Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród Eugeniusza Radziula w telewizji.

Post »

amba19 pisze: Dla mnie nieciekawe są tylko takie ogrody, które zaprojektowała i wykonała firma ogrodnicza - a zajmuje się nimi wynajęty pracownik.
A po czym rozpoznajesz takie ogrody :?: :wink: :D
Przecież ludzie, którzy je tworzą to też ogrodnicy a często pasjonaci ;:108 :wit
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

goni@k pisze:
amba19 pisze: Dla mnie nieciekawe są tylko takie ogrody, które zaprojektowała i wykonała firma ogrodnicza - a zajmuje się nimi wynajęty pracownik.
Przecież ludzie, którzy je tworzą to też ogrodnicy a często pasjonaci ;:108 :wit
I projektując i zakładając komuś ogród,posadzą pełne trilium,japońskie przylaszczki,
miłki amurskie i inne takie drobiazgi?
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:
goni@k pisze:
I projektując i zakładając komuś ogród,posadzą pełne trilium,japońskie przylaszczki,
Niektórzy na pewno sadzą różne drobiazgi, byliny, rośliny cebulowe :heja .
Z pewnością, nie daje się roślin nazbyt wymagających, bo niektórzy właściele ogrodów mają też inne pasje lub hobby, które pochłaniają ich wolny czas ;:224
Jednak nie popadajmy w przesadę, przecież nie wszyscy są kolekcjonerami pewnych grup roślin :roll:
mirzan
---

Post »

Jednak nie popadajmy w przesadę, przecież nie wszyscy są kolekcjonerami pewnych grup roślin :roll:
No właśnie,nie wypada kolekcjonera roślin wrzucać do śmietnika komputerowych
projektantów ogrodów.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

mirzan pisze:
No właśnie,nie wypada kolekcjonera roślin wrzucać do śmietnika komputerowych
projektantów ogrodów.

Pewnie tak samo jak nie wypada obrażac ludzi, tylko dlatego, że mają odmienne zdanie lub upodobania .
pozdrawiam wiosennie, kończąc tym samym dyskusję, która robi się niesmaczna.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

mirzan pisze: I projektując i zakładając komuś ogród,posadzą pełne trilium,japońskie przylaszczki,

Nie - to sobie dosadza właściciel ogrodu, jeśli życzy sobie wprowadzać nowości i rarytasy. Zakładając komuś ogród nie wprowadzamy mu roślin kolekcjonerskich wiedząc, że nie będzie się nimi zajmował i ,że nie ma dla niego znaczenia czy coś jest rzadkie czy nie! On chce mieć po prostu ładnie. I myślę, że nie jest na miejscu krytyka takich osób. Jeśli Państwo , którzy pracują 12 godzin na dobę zlecają komuś założenie i pielęgnację ogrodu, bo chcą po ciężkim dniu odpocząć w pięknym otoczeniu - to czy należy ich za to krytykować?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Kontakt:

Post »

Ja jestem kolekcjonerem i zawsze odżegnuję się od nazwania tego ogrodem - to w istocie śmietnik pełen pięknych roślin. Ogród to przemyślana kompozycja masy detali - małej architektury, ścieżek, oświetlenia i odpowiednio dobranych roślin. Niestety amator rzadko coś takiego zaprojektuje i stworzy. Masa pieknych roślin nie daje pięknego ogrodu. Trzeba wiedzy, wyczucia, smaku i doświadczenia. A kto pielęgnuje ogród to rzecz bez znaczenia, ważne by to robił dobrze.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
x-d-a

Post »

Mariuszu, dokładnie tak samo myślę jak Ty, i starałam się to wyrazić kilkanaście postów wcześniej w swojej wypowiedzi.
Co innego kolekcjonowanie roślin, a co innego stworzenie pięknego, harmonijnego ogrodu.
I nie ma się, co obrażać na tych, którzy mają odmienne od naszego zdanie, bo co to za dyskusja, jeżeli wszyscy myślą tak samo?
Nie wiem czemu większość forumowiczów tak zacięcie krytykuje ogrody stworzone przez profesjonalne firmy i projektantów?
Przecież najczęściej dla tych ludzi projektowanie ogrodów to ich wielka pasja, jeśli dodatkowo znają się na tym, to chyba dobrze?
Nigdy sami nie wykonamy dobrze ścieżek czy oświetlenia, bo nikt nie jest omnibusem. Oprócz tego projektant zanim zaprojektuje ogród spędza z inwestorem wiele godzin, poznając jego upodobania i oczekiwania. A potem właściciel, jeżeli ma czas i ochotę, może dosadzać sobie i zmieniać co zechce. Ale ma PEWNOŚĆ, że zręby ogrodu zostały wykonane dobrze i profesjonalnie.
Zaznaczam, że nie jestem projektantką, ale uważam, że w naprawdę pięknych ogrodach najczęściej widać rękę zawodowego projektanta.
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest brak krytycyzmu wobec siebie, niestety :( Narobiłam (em) się, więc musi być śliczne, piękne. A w 95 % te tzw. "założenia" są do niczego. Mam zboczenie zawodowe oglądania wszystkiego co u innych za płotem. I niestety mam jak najgorsze opinie co do "samoróbek".
Na dodatek jestem sprzedawcą roślin. Najczęstrze zamówienia to 30 traw ale każda inna. Jak może z tego wyjść piękny ogród?
Powtarzam - co innego piękne rośliny a co innego piękny ogród.
Aha - żeby nie było tak pięknie - są fachowcy od ogrodów i tzw. fachowcy. Ci ostatni (często nieźle wykształceni) znają się na roslinach ale o kompozycjach nie maja pojęcia. Bo projektowanie czy komponowanie to dar - tego nie można się nauczyć.
Ale podstaw projektowania, najważniejszsych zasad to już każdy może się nauczyć - czego jestem przykładem.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

I tym optymistycznym akcentem możemy podsumować, że jest ogród do oglądania, ogród do kolekcjonowania, ogród do czynnego wypoczynku i... ogród do nic nierobienia.... :wink: A każdy z nich jest potrzebny i ważny dla jego właściciela jeśli tylko czujemy się w im komfortowo. ;:108
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu, nie tonuj...
Ostra dyskusja jest ciekawa :), byleby się nie wyzywać wzajemnie.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Delikatnie tonować nie zawadzi :wink:
To prawda...dyskutować można - jak najbardziej :D - każdy ma prawo do kulturalnego wyrażenia swojej opinii. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
mirzan
---

Post »

aniawoj pisze:A każdy z nich jest potrzebny i ważny dla jego właściciela jeśli tylko czujemy się w im komfortowo. ;:108
Czy widz stojący z boku,czuje się komfortowo,słysząc zachwyty w muzeum-
jakie to piękne,cóż za rama,ile gipsu na nią poszło,jakie złocenia,tylko ten obrazek
jakiś zoologiczny,laska z łasiczką czy innym kotem,żeby chociaż jelenia tam wsadzili...
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To nie widz ma się czuć komfortowo, ale właściciel. W muzeum jesteśmy gośćmi - ma się prawo nam podobać lub nie. U nas dom, ogród i ogólnie całe nasze życie dopasowujemy do swoich gustów i upodobań. Uwielbiasz lilie, poświęcasz im pół życia i to cię cieszy. A ja lubię pokrzywy - mam ich całe łany i nie miejsce tu na lilie ( bo mi nie pasują i zieleń łamią :lol: ).

(Może tylko jedno uzupełnię ,bo można pewne złe wnioski wyciągnąć. Powinniśmy się czuć komfortowo, ale...nie za wszelką cenę. Jednak żyjemy w społeczeństwie i jesteśmy jego częścią. Powinniśmy zatem o drugim człowieku pamiętać. Mieć ogród stworzony zgodnie z naszymi potrzebami i wizją nie znaczy ,że mamy prawo do kompletnej samowolki i jeśli chcę mieć wysypisko śmieci w ogrodzie to ok. :roll: W powyższej dyskusji przedstawiałam tylko argumenty dotyczące prawa do posiadania ogrodów "różnych stylów")
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

W tej całej dyskusji każdy ma rację.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”