Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni

Post »

Wprawdzie to afrykańska roślina ale u nas afrykańskie warunki nie występują (co widać za oknem). Przede wszystkim - bardzo wysoka (świetna) i szybka zdolność kiełkowania. Jednak wykiełkowane siewki proponuję zdjąć już z kaloryfera i przyzwyczajać do normalności - jak opisałem wyżej, czyli zdecydowanie postawić na parapet.
Zacznij od pół godzinki wietrzenia 2 razy na dzień i wydłużaj każdego dnia o 15 minut.
Także - nie przesadź z wodą. To jest sukulent i przed każdym podlewaniem ziemia musi wyschnąć (nie podlewa się co dzień).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
riki
200p
200p
Od: 22 sty 2010, o 12:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja zakupiłem sobie nasiona ADENIUM na Allegro .

Jakiej firmy zakupiliście sobie ziemię do nasion ADENIUM ? Kaktusowa ?

;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oto moja pierwsza róża pustyni
Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
riki
200p
200p

Post »

Ja zakupiłem sobie dla moich wszystkich 20 sztuk nasion ADENIUM ziemię do kaktusów firma CACTEA COMPO .
Awatar użytkownika
riki
200p
200p

Post »

U mnie w ziemi w doniczce temperatura wynosi 23 stopnie C . Czy wszystko dobrze ?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Zdecydowanie 23 stopnie - to optymalna temperatura i do kiełkowania i dla małych siewek. Później z czasem można obniżyć a w maju wręcz wystawić na dwór-balkon.
Celem próby i określenia zdolności kiełkowania wysiałem 8 nasion pozostałych z ubiegłego roku. Moczyłem je 3 dni na papierowym ręczniku, a i tak bardzo mało "spuchły". Zobaczymy czy wykiełkują.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
riki
200p
200p

Post »

Czyli wykiełkują w ziemi w doniczce nasiona ADENI w teperaturze 23 stopnie C u mnie ?
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Tak, wykiełkują.

'carrera', twoje adenia wręcz błagają o więcej światła, ten zaraz wyskoczy z doniczki: :wink:

Obrazek
carrera
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2010, o 21:48

Post »

phantom pisze:Tak, wykiełkują.

'carrera', twoje adenia wręcz błagają o więcej światła, ten zaraz wyskoczy z doniczki: :wink:

Obrazek
:)

moje adenium stoją sobie grzecznie na oknie południowym. Ze względu na porę roku światła jak na lekarstwo ale chyba jakoś dadzą radę ;)

Wczoraj po wnikliwym oglądaniu każdego okazu z każdej strony zauważyłam ze u dwóch powolutku wychodzi druga para listków :) co cieszy mnie ogromnie :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
riki
200p
200p

Post »

Ile godzin przed posianiem namaczać nasiona ADENIUM ?
carrera
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2010, o 21:48

Post »

witaj riki

ja moje nasionka moczyłam przez noc w ciepłej przegotowanej wodzie. Rano zostały wysiane i tym sposobem wykiełkowało 8 z 9 nasionek. Nie wiem czy u mnie taki dobry wynik to kwestia moczenia, dobrej jakości nasion czy po prostu szczęścia :) bo ze mnie 'noga' w temacie kwiatów i uprawy z nasion. Skoro mi się udaje to i wy dacie radę ;)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Okno może i południowe, ale przykrycie zabiera masę światła. I faktycznie -siewki początkowo rosną bardzo szybko, potem zwalniają.

'riki' 24h powinny być ok. Ważne by woda była ciepła, inaczej moczenie nie pomoże.
Awatar użytkownika
riki
200p
200p

Post »

Witaj Phantom . Wodę zmienia się po kilku godzinach na ciepłą namaczając nasiona ADENIUM ?
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p

Post »

Najlepiej jakby była możliwość utrzymania w miarę stałej temperatury. Ja np. swoje, w nakrętce po jogurcie, wrzuciłem do akwarium i pływając po powierzchni miały równe 25 stopni.
Awatar użytkownika
riki
200p
200p

Post »

Ja dogrzewam moje wysiane nasiona ADENIUM lampką . Czekam , jak pokażą się nad ziemią . Zasiałem wczoraj wieczorem 17 sztuk . Czy można spalić nasiona ADENIUM świecąc żarówką 60 WATT ? Chcę zwiększyć temperaturę ziemi .
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”