Zwartnica,Hippeastrum cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amarylis, Hypeastrum /2

Post »

Ziemia jest ta sama od zeszłego roku, tem. domowa 19 stopni, stały jakieś 3 m. od okna zachodniego. Obydwa po przekwitnięciu - wyschnięciu liści przestały być nawożone ( czyli od połowy września ), z czego ten w niebieskiej doniczce po mimo braku wody zaczął puszczać nowe liście, nie podlewałam go więc ponownie zasechł. Za jakiś czas znów zaczął pusczać pędy więc zaczełam go nawozić. Ten drugi stał bez wody do 14 lutego ( w zeszłym roku właśnie kupiłam je 14.02 i zaczełam nawozić ), myślałam że jak zacznę od tego samego okresu to pięknie oba zakwitnął :|
Gosia21
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lut 2010, o 14:28

Post »

Hej :tan
popatrzcie jaką pierdółkę złowiłam dzisiaj na zakupach :)
Jak myślicie co tam wyrasta liście czy jakiś pąk?

Obrazek

ma być taki kolorek :tan
Obrazek
Gosia21
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dodaje zdjęcie bo tamto się nie wczytało...

Obrazek
Gosia21
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

[quote="Gosia21"]dodaje zdjęcie bo tamto się nie wczytało...

Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczytało jak najbardziej :D :;230
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

LeNka czytałaś moje odpowiedzi co do pielęgnacji, zimowania i wybudzania tych roślin w pierwszej części tematów o hipeastrum? sądzę że warto. Same błędy popełniłaś bo cebule nie miały okresu spoczynku, wielce prawdopodobne że w tym roku nie zakwitną tylko pójdą w liście same. Ech kobiety nie czytacie ze zrozumieniem co odpisuję. Hipeastrum do zimowania musi mieć odpowiednio niską temp. a nie 19 stopni i z dala od okna. Teraz to co możesz zrobić to przesadzić w nową ziemię i doniczkę i zacząć podlewanie w miarę regularne ale małymi dawkami wody bez nawozu. Nawóz podaje się dopiero jak pokazuje się pąk kwiatowy ale nie wiem czy u Ciebie w obecnej sytuacji cebule zakwitną, właśnie z braku spoczynku zimowego i całkowitego pomieszania cyklu kwitnienia. Poza tym przed zimowaniem a po zasuszeniu cebul na zimę należy je przyciąć czego też nie zrobiłaś. Poczytaj sobie pierwszy temat o hipeastrum pisałem niejednokrotnie co i jak należy z tymi roślinami robić. :wink:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

Przemku masz rajcję :oops: , nie obciełam kwiatostanów. No cóż nie zakwitął w tym roku to w następnym :wink: . Na szczęście mam jeszcze jednego, którego kwiatami będę się cieszyć ;:165 .
modesta
50p
50p
Od: 20 mar 2009, o 20:24

Post »

Chwalę sie następnymi kwiatkami Exotic Star :D
Obrazek
Dorota
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Dorotko przecudny ;:138
Dajesz po oczach tymi kolorami ;:109
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Przepraszam, ale nie czytałam całego wątku, lecz mam pytanko. Jak często nawozić w okresie kwitnienia?
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43

Post »

Pamelko nawoz raz na tydzień lub raz na dwa tygodnie :D
Dorotko Exotic Star :P wzdycham sobie do tego zdjęcia...
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

pamelka pisze:Przepraszam, ale nie czytałam całego wątku, lecz mam pytanko. Jak często nawozić w okresie kwitnienia?
To zależy od nawozu. Jeśli masz o spowolnionym działaniu- wsypujesz raz i wystarczy. Jeśli inny-to zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Ja swoje hipcie nawożę raz w tygodniu- nawozem wieloskładnikowym. Jeśli stosuję nawóz o przedłużonym działaniu, przed włożeniem cebuli do doniczki aplikuję stosowną dawkę. I w zupełności wystarcza. Jednym z objawów niedożywienia cebuli jest łamanie się liści hippeastrów. Odpowiednie nawożenie powoduje, iż liście są jędrne i ciemnozielone. :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Dziękuje za wyczerpujace odpowiedzi, nawoziłam właśnie raz w tygodniu, a teraz mam zamiar włożyć pałeczki nawozowe do kwitów kwitnących. Mam nadzieję, że bedzie ok ;:108
Póki co listki zdrowe :wink:
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z nawozów o spowolnionym działaniu polecam substral-osmocote. Sprzedają luzem, lub w tzw. szyszeczkch. Ryzyko przenawożenia nie występuje. :roll:
Jeśli masz zbędny nawóz np polifoskę, to też jest bardzo dobra: łyżeczka od herbaty na doniczkę, przysypujemy ziemią. Działa na liście i na kwiaty. Ponieważ zawiera fosfor to potęguje kwitnienie. Poza tym przepięknie wybarwiają się kwiaty po zastosowaniu polifoski, nie tylko u hippeastrów. ;:108
Powodzenia. :)
Awatar użytkownika
stynka0207
500p
500p
Od: 21 lut 2010, o 15:47

Re: Amarylis

Post »

Witam:)
W ubiegłym roku,zakupiłam cebulkę amarylisa,posiadał tylko jeden pęk kwiatowy,a w tym roku po odpowiednim przesuszeniu wypuścił 2 pędy ,na których jest 7 i 8 pąków kwiatowych.Zachęcam do wprowadzenia tej roślinki w okres spoczynku,ponieważ efekt tego jest powalający.

ObrazekObrazekObrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”