Ali uśmiechnięty ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ali uśmiechnięty ogród cz.2

Post »

Witaj Alu ;:196
Widzę że Jadzia dziś chodzi ze swoim zwierzyńcem :lol: zastanawiam się jak często Jadzia musi wymieniać u siebie kable ;:112 ale Mania urocza...

Alu u mnie nadal zima, śnieg ani myśli stopnieć :(
Buziaki Kochanie ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Moja Czika to wariat, ona nie usiedzi na rękach :) ale brać się daje i jak jest w klatce to lubi jak się ją za uszkiem i pod pyszczkiem drapie... no i jak siedzę i coś robię to traktując mnie jak obiekt martwy skacze po mnie :)

Jadziu ale że Ty i fretkę masz?... istny zwierzyniec... i też taka jak pieski grzecznie za Tobą chodzi? czy psoci?

Ja miałam kiedyś świnkę morską i też umarła bo guzy na brzuchu miała... to u zwierzątek domowych często się zdarza :cry:

Ech u mnie tez ani myśli ten śnieg znikać... już mi się po nocach śni że wyglądam przez okno a tam zero śniegu słoneczko i wiosna nadchodzi.. straszne :?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Aluś, też mam taką mini szklarenkę jak Ty i jestem z niej bardzo zadowolona. Foliaka Ci nie zastapi
ale zawsze. Teraz jest załadowana po brzegi wrażliwymi na mróz roslinami. Zobaczymy jak przezyją
tę ostrą zimę. Już trzeci raz u nas śnieg i mróz i to długo się trzyma. Będą na pewno straty
;:98
Bardzo mi się podobają te zimowe zdjęcia choć też już tęsknię za wiosną ;:108
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu nie płakaj... i nie martw się... foliaczek też będzie ale mniejszy... taki 3 na 5 metrów :) a obok warzywniaczek też mały :) a za foliaczkiem ognicho i krzewy... to wszystko DOPIERO KIEDYŚ będzie ale już mam jako taki plan :) nie mogę się doczekać :)
Awatar użytkownika
Katarynka
500p
500p
Od: 1 kwie 2009, o 14:57

Post »

:wit Cześć Aluś! Fjny ten foliaczek... już nasionka wysiewasz? ;:3 Nie mogę doczekać się wiosny...ale to chyba wszyscy już tak tęsknią... ;:3
Katarzyna, zapraszam
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu przeglądałam ofertę lilii p. Kryszkiewicza i ta lilia o którą się u mnie pytałaś to
Langiflorum Asiatic - Samur.
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dzien dobry Alu. Bardzo pięknie jest w Twoim ogródku. Takie tu wszystko zadbane , widać, że wiele troski poświęcasz swym roślinkom. Z przyjemnością oglądam Twsoje cudne kwiatki. Masz dużo niebieskich , a ja bardzo lubię ten kolor w przyrodzie. Nie wiedziałam, że ostróżki są tak bardzo wysokie, ale może to tylko u Ciebie takie strzeliste. Śliczne żmijowce masz, kolory maków prześliczne i kolor ubiorka też bardzo mi się podoba. Tego ostatniego nie znałam do tej pory, dopiero tu na forum go odkryłam. Hibiskusy fanstastyczne. Taki mały krzaczek, a kwiaty takie ogromne. Też będę je miała w tym roku. Białe i fioletowe posiałam i już są pierwsze listki.Będę też miała liatrę jak Ty, niestety nie mam takiej ładnej ślazówki, szkoda, bo tak pięknie obok siebie wyglądają. Osteospermum śliczne, cudny kolorek. Acidantera ? bardzo elegancka, choć skromnie pochylony to kwiatek, nie znałam jej do dziś. Strasznie się cieszę, że podpisujesz kwiatki i dlatego będę tu zaglądać. No, nie tylko dlatego. Mieszkasz w bardzo ładnej miejscowości, bardzo lubię Izabelin. Odnajduje też dużo kwiatów i kolorów, które podobają mi się ogromnie. Tworzysz piękne rabatki. Oj, dużo można podpatrzeć tutaj i nauczyć się można wiele. Wszystko mi się tu podoba! Kwiatki balkonowe też !
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :) troszkę mam jeszcze nauki bo została mi obrona inżyniera ale po mału przygotowuje się do wiosny... robię plany, które oczywiście co chwila zmieniam.... ale myślę trzy razy potem na trzeźwo i dlatego tak... dzisiaj też byłam w markecie i nabrałam bylin, przeszłam się z nimi kawałek i mówie: NIE! przecież postanowiłam, że najpierw w miejsce po tunelu sadzę drzewka i krzewy, potem masę swoich wyprodukowanych sadzonek kwiatów, tworzę rabatki z tego co mam a potem będę po mału dokupywać i dosadzać to co mi się jeszcze podoba... bo jak pozamawiam bylin i wszystkiego to się pogubię i znów będę wsadzała byle zdążyć wsadzić... więc wracając do marketu kupiłam tylko 8 cebul lilii Vermeer... bardzo mi się podoba, na wszelki wypadek szukałam innych odmian różowych azjatyckich, ale udało mi się kupić Vermeer... muszę teraz tylko wyśnić, żeby opakowanie mnie nie okłamało :D

A co do siewów to owszem coś tam już w doniczkach siedzi... dziś wysiałam standardowo lobelię, której dla mnie kompletnie nie opłaca się kupować bo liche są sadzonki i się nie trzymają...wysiałam jeszcze selery naciowe i korzeniowe, szałwię omączoną aby sprawdzić czy skiełkuje, bo kupiłam rok temu piękną sadzonkę i zebrałam nasionka, ale boję się, że mogły całkiem nie dojrzeć i również dla eksperymentu wysiałam dyptam i trawę pampasową... ale tez dla eksperymentu bo chyba ciężko z nasionek je wyhodować... i to na razie tyle... ale na razie, bo ja uwielbiam siać, a nasion mam w domu chyba cały asortyment sklepów :;230 ale ja muszę mieć wszystko zawczasu co by lepiej i spokojniej mi się spało... co tam że niektóre się przeterminują... ale czasem i po terminie kiełkują :D

Przesadziłam też parę kwiatków w domu bo już im ciasno w doniczkach było... muszę kiedyś chyba założyć oddzielny dla nich wątek bo wszyscy się śmieją że mam busz w domu, nie mówiąc już o swoim pokoju :) ale co mam zrobić jak im u mnie dobrze :)

Wsadziłam też do świeżej ziemi amarylisy... mam 3 cebulki takich zwykłych czerwonych, ale w tym roku chyba nie zakwitną bo jakby coraz mniejsze są :? chyba nie umiem się z nimi obchodzić... niby robię co piszą ale nie wiem...

A i jeszcze kupiłam sobie prymulki 3, ale po taniosze i piękne... mają takie duże kwiaty - fioletowe, wpadające w bardzo ciemny róż z żółtym środkiem...

Kilka dni temu kupiłam też nie za drogo duże donice, kilka, bo postanowiłam, że muszę jakoś ujednorodnić kolorystycznie doniczkowce na pergoli... muszę też przesadzić moje kloniki, bo już sporo podrosły... tylko nie chcą się rozgałęzić... będę musiała je przyciąć... ale zauważyłam że łatwo przyjmują się z końcówek więc nic w przyrodzie nie zginie :)
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co do pogody to odwilż się utrzymuje ;:138 ale takie góry śniegu jak u mnie są to chyba z miesiąc się utrzymają...i najgorsze że nie było gdzie tego śniegu walić i część poszła na kwiatki ;/ będę musiała te góry rozwalać jak tylko zacznie porządnie wszystko topnieć...

i dziękuję za odwiedziny,

Katarynko, mam nadzieję, że wszystko i foliaczek i krzewy uda mi się ładnie wkomponować :) Nasionek troszkę wysiałam, opisałam wyżej :) A wiosna... oj tak tak mogła by już przyjść :) ale póki co na dobrej drodze jest...

Felu, dziękuję za tak cudny komentarz,ale dużo jeszcze na działeczce pracy bo ja wymagająca jestem a kwiaty bardzo uwielbiam, nasion mam co niemiara, i różne wypróbowuje :) Niebieski też bardzo lubię... nowe nasadzenia chce właśnie w kolorze biel-niebieski-róż z akcentami purpury. Ale jak wyjdzie zobaczymy za kilka lat :) A maki podobały Ci się te jednoroczne? różowe? mogę podzielić się nasionkami... bo takich chyba się nie kupi, mam też nasionka czerwonych i różowych tych bylinowych, ładnie kiełkują... Nasionka żmijowca i ubiorka można kupić chyba dość łatwo w sklepach... żmijowiec się sam rozsiewa, więc nasionek nie zbierałam... Hibiskusy mam ukorzenione z gałązek, dość łatwo to zrobić, moje są jeszcze malutkie ale niektórzy na forum mają ogromne krzaki... więc możesz poprosić o kawałki łodyżek ale to najlepiej latem. Wtedy dużo szybciej kwitną niż takie z nasionek. A ślazówka jest bardzo pospolita... na pewno bez problemu kupisz nasionka, ja co roku kupuję paczuszkę :) jest piękna tylko pod koniec lata niestety brzydnie i nie kwitnie tak pięknie... można przedłużyć jej kwitnienie przez obrywanie przekwitłych kwiatów, ale ma ich tyle, że ciężko jest to zrobić w praktyce :? A co do acidantery to dziwne że nie możesz jej dostać... powinna teraz być w sprzedaży w sklepach czy marketach... a jak nie uda Ci się kupić to coś zaradzimy :) W każdym razie dziękuję za odwiedziny i oczywiście zapraszam :)
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aluś czyli też w domu już robisz wiosnę :D ,przypomniało mi się ,
że nie wysiałam lobelii w tamtym roku,posieję teraz,może zeszłoroczne nasionka wykiełkują :?: ,
nic nie stracę ,a może efekt będzie,zawsze kupowałam sadzonki i do tej pory byłam zadowolona.
Zaraz lecę to zrobić :wink: :lol: .Miłego dnia życzę,u mnie pada śnieg :roll:
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Alu, widzę, że działasz na całego w przygotowaniach do wiosny. Fajnie,że wcześniej planujesz, bo potem jest czas na korektę planów i na rozsądne zakupy. Brawo ;:63 Ja też odłożyłem na półkę to, co już miałem w wózku. Nie ma co szaleć z zakupami, bo nie one decydują o estetyce ogrodu :)
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Aluś witaj po przewrwie. dziękuję kochanie za odwiedzinki. U mnie już ok. Amarylisy juz moje zaraz przekwitną. A czy można cebulę podzielic na pół, po tym wszystkim. Z moich cebul wyrastają po 2 kwiaty-zobacz u mnie. Alu Buziaki ;:196
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:138 Alu cały dzień (ja, stara baba )siedziałam i oglądałam twoje poczynania.Gdzie się takie inżyniery lęgną ? Ja też chcę.
Alicjo śliocznie zaplanowaś swoją krainę czarów.W kwestii zielsk różnych wiosną porobię zdjęcia i wszelkie nadwyżki oddam,a miewam tego sporo. ;:196
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ALUNIU też dzisiaj kupiłam taką samą prymulkę . Bardzo mi sie podobała i sama wpadła do kosza :;230 widać to wyczuła . W OBI były Acidantery ale nie kupowałam gdyż je mam . Były równiez białe Liatry . Jest duży wybór dalii ,mieczyków ,i lilii . ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mariasen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2006, o 21:58

Post »

Alu, trochę trudno planować jakieś nasadzenia jak wszystko jest przykryte śniegiem. Niedługo wiosna i wtedy wszystko pójdzie łatwiej. :wit
Pozdrawiam Majka
spis wątków
wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”