Sępolia - fiołek afrykański cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Od: 18 sie 2009, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sępolia - fiołek afrykański

Post »

harpia supcio wiadomości ;:138 Gratuluję ;:138
Pokaż nam te śliczności-proooszę ;:180
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p
Od: 8 paź 2009, o 16:50

Post »

wstawiłam kiepskie zdjęcie na swoim wątku,Aparat odmówił posługi ;( więc zrobiłam komorką ;)

Ale dziś dostałam namiary na Miłosnika i hodowce skrętników i fiołeczków,oczywiście od razu zamowiłam u niego sadzonki odmianowych fiołeczkow ;)) Szaleństwo ;)))))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p

Post »

Dziewczyny od Poniedzialku 15 lutego fioleczki będa w LIDLU po 8.99
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=29378" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

A ja jakoś nie mogę się pozbyć fiołków. Szukam im nowego domu, inne roślinki czekają
Awatar użytkownika
harpia411
200p
200p

Post »

sylwik pisze:A ja jakoś nie mogę się pozbyć fiołków. Szukam im nowego domu, inne roślinki czekają

jakie kolorki ;) masz tych fioleczkow

A to moje dwa przybysze z Holandii, nie mam pojęcia czy to odmianowe,czy kundelki ale są olbrzymie i śliczne

Obrazek
Obrazek
Misiaczka51
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2010, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich.Czy ktos mi moze pomoc? Zaczelam ukorzeniac listki sepoli.Jakie powinny byc duze,zeby juz je wyjac ze szklarenki i przesadzic do normalnej doniczki? :?:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zacznij od stosowania polskiej czcionki typu ą,ę,ś,ć,ó itp. lepiej się wtedy czyta i wymaga tego Regulamin forum. Co do ukorzenianych fiołków uważam że szklarenka jest im całkowicie zbędna, ukorzeniałem listki przeważnie w doniczkach fi 12 i jak zaczęły wybijać młode rozety liściowe zostawiałem najmocniejszą a pozostałe usuwałem, gdy pozostawiona rozeta liści miała trzy pary listków usuwałem stary liść odcinając go przy ziemi żyletką i tyle. Nie przesadzałem nic by nie doprowadzić do połamania młodziutkich i kruchutkich korzonków. :wink:
Misiaczka51
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2010, o 21:16

Post »

Bardzo dziękuję za radę. Teraz będę miala problem z przesadzeniem ich.Są w malych doniczkach,ale mysle,że dam radę.
Jak zakwitną prześlę zdjęcia i też się pochwalę. :lol:
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

a jak bardzo małe są te doniczki?
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Kontakt:

Post »

Misiaczka ja robię inaczej niż nasz Czarodziej ;:180
Listki sadzę w kubeczkach-takich plastikowych do napoi i jak sadzoneczki przy listku mają ok. 4-5 listków to je rozsadzam -wszystkie bo mi szkoda wyrzucać ;:224 (a przy odmianowych to nie ma najmniejszego sensu :oops: ) a listek mateczny jak zostanie po delikatnym oddzieleniu sadzonek można jeszcze raz posadzić i czasami jeszcze wypuszcza małe :heja
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

ja gdzies czytałem że fiołek lubi małe doniczki ,wtedy nie marnuje sił na tworzenie korzeni a rozwija listki i kwiaty
Awatar użytkownika
Ania.S
200p
200p
Kontakt:

Post »

Bo to jest prawda ;:108
Doniczka dla dorosłego fiołka standardowego powinna mieć ok.9-10cm. i ja nie sadzę do większych ;:224 Dla miniatury ok.6cm :roll: a moje kubeczki na listki i małe sadzonki mają 5cm. średnicy ;:224
Awatar użytkownika
Szlachcianka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 24 lut 2010, o 10:26

Post »

Witam,
jestem tu nowa i od razu zwracam się z problemem :roll: Dostałam listki fiołka, wsadziłam do wody i długo czekałam, aż wypuszczą korzenie. Jak się już doczekałam to posadziłam każdy listeczek do swojej doniczki i teraz patrze, a te listki więdną. :cry: Nie wiem co robić, co zrobiłam źle?? Od posadzenia do ziemi minęło kilka dni dosłownie.
A tak bardzo się cieszyłam na te fiołki moje pierwsze :| :cry:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szlachcianka pisze:Witam,
Dostałam listki fiołka, wsadziłam do wody i długo czekałam, aż wypuszczą korzenie. Jak się już doczekałam to posadziłam każdy listeczek do swojej doniczki i teraz patrze, a te listki więdną. :cry: Nie wiem co robić, co zrobiłam źle?? Od posadzenia do ziemi minęło kilka dni dosłownie.
Dlatego ja wolę ukorzenianie w ziemi. Co prawda dłużej to trwa, ale jest pewniejsze. Moim zdaniem korzonki przy wsadzaniu do ziemi łatwo uszkodzić. Także wyjęte z wody i wsadzone do ziemi przechodzą tzw szok. Są jednak osoby co chwalą sobie ten sposób ukorzeniania i z powodzeniem im to wychodzi. Mam jednak pytanie do ciebie...czy po wsadzeniu listków do ziemi nie ugniatałaś jej.? Prawidłowo powinno się tylko postukiwać doniczką, aby ziemia osiadła...nigdy nie dociskać rękoma bo wtedy można właśnie uszkodzić malutkie korzonki. :twisted:
Awatar użytkownika
gardeniaa
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 maja 2008, o 14:42

Post »

Szlachcianka pisze:Witam,
jestem tu nowa i od razu zwracam się z problemem :roll: Dostałam listki fiołka, wsadziłam do wody i długo czekałam, aż wypuszczą korzenie. Jak się już doczekałam to posadziłam każdy listeczek do swojej doniczki i teraz patrze, a te listki więdną. :cry: Nie wiem co robić, co zrobiłam źle?? Od posadzenia do ziemi minęło kilka dni dosłownie.
A tak bardzo się cieszyłam na te fiołki moje pierwsze :| :cry:
Nakryj woreczkiem foliowym doniczkę, to szybko odzyskają turgor :)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”