę obsypuje suchymi liśćmi. I zawsze koło samej rośliny zima jest sucho, a dzisiaj sprawdzałem i w krzaku widać zielone listki więc widać że przezimowała.
Ja mam trawę pampasową od kilku lat lecz mimo moich starań w dogadzaniu jej nigdy nie zakwitła, ale jest dla mnie cenna dla samych liści bo super wyglądają latem ale i przepięknie w wazonie zimą. Ja swoją trawę posadziłem jak mi radzono wyżej i na zimę robię nad nią foljak. Z prętów robię konstrukcję i całość przykrywam folią robiąc otwory aby dochodziło powietrze. Kępę obsypuje suchymi liśćmi. I zawsze koło samej rośliny zima jest sucho, a dzisiaj sprawdzałem i w krzaku widać zielone listki więc widać że przezimowała.
Pozdrawiam. Grzesiek.
To pięknie! Może przy okazji wrzuć fotkę, jak wygląda ta pampasówka po zimie
Gratulacje

Gratulacje

- Emilia85
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
emmi53 pisze:Kupiłam sobie nasiona trawy pampasowej ale po przeczytaniu postów jestem przerażona. Ponieważ nie mam doświadczenia więc chyba z tego nic nie będzie. Pozdrawiam
Nie mart się ja tez jetem "zielona jak trawa na wiosnę"

Czy fachowcy mogą sie wypowiedzieć o terminie cięcia wiosennego pampasówki?
-
- 200p
Witaj Imienniczko.Cieszy mnie Twój optymizm. Jeśli chodzi o kiełkowanie to nie ma problemu - gorzej z utrzymaniem tej trawy w kolejnych latach. Z tego co wiem nielicznym się to udało, żeby im zakwitła. Pozdrawiam i życzą pięknych okazów
- Emilia85
- 10p - Początkujący
- Kontakt:
emmi wiem wiem. Ale ja jestem dobrej mysli. Nawet jeśli polegnę gdzieś po drodze to i tak będę bogatsza w doświadczenie 

-
- 200p
Emilko i o to w ogrodnictwie chodzi. uczymy się na błędach i zawsze wychodzimy z tego bogatrze o kolejne doświadczenie
Pozdrawiam

- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Odkrywać, ciąć.dkny pisze:Czy fachowcy mogą sie wypowiedzieć o terminie cięcia wiosennego pampasówki?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mariuszu, dzięki! Co rawda już to zrobiłam, a dopiero później zadałam pytanie. Ale mam jeszcze wątpliwości, bo różne są opinie co do wielkości cięcia- do zera czy zostawić coś? Moją przycięłam na ok 15-20 cm... Zdjełam tez okrycie, choć ciągle zabezpieczam "parasolką" foliową przed nadmiernymi opadami. cała roślona ma dostęp i powietrza, i słońca... 

- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
Wysiałam trawę pampasowa i wzeszła po 3 miesiącach i to na dodatek 3 szt, moze było by ich wiecej ,ale nie chciało mi sie juz czekać.Mam już jej dosyć 

Pozdrawiam Monika
-
- 200p
- Od: 4 lis 2009, o 18:05
Jak sprawdzić czy pampasowa żyje po zimie? Moja uschła całkiem obciąłem ją na ok 5cm i czekam ... jeden listek jakiś urósł ale przy moim szczęściu to pewnie jakaś zwykła trawa się zaplątała