Lilie - uprawa Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lilie - uprawa

Post »

Ma ktoś z was jakąś rabatkę liliowo floksową? Szukam inspiracji. :)
Albo lilie z jednorocznymi...
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25

Post »

Obrazek
Floksy chyba płożące co kwitną w maju :wit :wit
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Obrazek

Obrazek

Andrzeju mam taką rabatę liliowo floksową z zastosowaniem phlox paniculata.Jest ona w trakcie tworzenia - floksy były posadzone dopiero wiosną poprzedniego roku i muszą się rozrosnąć.
Wygląda efektownie ale jest trudna do harmonijnego skomponowania kolorów. Lilie i floksy mają kolory intesywne i zgranie ich nie jest łatwe. Tym bardziej że nigdy do końca nie wie się jaki kolor ma kupiona roślina - dopóki nie rozkwitnie. Już teraz wiem ze będę niektóre odmiany przesadzała
Niestety nie posiadam więcej zdjęć.
Kaśka

Obrazek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

raistand pisze:Ma ktoś z was jakąś rabatkę liliowo floksową? Szukam inspiracji. :)
Albo lilie z jednorocznymi...
Lilii nie sadzi się w śmietniku.
mirzan
---

Post »

beatab pisze:A jak posieje się te malutkie cebulki co wyrastają z kącików liści to ile lat do kwitnienia
Dwa lata.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witam ..przejrzałam ten Wątek i jestem pod wrażeniem ;:138 Cudownych Lili...Ja powoli zaczynam z nimi przygodę..i mam małe pytanie Czy mogę posadzić w jednej grupie lilie różnych gatunków..lecz w tym podobnym odcieniu różu..?
Czy lepiej ich nie mieszać...? Jeśli osobno to jak daleko mają od siebie rosnąć ?Mam na myśli róże Mona Liza wys.40cm..Stargazer wys.100cm...Diabora wys.100cm..Vivaldi wys.70cm...Czy orientalne mogę posadzić razem z Azjatyckimi?
Jeśli może ktoś ..proszę o pomoc:)Pozdrawiam
mirzan
---

Post »

Nie,bo mają różne wymagania.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też chciałam posadzić wszystkie odmiany niedaleko siebie,bardzo proszę o rozwinięcie tematu.
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Dziewczyny, Mirzanie :wit

Widzę, że spotykamy się tutaj z bardzo rozbieżnymi oczekiwaniami. Też zastanawiam się jak ulokować swoje lilie, które kupiłam jesienią. Ponieważ jest to moje nowe doświadczenie (jednej lilii sprzed dwóch lat do nich nie zaliczam) przygotuję tyle miejsc, ile grup. Dla orientalnych, dla orienpetów, dla trąbkowych i dla botanicznych. Zróżnicowane jeśli chodzi o wymagania.
Mam zamiar przyjrzeć się im z bliska, ocenić walory, zaplanować przyszłe sąsiedztwo.
Zależy mi na pomyślnej uprawie ale też na walorach estetycznych. Dlatego starałam się, zamawiając odmiany kierować się nie tyko chwilowymi zachwytami. Mam tu na myśli kolory.
Lilie są tak wyjątkowe w swej urodzie, że komponowanie ich z innymi, równie efektownymi kwiatami (np. różami) uważam za dosyć ryzykowne.
Myślę, że korzystnie jest posadzić lilie na tle zieleni żywopłotów. Niektóre, jeśli znajdą się na podwyższonej grządce, dobrze będzie przesłonić niską obwódką z bukszpanu (lub czymś kwasolubnym)
To chyba jest najlepszy pomysł, na początek. Posadzić lilie za niskim (40cm. żywopłotem). Jeżeli go nie ma, to może jednoroczny Mietelnik?
Natomiast zestawienie lilii z foksami babi uważam za bardzo udane :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
mirzan
---

Post »

vita pisze:
Natomiast zestawienie lilii z foksami babi uważam za bardzo udane :lol: :lol: :lol:
Ważne jest co lilie o tym sądzą.
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie..dziękuję za częściową odpowiedź..:)
Co do zestawienia Lili w kolorach to już indywidualne podejście każdego z nas..zależy jaki kto chce efekt uzyskać...Jedni lubię melanż inni chcą uzyskać jedno barwne dekoracje w swoim ogrodzie..wszystko jest dozwolone w tej dziedzinie...mnie jednak chodziło jedynie o ich wymagania czy jedne drugim nie będą przeszkadzać..I już wiem że jedne są bardziej kwasolubne..dziękuję po raz kolejny..:)
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tyle dzisiaj wyczytałam...chętnie się podzielę:)
Poszczególne odmiany znacznie różnią się między sobą, dzięki czemu rośliny te mogą mieć bardzo szerokie zastosowanie w ogrodzie. Na rabatach lilie są idealnym partnerem dla wielu roślin jednorocznych oraz bylin. Ze względu na różnorodność w kolorystyce (żółty, różowy, pomarańczowy, czerwony, biały oraz wszystkie kolory pośrednie) są poszukiwanym towarzystwem dla niebieskich i purpurowych roślin wieloletnich, takich jak szałwia, przegorzan, czy aster. Kolorowe lilie będą odpowiednim akcentem dla funkii. Następnym miejscem, w którym lilie właściwie się zaprezentują to stanowiska wokół krzewów liściastych o kolorystyce brązowo-zielonej, z którymi będą doskonale kontrastować, a także dla tych krzewów i drzew iglastych, które podobnie jak lilie, wymagają nieco więcej wilgoci. Najniższe spośród lilii, które nie przekraczają wysokości 50 cm, można zastosować w ogródkach skalnych.
Awatar użytkownika
raistand
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2007, o 20:28

Post »

Ja to gdzieś widziałem i zdanie "Kolorowe lilie będą odpowiednim akcentem dla funkii. " budzi we mnie zdecydowany sprzeciw. Lilie ponoć muszą mieć słońce, hosta w słońcu... Wygląda ładnie tak do połowy czerwca ;)
Awatar użytkownika
mamciax2
200p
200p
Od: 23 lut 2010, o 10:08

Post »

Zakupilam dwie cebule Lilii,i widze, ze korzonki u jednej z nich zasychaja co powinnam zrobic, aby mi nie uschla. Czy moze powinnam je teraz wsadzic do doniczek i pozniej przesadzic do ogrodka po ogrodnikach?
Jestem poczatkujaca ogrodniczka :)
Pozdrawiam Dana :)
mirzan
---

Post »

Jak tylko ziemia odmarznie,posadź w ogrodzie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”