Pomysł na dotlenienie oczka wodnego zimą

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tesia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 lut 2010, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pomysł na dotlenienie oczka wodnego zimą

Post »

Witam serdecznie miłośników oczek wodnych ;:79 ;:79 ;:79
Ja od 6 lat jak mam oczko wodne i zostawiam karasie na zimę - ale 1 raz w tygodniu obowiązkowo
dotleniam im wodę za pomocą pompki elektrycznej i wężyka - tak z 5 minut .
A ponieważ mamy z 12 cm grubego lodu w oczku to mamy zrobiony przerębl i włożony kawałek styropianu z otworami
te radę także dostałam od znajomych i ją polecam - woda w tym miejscu nie zamarza i łatwiej jest się dostać
a proszę wierzyć mi różne sposoby próbowałam - polecam go ................ ;:33
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: POMYSŁ - TESI - NA DOTLENIENIE WODY W OCZKU ZIMĄ .

Post »

To prawda tez tak sobie radzimy.Dodatkowo w steropian wtykamy rurę i na końcu zabezpieczamy daszkiem przed śniegiem.Zdaje to egzamin w 100%
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
AurorA
200p
200p
Od: 30 sty 2007, o 19:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

;:14

raz w tygodniu przez 5 minut :;230 - głupiego robota- przeznaczcie ten czas na przyjemności bo dla oczka nie będzie żadnej różnicy

i nie piszcie takich głupot bo wiele stworzeń będzie to kosztować życie.
Pozdrawiam Arek.
Oczko wodne żaden problem
jackon
500p
500p
Od: 6 sty 2008, o 07:24

Post »

Arek ma rację
masz szczęście, że w oczku pływają tylko karasie, są to akurat ryby które bardzo dobrze znoszą deficyt tlenowy
przy hodowli innych gatunków, wiosną wyłowiłabyś sporo śniętych ryb :)
poczytaj posty na tym forum, dowiesz się o co chodzi z napowietrzaniem oczka zimową porą :)
pozdrawiam
Jacek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja tylko powiem jedno - znajomemu po zimie bodajże 2006/2007 większość ryb po prostu przymarzła do styropianu...
Może coś źle zrobił ale mówił że przez wiele lat dawał styropian a ten jeden raz stracił prawie wszystkie rybki.
Andrzej_G
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2010, o 22:32

Post »

Ja stworzyłem rozwiązanie nieco lepsze dla moich ryb. W stawie mam prawdziwą tęczę ryb: od karpia koi po jesiotry...
i wszystko przeżywa mi już 3 zimę w stawie o głębokości 120cm :) 3 lata temu kupiłem niemiecką pompkę Oase. Chodzi
praktycznie bez przerwy przez całe 3 lata, dopiero tej zimy musiałem 3 razy przebijać przerębel (jak temp spadła poniżej 15stopni w nocy). Z dwóch wężyków zakończonych kamieniami powietrze tłoczy tak mocno, że woda wygląda jakby się gotowała... Główne zalety: dużo powietrza i zupełny brak obsługi stawu przez zimę, Wady: cena:)
Grzdyl

Re: Pomysł na dotlenienie oczka wodnego zimą

Post »

Warto poczytać tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 88&start=0
Na tym Forum jest o wszystkim. I fachowo. :D
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Andrzej_G pisze:Ja stworzyłem rozwiązanie nieco lepsze dla moich ryb. W stawie mam prawdziwą tęczę ryb: od karpia koi po jesiotry...
Szczególnie jesiotry pływające przy dnie, są bardzo ozdobne i widoczne :;230
i wszystko przeżywa mi już 3 zimę w stawie o głębokości 120cm :) 3 lata temu kupiłem niemiecką pompkę Oase.
Chodzi praktycznie bez przerwy przez całe 3 lata, dopiero tej zimy musiałem 3 razy przebijać przerębel (jak temp spadła poniżej 15stopni w nocy).
A ja mam pompę Serra 550R za ....80 zł i chodzi mi już 4 rok, a co najważniejsze nie muszę przy niej odkuwać przerębli wyglądają TAK, przy temp. -13 stC. Przy wyżej niż 17 st tworzy się nad prze?eblem zmarznięta piana, przez która woda się wentyluje bez żadnych problemów.
Z dwóch wężyków zakończonych kamieniami powietrze tłoczy tak mocno, że woda wygląda jakby się gotowała... Główne zalety: dużo powietrza i zupełny brak obsługi stawu przez zimę, Wady: cena:)
Czy ja wiem czy dużo powietrza to zaleta, cały dowcip w zimowym napowietrzaniu polega na takim napowietrzaniu aby pęcherzyki powietrza były jak najmniejsze, wręcz mikronowej wielkości, wtedy więcej tlenu miesza się z wodą, i nie podrywa się osadów dennych, a co za tym idzie i nie miesza się za bardzo wody w oczku.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”