Trawy pampasowe

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawa pampasowa

Post »

Mam ból głowy po przeczytaniu tego wątku. Wczoraj właśnie posiałam trawę pampasową, eukaliptus, trytomę, wybrałam same ciężkie gatunki roślin, jeszcze zachciało mi się nasion, a teraz juz mi się nic nie chce.
Awatar użytkownika
Emilia85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 mar 2010, o 13:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam wszystkich
Jakoś po zimnie natchęło mnie na sprawdzenie siebie w zupełnie nowej dla mnie roli czyli ogrodnika ;:7 Dziś właśnie pierwszy raz w życiu zasiałam cokolwiek, padło na trawę pampasową ;) (zamówiłam również gotowe już sadzonki). Jednak po przeczytaniu sporej ilości postów stwierdziłam że to nie jest tak hop siup z tą trawką... no zobaczymy czy cokolwiek mi wzejdzie a potem będę się martwić co z tym zrobić
emmi53
200p
200p
Od: 20 sty 2010, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam sobie nasiona trawy pampasowej ale po przeczytaniu postów jestem przerażona. Ponieważ nie mam doświadczenia więc chyba z tego nic nie będzie. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dynka
500p
500p
Od: 4 sty 2008, o 22:14

Post »

A mi jedna dziki zeżarły :( barama obmarzłą i się nie domknęła w biały dzień dzik wlazł i pościągał ogacenia zjadł trytomię i pampasówkę jedną żadnego szacunku dla trudu mego :( :cry:

To karma jest. Ty nie masz żadnego szacunku dla czytających :wink: Bishop
Nie zawsze to co jest lżejsze jest przyjemniejsze!
Mój ogród...
Moje donice
Grzesiek29
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 26 lis 2007, o 19:55

Post »

Witajcie.
Ja mam trawę pampasową od kilku lat lecz mimo moich starań w dogadzaniu jej nigdy nie zakwitła, ale jest dla mnie cenna dla samych liści bo super wyglądają latem ale i przepięknie w wazonie zimą. Ja swoją trawę posadziłem jak mi radzono wyżej i na zimę robię nad nią foljak. Z prętów robię konstrukcję i całość przykrywam folią robiąc otwory aby dochodziło powietrze. Kępę obsypuje suchymi liśćmi. I zawsze koło samej rośliny zima jest sucho, a dzisiaj sprawdzałem i w krzaku widać zielone listki więc widać że przezimowała.
Pozdrawiam. Grzesiek.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

To pięknie! Może przy okazji wrzuć fotkę, jak wygląda ta pampasówka po zimie :D
Gratulacje ;:138
Awatar użytkownika
Emilia85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

emmi53 pisze:Kupiłam sobie nasiona trawy pampasowej ale po przeczytaniu postów jestem przerażona. Ponieważ nie mam doświadczenia więc chyba z tego nic nie będzie. Pozdrawiam

Nie mart się ja tez jetem "zielona jak trawa na wiosnę" :;230 jeśli chodzi o sianie i sadzenie ( ja to nawet kaktusa potrafię ususzyć ;:224 ) Posiałam pampasówkę i o dziwo już po tygodniu wzeszła :D :D więc chyba nie jest to takie znowu trudne... jak na razie bynajmniej ;)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy fachowcy mogą sie wypowiedzieć o terminie cięcia wiosennego pampasówki?
emmi53
200p
200p

Post »

Witaj Imienniczko.Cieszy mnie Twój optymizm. Jeśli chodzi o kiełkowanie to nie ma problemu - gorzej z utrzymaniem tej trawy w kolejnych latach. Z tego co wiem nielicznym się to udało, żeby im zakwitła. Pozdrawiam i życzą pięknych okazów
Awatar użytkownika
Emilia85
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Kontakt:

Post »

emmi wiem wiem. Ale ja jestem dobrej mysli. Nawet jeśli polegnę gdzieś po drodze to i tak będę bogatsza w doświadczenie :D
emmi53
200p
200p

Post »

Emilko i o to w ogrodnictwie chodzi. uczymy się na błędach i zawsze wychodzimy z tego bogatrze o kolejne doświadczenie :D Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

dkny pisze:Czy fachowcy mogą sie wypowiedzieć o terminie cięcia wiosennego pampasówki?
Odkrywać, ciąć.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariuszu, dzięki! Co rawda już to zrobiłam, a dopiero później zadałam pytanie. Ale mam jeszcze wątpliwości, bo różne są opinie co do wielkości cięcia- do zera czy zostawić coś? Moją przycięłam na ok 15-20 cm... Zdjełam tez okrycie, choć ciągle zabezpieczam "parasolką" foliową przed nadmiernymi opadami. cała roślona ma dostęp i powietrza, i słońca... ;:3
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08

Post »

Wysiałam trawę pampasowa i wzeszła po 3 miesiącach i to na dodatek 3 szt, moze było by ich wiecej ,ale nie chciało mi sie juz czekać.Mam już jej dosyć :roll:
Pozdrawiam Monika
albercik
200p
200p
Od: 4 lis 2009, o 18:05

Post »

Jak sprawdzić czy pampasowa żyje po zimie? Moja uschła całkiem obciąłem ją na ok 5cm i czekam ... jeden listek jakiś urósł ale przy moim szczęściu to pewnie jakaś zwykła trawa się zaplątała
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”