Cebulla walczy z ugorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
siasiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sty 2010, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cebulla walczy z ugorem

Post »

Całe szczęście Dagmaro na działce mam już duży porządek, nawieziona ziemia rozrzucona i wyrównana. Na jesieni 2008r. posadziliśmy brabanty na trzech stronach działki. Jednym się to nie podoba, a nam dosyć. Z resztą była to konieczność odseparowania się od pojawiającego się sąsiedztwa no i oczywiście osłona przed wiatrami. Poza tym będzie do tło dla innych roślin :D Czeka mnie jednak teraz zrobienie drogi do domu, a to spory kawałek i koszt niemały :( jest to teraz numer jeden na liście prac do zrobienia na zewnątrz. Mam w maju komunię mojego średniaka więc walczymy z wnętrzem, a czas się tak ogromnie kurczy :evil: mam ambitny plan po zrobieniu drogi muszę !!!!! zrobić trawnik, bo co ja zrobię z dzieciarnią na tej nieszczęsnej imprezie, koniecznie chcę uniknąć tego co Cię omal o zawał nie przyprawiło :D
Pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

Ja też w zeszłym roku spieszyłam się z trawnikiem na komunię... I lało jak z cebra :evil: Ale i tak fajnie było całą rodzinkę w domu ugościć. Bez stresu, że nie ma jak się ruszyć

Grabek, też planuję sobie na stałe parę ścieżek w warzywniku zrobić. Zostało mi dużo cegły rozbiórkowej, takiej solidnej poniemieckiej. Chciałabym to w tym roku ułożyć, ale czego to ja bym w tym roku nie chciała zrobić....
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dagmarko - zobacz watek naszej Moniki76 - jakie ona cuda zaczęła układać ze starej cegły :P
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=994
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

PIĘKNE... Mariolu, bardzo ci dziękuję, że mi oczy na nie otworzyłaś!
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ni i znowu zima... Żeby się pocieszyć wsadziłam wczoraj do doniczek kłącza kann. Wyszło 40 szt :shock: Niestety wszystkie jednego rodzaju. Będzie kannowy żywopłocik. Dobrze, że jeden pokój na górze mamy nie wykończony, w sam raz na zrobienie szklarni...
Awatar użytkownika
paulinka09
500p
500p
Od: 18 sie 2008, o 13:39

Post »

Witaj.Spacerowałam po twoim ogrodzie i czytałam z zapartym tchem,jesteś niesamowicie dzielna (budowa) :D .
Pozdrawiam.
siasiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 sty 2010, o 17:06

Post »

Dagmara taka ilość kann :roll: zazdroszczę już zaplanowałaś żywopłocik? zawsze można posadzić grupkami w różnych miejscach :lol: ilością się nie martw, od przybytku głowa nie boli hehehe ponoć, a że jeden rodzaj, nie ważne bo to bardzo piękne kwiaty. A jaki kolor?
Pozdrawiam serdecznie Kasia
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie powoli rośnie żywopłocik nieformowany z różnych krzewów; derenie, kaliny, budleja, pęcherznice, bez czarny- przeplatane od czasu do czasu iglakiem, albo małym drzewkiem. Zrobiłam nawet jakieś zdjęcie, ale w tej szaro-burej kolorystyce nic nie widać :cry: . Maluchy sadzone były w tamtym roku, trzeba je jeszcze przyciąć mocno teraz, żeby się rozkrzewiły. Kanny posadzone obok jak znalazł osłonią nas w tym i może jeszcze następnym roku. Dwa lata temu dostałam od sąsiadki 3 duże karpy. Tak się namnożyły, że połowa została w gruncie w tym roku, a z wykopanych wyszło 40 doniczek. Kwiaty mają niestety małe, pomarańczowe, ale za to rosną do 2m i doskonale zastępują żywopłot. Ale wczoraj bedąc w OBI nie zdzierżyłam i dokupiłam odmianę Inferno (czerwonawe liście z prążkami). Teraz mojego ogrodu będzie strzegło 40 rozbójników i Ali Baba
:D :D
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49

Post »

Kwiaty mają niestety małe, pomarańczowe, ale za to rosną do 2m i doskonale zastępują żywopłot.
ooo to takie coś też by mi się przydało.Takich rozbójników :) Muszę sobie sprawić tylko je trzeba wykopywać i przechowywać a z tym mam problem :evil:
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zostawiłam sobie taką jamę pod schodami. Trzeba tam na czworaka wprawdzie włazić i mój majster w głowę się pukał dłuuugo, jak mu kazałam tam wejście robić, ale teraz genialnie przechowują mi się tam kłącza kann, dalii i słoiki z ogórami: ciemno, zimno, sucho.

Jak będzie Ci się chciało podskoczyć do mnie, to dam ci w maju ze dwie większe doniczki, bedziesz mieć chociaż dwóch strażników :D
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

się zapowiada jakiś spęd? czy się przesłyszałam :D ;:7
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak będzie Ci się chciało podskoczyć do mnie, to dam ci w maju ze dwie większe doniczki, będziesz mieć chociaż dwóch strażników
kusząca propozycja ;) ale później ich nie przechowam a wolałabym jednak by mi się nie pomarnowały jak już będę je mieć. Muszę z teściową pogadać może u niej by dało radę ma piwnicę ;) Dzięki za proposition fajnie by było.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Wiola moje kanny przezimowały w piwnicy blokowej bez torfu :)
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiola, chałupa jak byk (podejrzałam w dzienniku) i skrzyneczka z kannami się nigdzie nie zmieści? Muszę poczytać o Twojej walce, bo widzę, że prawie na podobnym etapie jesteśmy. Mieszkacie już na tym Waszym polu? Moje 40 sztuk przezimowało w małym kontenerku z IKEA. Ciemność możesz im w pudle kartonowym zorganizować, tylko takie pomieszczenie z temp. koło 5-10 musisz mieć.
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiola, chałupa jak byk (podejrzałam w dzienniku)
gdzie ty widzisz tą chałupkę jaki to dziennik pokaż też chcę zobaczyć ihih.
NIe coś ty nie mieszkamy jeszcze ;) Mówicie w piwnicy bez torfu bez światła to super? To spoko takie coś wcisnę nawet w moją mini mini piwnice blokową która jest pod schodami. I maleńka jak główka od szpilki. Co ja bym dała za normalną piwnicę :(

Na podobnym etapie może z ogrodem to i owszem ale ja nie mam domu więc jestem daleko daleko w tyle.
Dlatego takie roślinki co osłaniają od wiatru są u mnie mile widziane ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”