Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róża pustyni
Wprawdzie to afrykańska roślina ale u nas afrykańskie warunki nie występują (co widać za oknem). Przede wszystkim - bardzo wysoka (świetna) i szybka zdolność kiełkowania. Jednak wykiełkowane siewki proponuję zdjąć już z kaloryfera i przyzwyczajać do normalności - jak opisałem wyżej, czyli zdecydowanie postawić na parapet.
Zacznij od pół godzinki wietrzenia 2 razy na dzień i wydłużaj każdego dnia o 15 minut.
Także - nie przesadź z wodą. To jest sukulent i przed każdym podlewaniem ziemia musi wyschnąć (nie podlewa się co dzień).
Zacznij od pół godzinki wietrzenia 2 razy na dzień i wydłużaj każdego dnia o 15 minut.
Także - nie przesadź z wodą. To jest sukulent i przed każdym podlewaniem ziemia musi wyschnąć (nie podlewa się co dzień).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
- riki
- 200p
- Od: 22 sty 2010, o 12:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja zakupiłem sobie nasiona ADENIUM na Allegro .
Jakiej firmy zakupiliście sobie ziemię do nasion ADENIUM ? Kaktusowa ?

Jakiej firmy zakupiliście sobie ziemię do nasion ADENIUM ? Kaktusowa ?

- krzysiek1240
- 200p
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- riki
- 200p
Ja zakupiłem sobie dla moich wszystkich 20 sztuk nasion ADENIUM ziemię do kaktusów firma CACTEA COMPO .
- riki
- 200p
U mnie w ziemi w doniczce temperatura wynosi 23 stopnie C . Czy wszystko dobrze ?
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdecydowanie 23 stopnie - to optymalna temperatura i do kiełkowania i dla małych siewek. Później z czasem można obniżyć a w maju wręcz wystawić na dwór-balkon.
Celem próby i określenia zdolności kiełkowania wysiałem 8 nasion pozostałych z ubiegłego roku. Moczyłem je 3 dni na papierowym ręczniku, a i tak bardzo mało "spuchły". Zobaczymy czy wykiełkują.
Celem próby i określenia zdolności kiełkowania wysiałem 8 nasion pozostałych z ubiegłego roku. Moczyłem je 3 dni na papierowym ręczniku, a i tak bardzo mało "spuchły". Zobaczymy czy wykiełkują.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- riki
- 200p
Czyli wykiełkują w ziemi w doniczce nasiona ADENI w teperaturze 23 stopnie C u mnie ?
Tak, wykiełkują.
'carrera', twoje adenia wręcz błagają o więcej światła, ten zaraz wyskoczy z doniczki:

'carrera', twoje adenia wręcz błagają o więcej światła, ten zaraz wyskoczy z doniczki:

phantom pisze:Tak, wykiełkują.
'carrera', twoje adenia wręcz błagają o więcej światła, ten zaraz wyskoczy z doniczki:![]()

moje adenium stoją sobie grzecznie na oknie południowym. Ze względu na porę roku światła jak na lekarstwo ale chyba jakoś dadzą radę ;)
Wczoraj po wnikliwym oglądaniu każdego okazu z każdej strony zauważyłam ze u dwóch powolutku wychodzi druga para listków

pozdrawiam
- riki
- 200p
Ile godzin przed posianiem namaczać nasiona ADENIUM ?
witaj riki
ja moje nasionka moczyłam przez noc w ciepłej przegotowanej wodzie. Rano zostały wysiane i tym sposobem wykiełkowało 8 z 9 nasionek. Nie wiem czy u mnie taki dobry wynik to kwestia moczenia, dobrej jakości nasion czy po prostu szczęścia
bo ze mnie 'noga' w temacie kwiatów i uprawy z nasion. Skoro mi się udaje to i wy dacie radę ;)
pozdrawiam
ja moje nasionka moczyłam przez noc w ciepłej przegotowanej wodzie. Rano zostały wysiane i tym sposobem wykiełkowało 8 z 9 nasionek. Nie wiem czy u mnie taki dobry wynik to kwestia moczenia, dobrej jakości nasion czy po prostu szczęścia

pozdrawiam
Okno może i południowe, ale przykrycie zabiera masę światła. I faktycznie -siewki początkowo rosną bardzo szybko, potem zwalniają.
'riki' 24h powinny być ok. Ważne by woda była ciepła, inaczej moczenie nie pomoże.
'riki' 24h powinny być ok. Ważne by woda była ciepła, inaczej moczenie nie pomoże.
- riki
- 200p
Witaj Phantom . Wodę zmienia się po kilku godzinach na ciepłą namaczając nasiona ADENIUM ?
Najlepiej jakby była możliwość utrzymania w miarę stałej temperatury. Ja np. swoje, w nakrętce po jogurcie, wrzuciłem do akwarium i pływając po powierzchni miały równe 25 stopni.
- riki
- 200p
Ja dogrzewam moje wysiane nasiona ADENIUM lampką . Czekam , jak pokażą się nad ziemią . Zasiałem wczoraj wieczorem 17 sztuk . Czy można spalić nasiona ADENIUM świecąc żarówką 60 WATT ? Chcę zwiększyć temperaturę ziemi .