Makrofotografia - cz.2

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Makrofotografia - cz.2

Post »

A może komuś udało się sfotografować płatki śniegu czy szadź (też sadź) na gałązkach ?
Czy to już mikro a nie makro ?
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2008, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No może nie do końca płatki.. czy szadz.... ale mimo wszystko śnieg:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Awatar użytkownika
Milosz-s
200p
200p
Od: 29 maja 2007, o 16:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję ;:108
I już zrobiło się trochę zimowo.
A tu zapowiadają spadki do -20 a może i jeszcze mniej. Strach się bać
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agape pisze:robale śpią... ;)
Ano niestety śpią... :(. Ale można się zawsze pobawić w ćwiczenie fotografowania czegoś mniej żywego ;).

Poniżej zdjęcia ekranu mojego monitora LCD... widać pojedyncze piksele nawet z podziałem na poszczególne kolory RGB :D. Zdjęcia powstały w ramach testowania jakie powiększenie da się "wycisnać" z zestawu Raynox250 + odwrócony Helios.

Obrazek

Obrazek
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam
lesioc pisze:
Poniżej zdjęcia ekranu mojego monitora LCD... widać pojedyncze piksele nawet z podziałem na poszczególne kolory RGB :D. Zdjęcia powstały w ramach testowania jakie powiększenie da się "wycisnąć" z zestawu Raynox250 + odwrócony Helios.
Postanowiłem sprawdzić ile ja mogę "wycisnąć" z mojego aparatu + Raynox250, mój monitor, sam byłem zaskoczony.

Obrazek

Jeszcze dla porównania ekran telewizora w bardzo, bardzo dużym powiększeniu myślę, że około 100X.

Obrazek

Na koniec efekt zabawy w mroźne zimowe wieczory.

Obrazek

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Inspirujące wyzwania ;)
Zapewne kiedyś do Was dołaczę pierwszymi próbami bo kupiłam nowy aparat ale na kartę pamięci już nie stało...więc pstrykam i kasuję z pa :? mięci wewnetrznej.Ale marzę o raynoksie też, filtrze uv, i etui ...
Najśmieszniejsze,że cały net zszukałam, różne fora (m.in. chyba trafiłam ową krytykę i rozczarowanie fz38;) choć już po zakupie, no i ja jestem zadowolona, ale u mnie to przesiadka z Olympusa fe200)a dopiero na naszym Forum znalazłam wszystko wytłumaczone krok po kroku z konwerterami i gwintami w 100%.
Wielkie dzięki!
Naprawdę zaimponowały mi Wasze zdjęcia!!!!!

ps. Czy ja mam halucynacje czy płomień tej świecy rzeczywiście pełga?
Maybelle

Post »

Zdjęcia są przepiękne. Nie mogę przestać na nie patrzeć. Zawsze fascynowała mnie makrofotografia. Dzięki wam mam znowu chęć robienia zdjęć ;:138
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

agape pisze:Najśmieszniejsze,że cały net zszukałam, różne fora (m.in. chyba trafiłam ową krytykę i rozczarowanie fz38;) choć już po zakupie, no i ja jestem zadowolona, ale u mnie to przesiadka z Olympusa fe200)a dopiero na naszym Forum znalazłam wszystko wytłumaczone krok po kroku z konwerterami i gwintami w 100%.
Witamy wsród Lumixowców :D

Zawsze znajdą się jakiś wybrzydzający ..... wiadomo że można uzyskać "ładniejsze" (czytaj mniej zaszumione, ostrzejsze, itp.) zdjęcia dzięki lustrzance z dużą matrycą i dedykowanemu obiektywomi. Aparty Panasonika serii FZ to bardzo uniwersalne superzoomy, można zrobić nimi dobre fotografie w bardzo wielu warunkach i rożnych powiekszeniach bez inwestowania kilku (lub kilkunastunastu) tysięcy złoty w lustrzanki i zestawy obiektywów. A do tego można je zabrać wszędzie bo nie ważą mnóstaw kilogramów. Na pewno będziesz zadowolna! To dobry aparat do uczenia się róznych stylów fotografowania.
KaeR pisze:Witam
Postanowiłem sprawdzić ile ja mogę "wycisnąć" z mojego aparatu + Raynox250, mój monitor, sam byłem zaskoczony.
Jeszcze dla porównania ekran telewizora w bardzo, bardzo dużym powiększeniu myślę, że około 100X.
Pozdrawiam, Krzysztof.
Zaskakująco duże powiększenia uzyskujesz tym Raynoxem! Na pewno to jest 250 a nie np. 505 ??

I jeszcze zdjecia z lata odgrzebane w "szufladzie" - niecierpek gruczołowaty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ten owad wcina! Aż pyłek się kurzy! :)

Najfajniejsze jest to, że można kasować zdjęcia, zrobiłam z 350 i żadne nie jest warte zachowania. Tym bardziej podziwiam i doceniam ujęcia, a makrofotografii to już szczególnie!
Co do fz to akurat było porównanie modeli fz i ich osiągów. To naprawdę wspaniałe aparaty dla fotoamatora. Lustrzanki to finansowa studnia bez dna...
Patrząc na Wasze fotografie to będzie szczyt marzeń, jeśli kiedykolwiek uda mi się uchwycić takie ujęcia i wykorzystać choć 50% możliwości sprzętowych lumixa!
Na razie oglądam i podziwiam. :)
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

lesioc napisał:
Zaskakująco duże powiększenia uzyskujesz tym Raynoxem! Na pewno to jest 250 a nie np. 505 ??
Mam Raynoxa 250, nawet nie wiedziałem, że jest 505

Mam w domu z dawnych czasów różne soczewki, dziś się trochę pobawiłem, poszalałem z maksymalnym powiększeniem
ale to ostatecznie koniec moich możliwości. Nie mam nawet pojęcia jakie powiększenie udało mi się uzyskać, próbowałem
policzyć i wyszło mi powiększenie około 180X, to cały czas zdjęcia monitora w laptopie.

Obrazek

Ale żeby było co oglądać to kilka nie publikowanych zdjęć z szuflady.

Na początek komar-krwiopijca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

agape, Agnieszko również witam wśród Lumixowców, zapewniam Cię, że niejeden posiadacz lustrzanki zgrzytał
zębami jak oglądał moje zdjęcia robione FZ8.

Pozdrawiam, Krzysztof
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, nie dziwię im się. To tylko potwierdza powiedzenie, że zdjęcia robi Fotograf a nie aparat! Gratuluję!
A czy możesz zdradzić jak sprawiasz, że masz takie równomierne tło?
Biedronka rewelacyjna! Nie wiedziałam, że ma takie skórzasty pancerzyk- skrzydło!
Uwielbiam to w makrofotografii, że zmienia nasze przekonania, np., że biedronka jest błyszcząca, a tu sie okazuje, że fakturowana!
A te piksele to niewiarygodne, jak z mikroskopu!
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

KaeR! Właśnie zgrzytam zębami :lol:
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ponieważ wątek nam nieco przymiera z braku robaczków czy też kwiatków do fotografowania o tej porze roku, to pozwolę sobie zapodać na chwile inny temat
Też związany z fotografią, chociaż niekoniecznie makro, ale z roślinami związany jak najbardziej ;).

Czy bawił się ktoś może w fotografię interwałową / poklatkową / czy jak tam się to jeszcze nazywa po polsku? Mam na myśli coś, co z angielska nazywa się timelapse photography. Chodzi o robienie serii zdjeć w sporych odstępach czasu i składanie tego w jeden film pokazujacy upływ czasu w znacznie przyspieszonym tempie.

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym zakresie? Interesuje mine przede wszystkim to, które aparty mają taką funkcję wbudowaną lub mozna je przystosować do tego typu fotografii. Interesuje mnie raczej o robienie zdjeć przez kilka dni/tygodni niż kilka godzin (aparaty umożliwiające fotorafowanie przez kilka godzin jeszcze dość łatwo namierzyć).

Moje pierwsze próby na Ricoch Caplio R5 - 2 tygodnie z życia storczyka w kilka sekund można obejrzeć pod poniższym adresem:
http://vimeo.com/9247803
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze pytanie techniczne: zna ktoś może serwer gdzie można wrzucać i udostępniać filmy w wysokiej rozdzielczości i o pionowej orientacji ?
Niestety te serwisy co znam to albo tylko na poziomo, albo przekodowują te filmy jakimś strasznie stratnym i pogarszającym jakośc kodekiem.
Awatar użytkownika
lesioc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witamy witamy !! ... i czekamy na więcej fotek ;)

Obejrzałem fotki na Twojej nastonie http://WWW....i już widze, że będzie co oglądać :D

Czy wszystkie zdjęcia tam są zrobione Fuji FinePix S9500 ? Czy używasz jakiś obiektywów/nakładek/soczewek macro ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”