Z Elfowej krainy storczyków ;)))
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Wszystko masz tak pięknie poukładane i z taką starannością
no i ślicznie Ci kwitną:)

- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
Śliczny storczykowy kącik.
Celinka ma rację- wszystko stoi w takim ładzie, aż przyjemnie popatrzeć
Celinka ma rację- wszystko stoi w takim ładzie, aż przyjemnie popatrzeć

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dusiu, Orchidmaniaku, Trzynastko i Wioleto- dzięki serdeczne 
I zapraszam na jutrzejszy c.d. sesji zdjęciowej

I zapraszam na jutrzejszy c.d. sesji zdjęciowej

- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
Justus MM bardzo ładny , jak tylko wrócę z ferii to będę oczekiwać paczki z OG z nowymi nabytkami między innymi będzie właśnie MM .Widzę na Twoich zdjęciach jak to jest maleńkie i delikatne stworzonko ,a zarazem jak cieplutkie ma te maleńkie kwiatuszki .Gratuluję kwitnienia
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czekamy na jutrzejszą sesje 

Jejku, ale masz pięknie poukładane
Czy te osłnki nie przeszkadzają storczykom w kwitnieniu? A Tobie w doglądaniu ich?
ja wiecznie biegam i ustawiam, a i tak wygląda wciąż jak "artystyczny nieład"
Mini Mark cudowny !! Jestem w nim zakochana, też sobie zamówiłam już jakiś czas temu i jutro mają mi wysłać paczuszkę

Czy te osłnki nie przeszkadzają storczykom w kwitnieniu? A Tobie w doglądaniu ich?
ja wiecznie biegam i ustawiam, a i tak wygląda wciąż jak "artystyczny nieład"

Mini Mark cudowny !! Jestem w nim zakochana, też sobie zamówiłam już jakiś czas temu i jutro mają mi wysłać paczuszkę

- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Piękne storczykowe widoki!
Podziwiam Twój zapał do "porządków", ja w poprzednim roku tyle się naprzesadzałam, niektóre choruszki i po 5 razy musiałam, bo ciągle coś się działo z korzeniami, że mam dośc na kilka lat i chyba w tym roku odpuszczę przesadzanie :x Roślinki dobrze sobie radzą, nie będę ich ruszać, może za rok...
Przesadzałaś wszystkie storczyki, czy tylko te, które wymagały interwencji?
MM cudeńko- pokazuj go jak najczęściej!
A jakie to chucherko na tle innych 

Podziwiam Twój zapał do "porządków", ja w poprzednim roku tyle się naprzesadzałam, niektóre choruszki i po 5 razy musiałam, bo ciągle coś się działo z korzeniami, że mam dośc na kilka lat i chyba w tym roku odpuszczę przesadzanie :x Roślinki dobrze sobie radzą, nie będę ich ruszać, może za rok...
Przesadzałaś wszystkie storczyki, czy tylko te, które wymagały interwencji?
MM cudeńko- pokazuj go jak najczęściej!

Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mini Mark śliczniutki
Gratuluje tak pięknego kwitnienia. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

- justus27
Agnieszka- dobra...przyznam się...też czekam na paczusię z OG...Tym razem dwie katlejki przyjadą
Orchidmaniak- i się Doczekałeś....zaraz wstawiam kolejne fotki ;)
Paula- też tak mam. Ale z tą różnicą, że osłonki sobie stoją "na stałe" a ja tylko przekładam storczyki z przezroczystymi doniczkami. Nie przeszkadzaja mi gliniaki, są większe o ok.1cm ze wszystkich stron i storczyki mają przewiew. Dodatkowo MM i Equetris musiałam postawić tak, że dosypałam na dno gliniaka trochę keramzytu suchego, bo za nisko stały.
Agita- w tym roku wszystkie przsadzałam <za wyjątkiem MM, dwóch moich pierworodnych-przesadzane jesienią>, przy okazji sprawdziłam stan korzonków i wiem w czym rosły
Teraz, jak tylko będę kupować nowe storczyki od razu będę przesadzać. I też nie zamierzam w przyszłym roku przesadzać. Najwyżej wierzchnią warstwę kory wymienię, chyba, żeby coś się działo...
Kolejna porcja zdjęć. Sabotek - tu zdrowy:

A tu reanimowany w keramzycie. Po wyciągnięciu z doniczki okazało się, że biedulek rósł w zgnitym torfie...Trzy biedne rozetki utraciły wszystkie korzonki

W różnych wątkach opisywałam stan mojej jedynej miltonii. Od czasu zakupu <rok temu> jej nie pokazywałam. Moz Ktoś Podpowie czy jest gotowa na wydanie nowych kwiatuszków. Ma 3 nowe psb, ale jeszcze niedojrzałe wg mnie, są o wiele mniejsze od starej psb, na ktorej kwitła.Starsze listki harmonijkowe, młodsze, po zadbaniu o wilgotność powietrza już są ładne. Oto ona:

I ostatnie zdjęcie na dziś, takie na wiosenne przebudzenie...optymistycznie, żeby było. Mój pierworodny "Róż", który zakwitł tylko jednym kwiatkiem, resztę zasuszył, po przycięciu pędziku postanowił wypuścić przedłużenie z bocznego oczka:

Orchidmaniak- i się Doczekałeś....zaraz wstawiam kolejne fotki ;)
Paula- też tak mam. Ale z tą różnicą, że osłonki sobie stoją "na stałe" a ja tylko przekładam storczyki z przezroczystymi doniczkami. Nie przeszkadzaja mi gliniaki, są większe o ok.1cm ze wszystkich stron i storczyki mają przewiew. Dodatkowo MM i Equetris musiałam postawić tak, że dosypałam na dno gliniaka trochę keramzytu suchego, bo za nisko stały.

Agita- w tym roku wszystkie przsadzałam <za wyjątkiem MM, dwóch moich pierworodnych-przesadzane jesienią>, przy okazji sprawdziłam stan korzonków i wiem w czym rosły

Kolejna porcja zdjęć. Sabotek - tu zdrowy:

A tu reanimowany w keramzycie. Po wyciągnięciu z doniczki okazało się, że biedulek rósł w zgnitym torfie...Trzy biedne rozetki utraciły wszystkie korzonki

W różnych wątkach opisywałam stan mojej jedynej miltonii. Od czasu zakupu <rok temu> jej nie pokazywałam. Moz Ktoś Podpowie czy jest gotowa na wydanie nowych kwiatuszków. Ma 3 nowe psb, ale jeszcze niedojrzałe wg mnie, są o wiele mniejsze od starej psb, na ktorej kwitła.Starsze listki harmonijkowe, młodsze, po zadbaniu o wilgotność powietrza już są ładne. Oto ona:

I ostatnie zdjęcie na dziś, takie na wiosenne przebudzenie...optymistycznie, żeby było. Mój pierworodny "Róż", który zakwitł tylko jednym kwiatkiem, resztę zasuszył, po przycięciu pędziku postanowił wypuścić przedłużenie z bocznego oczka:

- justus27
Aniu- zakochałam się w nim na zdjęciach...Ale na żywo, jest o wiele ładniejszy 

Napracowałaś się Justynko
Gratuluję zapału, ja jeszcze zupełnie nie czuję wiosny.
Jak na moje oko to Miltonia wygląda dorodnie, ma ładne ciemnozielone liści i skoro wypuściła nowe psb to tylko czekać na kwiaty. Ja mam dwie i kwitły mi regularnie, ale już mocno się zadrobiły i zeszłej wiosny wyrzuciłam przy przesadzaniu wszystkie źle wygladające "elementy" teraz zdają się regenerować powoli. Też jestem ciekawa kiedy zobaczę ich cudne kwiaty.

Jak na moje oko to Miltonia wygląda dorodnie, ma ładne ciemnozielone liści i skoro wypuściła nowe psb to tylko czekać na kwiaty. Ja mam dwie i kwitły mi regularnie, ale już mocno się zadrobiły i zeszłej wiosny wyrzuciłam przy przesadzaniu wszystkie źle wygladające "elementy" teraz zdają się regenerować powoli. Też jestem ciekawa kiedy zobaczę ich cudne kwiaty.
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pięknie Ci rozkwitł ten MM. Gratuluję tego kwitnienia i przepięknie prezentują się twoje storczyki. Stoją w takim porządku. Przyjemnie się patrzy i to zdjęcie ze wszystkimi bardzo mi się podoba. 

- justus27
Gogi- mam nadzieję, że w tym roku ujrzymy kwiatuszki naszych miltonii. Ja czekam do maja, potem miltonia wyląduje "na wakacjach" na działce... ;)
Joane- uwielbiam te jego maleńkie kwiatuszki. Chyba stał się dla mnie "ideałemm" wśród phalaenopsisów...
Dziś ostatnia partia zdjęć. Equetrisowi ładnie idą listeczki, "coś" chyba jednak będzie korzonkiem, ale może w tym roku jeszcze wypuści pędzika:

U najstarszej psb dendrobium phalaenopsis rownież odkryłam "cosia", czyżby moje pierwsze keiki się kluło

Przy przesadzaiu, jak już wspominałam, u katlejki było część korzonków suchych, listeczki troszku pomarszczone. Na zdjęciu już po przesadzeniu, na wierzch dałam wilgotne spaghnum, które codziennie spryskuję:

A ta fotka specjalnie dla Joane i Gogi. Oto naszczepione dla Was Dziewczyny, moje oncidium. Musi sie przyjąć, zanim pojedzie w świat:

Joane- uwielbiam te jego maleńkie kwiatuszki. Chyba stał się dla mnie "ideałemm" wśród phalaenopsisów...

Dziś ostatnia partia zdjęć. Equetrisowi ładnie idą listeczki, "coś" chyba jednak będzie korzonkiem, ale może w tym roku jeszcze wypuści pędzika:

U najstarszej psb dendrobium phalaenopsis rownież odkryłam "cosia", czyżby moje pierwsze keiki się kluło

Przy przesadzaiu, jak już wspominałam, u katlejki było część korzonków suchych, listeczki troszku pomarszczone. Na zdjęciu już po przesadzeniu, na wierzch dałam wilgotne spaghnum, które codziennie spryskuję:

A ta fotka specjalnie dla Joane i Gogi. Oto naszczepione dla Was Dziewczyny, moje oncidium. Musi sie przyjąć, zanim pojedzie w świat:

- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Justynko, MM jest uroczy, dużo kwiatuszków ma
wcale się nie dziwię że nazywasz go chlubą kolekcji, jest się czym chwalić, oj tak
Trzymam kciuki za reanimowanego sabotka, wiosna się zbliża, miejmy nadzieję że wypuści nowe korzonki

Trzymam kciuki za reanimowanego sabotka, wiosna się zbliża, miejmy nadzieję że wypuści nowe korzonki

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
Powodzenia przy reanimacji bidulka
a wszystkie inne zdrowe
i gotowe do dalszego wzrostu
widzę że wiele się u Ciebie dzieje