Moje kochane doniczkowce cz.2 :))
- elaipawel4
- 1000p
- Od: 23 lis 2009, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje kochane doniczkowce :))
Asiu jesteś niesamowita ,taka haryzma to rzadkość gratuluję planu i pieknej wiosny ,kwiaty wyglądają oszałamiająco, trzymam kciuki
.

Ela
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
Zaglądnijcie ''Jestem nowa''
- pingu
- 1000p
- Od: 23 maja 2009, o 22:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiaty wyglądają super. Gratuluję pędziku u vandy
Też mam przecenowe cymbidium, kolor nieznany. Wypuszcza nowe przyrosty, mam nadzieje, ze jakoś uda się je przekonać do kwiatków.
Dziękuje za informację o epi. Ja je próbowałam ukorzeniać w wodzie, keramzycie, ale gniło. A moje trochę się rozrosło, mam je na paliku i pewnie za jakiś czas przytnę, to spróbuje ukorzenić w mchu.

Też mam przecenowe cymbidium, kolor nieznany. Wypuszcza nowe przyrosty, mam nadzieje, ze jakoś uda się je przekonać do kwiatków.

Dziękuje za informację o epi. Ja je próbowałam ukorzeniać w wodzie, keramzycie, ale gniło. A moje trochę się rozrosło, mam je na paliku i pewnie za jakiś czas przytnę, to spróbuje ukorzenić w mchu.

Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Asiu tak długo Cię nie było .... ale fajnie że już jesteś z nami
Roślinki jak zawsze dopieszczone i jak pięknie kwitną
Prezenty jak z bajki.....gratulacje dla M

Roślinki jak zawsze dopieszczone i jak pięknie kwitną

Prezenty jak z bajki.....gratulacje dla M

- chabermona
- 500p
- Od: 30 sty 2009, o 11:58
Asiu jesteś wreszcie. I jakie ładne roślinki pokazujesz.
Mam nadzieję, że już lepiej się czujesz. Życzę ci żebyś już nie chorowała w tym roku.

Mam nadzieję, że już lepiej się czujesz. Życzę ci żebyś już nie chorowała w tym roku.
Monika poszukująca Aspidistr, sansewierek, stefanotisa i anturiów
Doniczkowi domownicy Moniki
Doniczkowi domownicy Moniki
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale fajnie że Twoje pieszczochy storczykowe tak rosną, dendrobium wspaniałe 

-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
Śliczności takie, że aż dech zapiera!!!
Jak ty to robisz, skarbeńko???

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Asiaaa- nareszcie!!!
No w końcu się kobitko pokazałaś, tęskniłam!
O rany, aż nie wiem od czego teraz zacząć...
Po kolei: niesamowicie gratuluję Ci zacięcia do odchudzania- mi się nigdy to nie udawało, a odchudzałam się pół życia, więc wiem jaki to wysiłek. Ale efekt wielu lat moich prób jest taki, że stopniowo zmieniła mi się dieta i świadomość odżywiania i w końcu waga jakoś mi się "sama" uregulowała.
Trzymam za Ciebie bardzo mocno kciuki, choć szczerze mówiąc nie wiem gdzie Ty miałaś te 20kg za dużo, zupełnie nie wyglądałaś na tyle...
Roślinki... Ja też straciłam późną jesienią wszystkie moje wielkie i piękne (3) paprocie, i do tej pory nie wiem czemu, nagle zaczęły padać jedna za drugą. Zima to już chyba jest taki czas, że wiele roślin marnieje :/
Bardzo gratuluję Ci pędzika vandzi- to wielki sukces!
Nowości masz piękne, Twój M. jest fajny facet ;), i powiem Ci, że dobre cymbidium Ci się trafiło- w tym roku wszystkie cymbidia, które zakwitły komuś ponownie na dziale storczykowym, miały kolor biały/kremowy- te jasne są chyba łatwiejsze
Asiu, a jak się ma Twój MM, powinien już być w pełni kwitnienia? Pochwal się nim koniecznie!
Mam nadzieję, że uda nam się szybko zobaczyć, zapraszam serdecznie na kawkę z jakimś dietetycznym dodatkiem ;), jak tylko wyzdrowiejesz. My obecnie też chorzy, Młody ma nawet antybiotyk, więc pewnie wykurujemy się w jednym czasie i wtedy jak najszybciej zapraszamy, póki kwiatki kwitną ;) Buziaki!

No w końcu się kobitko pokazałaś, tęskniłam!
O rany, aż nie wiem od czego teraz zacząć...

Trzymam za Ciebie bardzo mocno kciuki, choć szczerze mówiąc nie wiem gdzie Ty miałaś te 20kg za dużo, zupełnie nie wyglądałaś na tyle...
Roślinki... Ja też straciłam późną jesienią wszystkie moje wielkie i piękne (3) paprocie, i do tej pory nie wiem czemu, nagle zaczęły padać jedna za drugą. Zima to już chyba jest taki czas, że wiele roślin marnieje :/
Bardzo gratuluję Ci pędzika vandzi- to wielki sukces!

Nowości masz piękne, Twój M. jest fajny facet ;), i powiem Ci, że dobre cymbidium Ci się trafiło- w tym roku wszystkie cymbidia, które zakwitły komuś ponownie na dziale storczykowym, miały kolor biały/kremowy- te jasne są chyba łatwiejsze

Asiu, a jak się ma Twój MM, powinien już być w pełni kwitnienia? Pochwal się nim koniecznie!
Mam nadzieję, że uda nam się szybko zobaczyć, zapraszam serdecznie na kawkę z jakimś dietetycznym dodatkiem ;), jak tylko wyzdrowiejesz. My obecnie też chorzy, Młody ma nawet antybiotyk, więc pewnie wykurujemy się w jednym czasie i wtedy jak najszybciej zapraszamy, póki kwiatki kwitną ;) Buziaki!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42

Asiu, aż mnie zatkało,
Takie wejście zrobiłaś, istne wejście smoka.
Piękne,
ale mnie najbardziej urzekło dendrobium. Bo mnie ostatnio nieco zastorczykowało

Piękne,

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Masz piękne kwiaty,tylko zazdrościć!
Będę wpadać
Będę wpadać
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
No a te storczusie 

- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17

Gratuluję pędziku na vandzi

- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Kochani, tyle czasu smarowałam posta, żeby każdemu z osobna odpisać, a coś się stało i muszę od nowa.
W takim razie wstawię od razu fotki ;)
Wczoraj porobiłam świeżutkie foteczki i dzisiaj pokażę Wam wariacje na temat pędzików, pąków i kwiatów z rybkami w tle
Biały Phal. niedość, że kwitnie, to jeszcze wypuszcza drugi pędzik

Ten gościu mnie rozbraja po prostu
Miesiąc temu kupiłam go przecenionego na 5zł. Była strasznie przelany,więc musiałam wyciąć wszystkie liście i korzenie, siedzi sobie w kamieniach i wypuszcza dwa odbicia na pędzie a jeszcze znalazłam drugiego "cosia", ale czy to pędzik, to się okaże, bo jest jeszcze za malutki.
Może wyda keiki? W każdym razie ma ogromną chęć przeżycia i do kwitnienia

Bordowy woskowy peloric przedłuża pęd i chyba ma zamiar tez z uśpionego oczka
Moje "małe-stare" Dendrobium nobile, ma dwa nowe przyrosty juz z ładnymi korzonkami i małe kuleczki na czubkach.
Czyżby miało chęć zakwitnąć po przechłodzeniu?
Moja radość byłaby podwójna, bo to byłoby pierwsze kwitnienie tego storczyka u mnie, poza tym nie wiem jaki ma kolor kwiatuszków, bo jak kupowałam rok temu na all, to było to tylko 1 małe keiki.
Teraz siedzi sobie wygodnie w akwa i chyba jest mu tam dobrze

Fiołeczek dostał więcej światła i od razu pokazały się pączusie, mam nadzieję, ze teraz wszystkie powoli pokażą na co je stać.
Ten będzie kwitł chyba na fioletowo-biało.

Hibek, którego dostałam od mamy ma coraz większe pączki
Wczoraj dostałam też tulipany od mojego braciszka
A tu pędzik mojej Vandy, na chwilę obecną wygląda tak:

cdn za chwilkę ;)
W takim razie wstawię od razu fotki ;)
Wczoraj porobiłam świeżutkie foteczki i dzisiaj pokażę Wam wariacje na temat pędzików, pąków i kwiatów z rybkami w tle

Biały Phal. niedość, że kwitnie, to jeszcze wypuszcza drugi pędzik

Ten gościu mnie rozbraja po prostu

Miesiąc temu kupiłam go przecenionego na 5zł. Była strasznie przelany,więc musiałam wyciąć wszystkie liście i korzenie, siedzi sobie w kamieniach i wypuszcza dwa odbicia na pędzie a jeszcze znalazłam drugiego "cosia", ale czy to pędzik, to się okaże, bo jest jeszcze za malutki.
Może wyda keiki? W każdym razie ma ogromną chęć przeżycia i do kwitnienia

Bordowy woskowy peloric przedłuża pęd i chyba ma zamiar tez z uśpionego oczka

Moje "małe-stare" Dendrobium nobile, ma dwa nowe przyrosty juz z ładnymi korzonkami i małe kuleczki na czubkach.
Czyżby miało chęć zakwitnąć po przechłodzeniu?
Moja radość byłaby podwójna, bo to byłoby pierwsze kwitnienie tego storczyka u mnie, poza tym nie wiem jaki ma kolor kwiatuszków, bo jak kupowałam rok temu na all, to było to tylko 1 małe keiki.
Teraz siedzi sobie wygodnie w akwa i chyba jest mu tam dobrze

Fiołeczek dostał więcej światła i od razu pokazały się pączusie, mam nadzieję, ze teraz wszystkie powoli pokażą na co je stać.
Ten będzie kwitł chyba na fioletowo-biało.

Hibek, którego dostałam od mamy ma coraz większe pączki

Wczoraj dostałam też tulipany od mojego braciszka

A tu pędzik mojej Vandy, na chwilę obecną wygląda tak:

cdn za chwilkę ;)
- Haim
- Od: 19 cze 2009, o 01:16
Różowy z białą obwódką

Ten niezmordowanie kwitnie od Dnia Kobiet zeszłego roku, wcześniej przedłużał pęd a teraz ma odbicie i szykuje się następne
Nowy pędzik u phal, który będzie miał kolor kwiatków taki tęczowy, pamiętam, że były one chyba woskowe i lekko pachnące
Ten wypuszcza odbicie, to jeden z moich eksperymentalnych, którym zdejmowałam błonkę z uśpionych oczek w celu pobudzenia do rozgałęzień.
Zauważcie, że oprócz odbicia jest tam jeszcze coś, ale nie mam pojęcia co to

Tego kupiłam sobie jakieś 2tyg. temu w Nomi za jedyne 17zł.
Ma cztery pędy, z czego jeden wychodzi z liścia sercowego, może w takim razie keiki utworzy?

Phal. Mini Mark został wyeksmitowany z akwa na rzecz dendrobiów, co spowodowało, ze zżółkły mu pędziki i nic już z nich nie było.
Jednak nie chciał się poddać i wypuścił kolejne dwa pędziki, będzie jeszcze prawdopodobnie i trzeci ale jest jeszcze za mały, żeby sfotografować
Teraz jak tak pomyślę, to gdyby tamte nie zżółkły, to miałby 6 lub 7 pędów

Prymulka, którą dostałam od teścia na tegoroczny Dzień Kobiet

Tygrysek, którego niegdyś dostałam od M., zakwitł z odbicia, teraz kolejne się szykuje, już całkiem widoczne, bo pędzik się przedłuża

A tego ogromniastego storczyka z taką ilością pączków dostałam od mojego Kochanego M.
na dzień kobiet
Każda okazja jest dobra , no nie ?
Kolor niespodzianka, czekam z niecierpliwością aż rozkwitnie pierwszy kwiatek.
Zobaczcie ile on ma odbić, szok normalnie i jest naprawdę wysoki
Mój żółty woskowy phal. przedłuża pęd

A tak w tej chwili wygląda moje akwa, czyli zwyczajnie.
Keramzyt mam dalej na dnie, a w środku mieszkają sobie dalej Masdevalia i Phal. bellina. Dołączyły do kolekcji trzy Dendrobia, nobile,firebird, dendrobium phal. od Celinki i jeden choruszek

I na koniec moje 112 litrowe akwa z... rybkami. Ah, czasem je widzę jako orchidarium ,ael tak tez jest wesoło ;)
Jeżeli chodzi o roślinność, to mam inne plany ale taka na początek tez może być.
Planuję wsadzić jakieś mchy, roślinny w innych kolorach, ale to dopiero jak zmienimy oświetlenia na lepsze ;)
Tym akcentem kończę dzisiejszy dzień na forum, szczęśliwa, ze będziecie mieli co jutro oglądać.
Dobranoc, kolorowych snów życzę

Ten niezmordowanie kwitnie od Dnia Kobiet zeszłego roku, wcześniej przedłużał pęd a teraz ma odbicie i szykuje się następne

Nowy pędzik u phal, który będzie miał kolor kwiatków taki tęczowy, pamiętam, że były one chyba woskowe i lekko pachnące

Ten wypuszcza odbicie, to jeden z moich eksperymentalnych, którym zdejmowałam błonkę z uśpionych oczek w celu pobudzenia do rozgałęzień.
Zauważcie, że oprócz odbicia jest tam jeszcze coś, ale nie mam pojęcia co to

Tego kupiłam sobie jakieś 2tyg. temu w Nomi za jedyne 17zł.
Ma cztery pędy, z czego jeden wychodzi z liścia sercowego, może w takim razie keiki utworzy?

Phal. Mini Mark został wyeksmitowany z akwa na rzecz dendrobiów, co spowodowało, ze zżółkły mu pędziki i nic już z nich nie było.
Jednak nie chciał się poddać i wypuścił kolejne dwa pędziki, będzie jeszcze prawdopodobnie i trzeci ale jest jeszcze za mały, żeby sfotografować

Teraz jak tak pomyślę, to gdyby tamte nie zżółkły, to miałby 6 lub 7 pędów

Prymulka, którą dostałam od teścia na tegoroczny Dzień Kobiet

Tygrysek, którego niegdyś dostałam od M., zakwitł z odbicia, teraz kolejne się szykuje, już całkiem widoczne, bo pędzik się przedłuża

A tego ogromniastego storczyka z taką ilością pączków dostałam od mojego Kochanego M.

Każda okazja jest dobra , no nie ?
Kolor niespodzianka, czekam z niecierpliwością aż rozkwitnie pierwszy kwiatek.
Zobaczcie ile on ma odbić, szok normalnie i jest naprawdę wysoki

Mój żółty woskowy phal. przedłuża pęd

A tak w tej chwili wygląda moje akwa, czyli zwyczajnie.
Keramzyt mam dalej na dnie, a w środku mieszkają sobie dalej Masdevalia i Phal. bellina. Dołączyły do kolekcji trzy Dendrobia, nobile,firebird, dendrobium phal. od Celinki i jeden choruszek

I na koniec moje 112 litrowe akwa z... rybkami. Ah, czasem je widzę jako orchidarium ,ael tak tez jest wesoło ;)
Jeżeli chodzi o roślinność, to mam inne plany ale taka na początek tez może być.
Planuję wsadzić jakieś mchy, roślinny w innych kolorach, ale to dopiero jak zmienimy oświetlenia na lepsze ;)
Tym akcentem kończę dzisiejszy dzień na forum, szczęśliwa, ze będziecie mieli co jutro oglądać.
Dobranoc, kolorowych snów życzę

- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Asiu jakie cudne masz storczyki
podziwiam
one czują Twoją kochającą rękę i tak szaleją
Aha a akwarium i rybki- prześliczne

Aha a akwarium i rybki- prześliczne

Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.