Robinia problemy,choroby

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
aneczeleczka
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:23

Robinia problemy,choroby

Post »

:cry: :cry:
Byłam zmuszona jakiś miesiąc temu, podczas upałów przesadzić drzewko robinii,które kupiłam mniej więcej w czerwcu i wtedy też zasadziłam.No i jakieś 3 tygodnie później musiałam je wykopać, wsadziłam wykopane do miski pełnej wody i błota i tak przestała jakieś 2 dni, po czym wsadziłam w nowe miejsce. Teraz drzewko wygląda jak uschnięte, nie ma zieleniny, nie wypuszcza nowych pączków, nie kwitnie (w misce wypuściła sporo kwiatów). Ale chyba nie uschła bo jak odrywam gałązki, to pod spodem jest pięknie zieloniutko. Co się dzieje? Proszę doradźcie co zorbić, nie chcę by uschła... :(

P>S. zarówno wtedy jak i teraz robinia jest w miejscu bezpośrednio nasłonecznionym, zero cienia.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

cokolwiek zrobisz - nie ruszaj jej już z tego miejsca ,nie wykopuj czasem bo ją stracisz.
Teraz dbaj o wilgotność i dobrze byłoby osłaniać ją (cieniować) przynajmniej w upalne południe.
Skoro tkanka żyje to i drzewo odżyje - musi niestety odchorować .
Nie wiem nic jak wygląda więc trudno coś radzić ,bo może należy przyciąć jej koronę ... ale nie wiem .
Jeśli możesz wstaw jakieś zdjęcie.
tomek81c
50p
50p
Od: 15 mar 2007, o 13:30

Post »

Witam,

mam 2 drzewka gatunku robinia 'Frisia' , kupione na jesieni, okazy okolo 2,7 m, niestety podczas transportu jeden okaz ulegl uszkodzeniu, mianowicie ulamo się okolo 80 cm wierzcholka... i teraz pytanie: czy jak wyprowadze z najwyzszej i najdluzszej obecnie glazki przewodnik (będzie mial wtedy okolo 2 m) to czy te drzewko z czasem dogoni zdrowy okaz i beda wygladac tak samo?
Prosze o w miare szybko odpowiedz, jezeli drzewka nie beda zblizone wzrostem i pokojem do siebie to jutro w szkolce kupie dwa mniejsze, ale jednakowe okazy.... zalezy mi na tym, zeby drzewka mialy podobna wielkosc i wzrost...
Tomek
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

Tak z doświadczenia - mam 3 Frisie i każda niestety wygląda inaczej. Nie wiem jaką masz ziemię, ale jak mają dość wilgotno to bardzo szybko rosną. Gałęzie są wtedy zbyt cienkie i ciężkie - przy średnich wiatrach się łamią. Stąd różnice w kształcie korony.
Jeżeli koniecznie chcesz mieć identyczne korony to musisz je silnie ciąć. Poza tym moje zakwitły tylko w pierwszym roku (zaraz po posadzeniu). Mam tylko nadzieję, że w zeszłym roku nie zakwitły, bo w maju mocno przemarzły. Odbiły potem ładnie, ale już nie kwitły.

Pozdrawiam :wink:
tomek81c
50p
50p
Od: 15 mar 2007, o 13:30

Post »

Gleba bedzie wilgotna, ale drzewek nie chce ciac, niech rosna same.... z tym lamaniem mnie zaskoczylas, no ale zobacze jak to bedzie w przyszlosci...
Tomek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Tu jest duży wątek na temat robinii
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=6711
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

'Frisia' w młodości wykazuje bardzo szybkie tempo wzrostu ,zatem może przytnij trochę tą większą - szybko odbiją! :D
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaśka33
100p
100p
Od: 1 lut 2008, o 12:37

Post »

Tomek,
Pierwszą i podstawową rzeczą którą musisz zrobić koniecznie to podparcie pnia. Wierz mi ona rośnie niesamowicie i nawet nie chodzi o łamanie gałęzi, ale o to że pień się wygina pod ich ciężarem. Ja mam męża który nie chce kiwnąć palcem w stronę ogrodu, a to niestety musiał zrobić.
A tak w ogóle to najładniejsze wydają mi się te, które mają właśnie nieregularną koronę. Mimo to w tym roku jakoś je przytnę (pozostawiając nieregularny pokrój). Tylko nie wiem jak, bo są dla mnie już za wysokie.
Koniecznie załatw im podparcie!
Podany link już wcześniej czytałam i żałuję że Frisie nie kwitną na różowo. W pierwszym zamyśle w moim ogrodzie miały znaleść miejsce rośliny kwitnące na czerwono i pomarańczowo, dlatego wybrałam Frisie (kwiaty białe nie gryzą się z pomarańczem i czerwienią). Ale jak patrzę na zdjęcia z linku to mnie skręca...

Pozdrawiam :wink:
Nas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lip 2006, o 05:31

Proszę o ocenę tego problemu z robinią

Post »

Witam,

jak myślicie co może być przyczyną takiego rozwoju liści akacji?

Drzewo nie było pryskane, ani niczym owadobójczym, ani grzybobójczym.
Gleby są bardzo wilgotne.

Czy myślicie że może to mieć związek z widocznym na poniższym zdjęciu uszkodzeniem kory? (prawdopodobnie wydrapane przez koty)

Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam, Marek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: Proszę o ocenę tego problemu z akacją

Post »

Według mnie przyczyną jest zbyt wilgotna gleba, akacja lubi suche, piaszczyste i przepuszczalne.U mnie na gliniastym gruncie ( głębiej jest chyba ił) akacja w młodym wieku rosła zadowalająco potem jednak zaczęła z roku na rok mieć coraz mniejsze liście i wypuszczała je wiosna bardzo późno.Została za pozwoleniem wycięta ponieważ kora zaczęła odpadać i zaczęła się przechylać podczas wiatrów co zapewne było spowodowane obumieraniem korzeni w zbyt wilgotnym i nieodpowiednim dla akacji gruncie.U podstawy pnia rosły grzyby.Podobnie zachowywała się karagana syberyjska, krzew o podobnym charakterze, również na suche tereny, w pewnym wieku pół krzewu obumarło.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Akacja to rośnie w tropikach, Ty masz robinię akacjową :uszy
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W mojej okolicy robinie rosną wszędzie- od miejsc suchych po gleby ciężkie i wapienne. A taki objaw wskazuje na awarię pnia- najprawdopodobniej mordują go jakieś grzyby- stąd również pękająca kora. Może zaczęło sie od porażenia piorunem?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
auton
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 cze 2013, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Chora robinia

Post »

Witam,
mam 4 duże robinie na działce,
wszystkie maja częściowo uschnięte i pozwijane liście,
proszę o pomoc

poniżej zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd9 ... 1e7ea.html
krzewywpaski
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 mar 2013, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: chora akacja

Post »

Plamy wskazują na askochytozę, pomoże oprysk Amistarem lub Dithane
fantomek
100p
100p
Od: 9 cze 2010, o 09:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Prośba o pomoc w diagnozie problemu. Pod niektórymi listkami robinii akacjowejwidać jakby korzuszek jak na załączonym zdjęciu. Jeśli to jakaś choroba jak jej zaradzić.
Obrazek
Ostatnio zmieniony 10 cze 2017, o 11:43 przez Karo, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: akacja ? robinia
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”