Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co drugi dzień, wody 5 - 6 l. na krzaczek, ale i tak nie wiem, czy z ostatnich kwiatów coś się ulęgnie :( po prostu upał i już :(
Awatar użytkownika
akebia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lip 2006, o 18:42

Post »

Ja 2 razy w tygodniu.... 10 litrów pod krzaczek:)
Trza się o radość troszczyć, a z nią tam przyjdzie i rozum, i cało reszta
ks. prof. Józef Tischner.
Awatar użytkownika
akebia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 lip 2006, o 18:42

Post »

A czy ktoś z Was uprawia Barona? U mnie "spisuje się dobrze", dość plenny..... tylko jeszcze niestety nie dojrzewa.
Trza się o radość troszczyć, a z nią tam przyjdzie i rozum, i cało reszta
ks. prof. Józef Tischner.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Czy nie za dużo wody dajecie? Ja co 3-4 dni podlewam pod każdy krzaczek około 4 litrów wody. Oczywiście systemem kropelkowym.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie mam instalacji kropelkowej, po prostu z konewki w pole pomidorowe, i już :) , pewnie dużo wody się marnuje i dlatego muszę tyle lać, nie polecam swojej metody, bo jest niewydajna, dużo wilgoci, a przez to - zagrożenie chorobami grzybowymi i dlatego robię opryski raz w tygodniu mlekiem rozcieńczonym, bardzo pilnuję i obrywam wszystkie chore liście, a zaczynają się już niestety pojawiać. Myślę ,że takich "ogrodników" jak ja jest dużo i wytrawni znawcy upraw warzywnych - Erazm czy Nemo przymkną oko na nasz brak profesjonalizmu :oops:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polecam. Tu piszę jak zrobić system kropelkowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=459
Ja też raz w tygodniu opryskuję pomidory rozcieńczonym mlekiem. Na razie na liściach brak śladów chorób grzybowych. Ale u sąsiada są i opryskiwał dziś pomidory chemią.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p
Od: 28 kwie 2006, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:)
Witam entuzjastów pomidorków…..
Też podzielę się swoimi spostrzeżeniami jakie zaobserwowałem przy uprawie pomidorów w tych upałach.
Tak jest strasznie gorąco w tunelu……..u mnie wewnątrz w środku dnia panuje temp 38 stopni celsjusza (region wielkopolska), a w pierścieniach dochodzi do 34 stopni. By trochę schłodzić temp. stosuje zlewanie części nieuprawnej pomiędzy pierścieniami. Ale czy to daje efekty trudno powiedzieć temp. się nie obniża.
Co do ilości i częstotliwości podlewania przyjąłem inny wariant. Ponieważ stwierdziłem, ze w tych upałach gleba w pierścieniach szybko wysycha, stosuje zasadę, podlewania codziennego metodą kropelkową tak, by ziemia zawsze była wilgotna, zauważyłem, że jak to czynie codziennie wieczorem, wilgoć w pierścieniu przetrwa do następnego wieczora. W praktyce wychodzi to mniej więcej od 0,5 – 1 litra wody na pierścień.
Nie zauważyłem symptomów przewodnienia. Na moja wiedzę oznakami są skręcające się liście lub pękające owoce. Jeśli się mylę to proszę uprzejmie o sprostowanie bardziej doświadczonych ode mnie lub uzupełnienie wiedzy, tez chętnie skorzystam z uwag.
:( Martwi mnie natomiast usychanie kwiatów w wyższych partiach krzaków. Wychodzi na to, że pierwsze kwiatostany położone niżej dorodnie obrodziły, natomiast te wyżej położone nie mają już tak dorodnych kiści. Niektóre kwiaty w ogóle nie zaowocowały. Nadal stosuję oprysk rozcieńczonym mlekiem z odrobiną florowitu, który można stosować dolistnie.
Cieszy mnie jednak fakt, ze już jadam swoje pomidorki

Pozdrawiam. :)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja by obniżyć trochę temperaturę w tunelu zdejmuję w czasie upałów drzwi tunelowe z obu stron. Obniża to temperaturę wewnątrz o około 5-10 stopni. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ten upał po pracy zawsze jestem na działce, a jak wrócę, to już późno i nie mam czasu pisać, dzięki za pomysł na konstrukcję urządzenia nawadniajacego, myślę, że to będzie zajęcie przed następnym sezonem :) a Markwal, nie przejmuj się, że wyższe grona sa mniejsze, zawsze tak jest, niektórzy przerywają owocki w niższych gronach, aby nie obciążać rośliny za bardzo zbyt wcześnie, ale mnie jest szkoda każdego pomidorka, a jak zaraza jaka napadnie później i nic nie urośnie :?: , cieszmy się tym, co jest :D .Aby mieć w swoim tunelu trochę chłodniej - drzwi z obu stron otwarte, bok folii też podciągnięty trochę do góry.
A z podlewaniem chyba trochę przesadziłam, lałam ostatnio co drugi dzień ok.5-6 l.na krzak i na zdrowie im nie wyszło, widzę kilka pękniętych przy piętce, czyżby zdrowsze było mniej wody, niż za dużo :cry:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej tak. Ja podlewam co 3-4 dni po około 4 litry wody i widzę, że to wystarcza. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

:) Witam……………
Nie wiem czy Państwo zauważaliście ale przy dyskusji na temat upału wywołany został moim zdaniem też ważny temat, wart dyskusji jak wietrzenie, wychładzanie tuneli…………..Dużo mówi się i pisze o podlewaniu, o dogrzaniu tuneli, mało natomiast o sposobie wietrzenia przy wysokich temperaturach. Fakt takie sytuacje bywają sporadycznie i to w krótkich okresach, niemniej sądzę, że mają istotny wpływ na przebieg uprawy a niejednokrotnie decydują o obfitości zbiorów.
Moje nabyte doświadczenia w obecnych panujących upałach skłaniają mnie do wniosków, które wezmę pod uwagę w następnym sezonie uprawowym bo wymagać to będzie małych przeróbek konstrukcji tunelu.
Po pierwsze wydaje mi się, że istotnym problemem jest nie sposób napowietrzenia np. otwarte na przestrzał boczne drzwi, czy podnoszenie boków tunelu. Ważniejszym wydaje mi się sposób odprowadzenia przegrzanego wewnątrz powietrza. Wniosek ..spowodować naturalne krążenie powietrza…………Jeżdżąc trochę po świecie właśnie zauważyłem, że w niektórych regionach tam gdzie częściej występują długotrwałe upały stosuje się części otwierane w najwyższych punktach tunelu, decyduje o tym kształt czy jest on półokrągły czy spadzisty.
Teraz doceniłem jakie to ma znaczenie.
Po drugie sądzę, że jest to wygodniejsze w sterowaniu ruchem powietrza a przede wszystkim bezpieczniejsze przed nieproszonymi gośćmi w tunelu np. pies, kot lub inne zwierzę trzeba stosować jakieś wygrodzenia, płotki itp.
Po trzecie zauważyłem, że wiele tuneli stawia się wzdłuż kierunku wschód, zachód. Wejście do tunelu od strony zachodniej jest obsadzone drzewami owocowymi, bądź ozdobnymi których wysokość przewyższa wysokość tunelu. Takie posadowienie tunelu powoduje, że posiada on nasłonecznienie od wschodu i południa, natomiast kiedy słońce przesuwa się w kierunku zachodnim w tunelu panuje już cień powodujący naturalne wychładzanie.

Co Państwo o tym sądzicie……………

:) Pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tak Wasze pomidorki? Ja opryskuje je raz w tygodniu mlekiem i do obecnej chwili na liściach nie mam żadnej plamki wskazującej na chorobę grzybową. :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomidorki ok. :D , też opryskuję mlekiem raz w tygodniu, ale czasami coś widzę na liściu podejrzanego i natychmiast go urywam. :D
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja robię to samo. Mleko + urywanie liści ze zmianami chorobowymi (tych praktycznie na razie nie ma). :lol:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

:) Witam…………
Ach te upały i brak opadów……..tak dla ciekawostki powiem, że u mnie w Wielkopolsce północno zachodniej części nie padał deszcz od 18 czerwca, spadł co prawda taki mały kilka kropel i na tym poprzestało.
Tak więc aby utrzymać proces wegetacji codziennie podlewam warzywka i pomidorki.
Nie powiem jest to co nie co uciążliwe.
Stąd moje zdziwienie jak zobaczyłem sposób który pozwala na zachowanie wilgoci w glebie. Mam takie swoje ulubione warzywko, które potem zajadam w postaci kotletów (cukinia) ;:152 . Posadziłem je na skraju ogródka tak, że codzienne podlewanie stało się małą uciążliwością.
Jak zobaczyłem tak i zastosowałem.
Nic prostszego jak wyciąć dno w butelce po wodzie mineralnej i szyjką wcisnąć w glebę przy roślinie, którą dodatkowo oprócz podlewania chcemy wzmocnić wilgocią. Przykład na załączonych zdjęciach.
Proste, zmyślne i skuteczne.
Obrazek
Obrazek

pozdrawiam...... ;:109
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”