Makrofotografia - cz.2
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Makrofotografia - cz.2
A może komuś udało się sfotografować płatki śniegu czy szadź (też sadź) na gałązkach ?
Czy to już mikro a nie makro ?
Czy to już mikro a nie makro ?
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
R.O.D. Jelonek k. Poznania
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No może nie do końca płatki.. czy szadz.... ale mimo wszystko śnieg:

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
- Milosz-s
- 200p
- Od: 29 maja 2007, o 16:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dziękuję
I już zrobiło się trochę zimowo.
A tu zapowiadają spadki do -20 a może i jeszcze mniej. Strach się bać

I już zrobiło się trochę zimowo.
A tu zapowiadają spadki do -20 a może i jeszcze mniej. Strach się bać
Cieplutkie, słoneczne, już wiosenne, pozdrowionka z Jelonka - MIŁOSZ
- lesioc
Ano niestety śpią...agape pisze:robale śpią... ;)

Poniżej zdjęcia ekranu mojego monitora LCD... widać pojedyncze piksele nawet z podziałem na poszczególne kolory RGB

Witam

Jeszcze dla porównania ekran telewizora w bardzo, bardzo dużym powiększeniu myślę, że około 100X.

Na koniec efekt zabawy w mroźne zimowe wieczory.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Postanowiłem sprawdzić ile ja mogę "wycisnąć" z mojego aparatu + Raynox250, mój monitor, sam byłem zaskoczony.lesioc pisze:
Poniżej zdjęcia ekranu mojego monitora LCD... widać pojedyncze piksele nawet z podziałem na poszczególne kolory RGB. Zdjęcia powstały w ramach testowania jakie powiększenie da się "wycisnąć" z zestawu Raynox250 + odwrócony Helios.

Jeszcze dla porównania ekran telewizora w bardzo, bardzo dużym powiększeniu myślę, że około 100X.

Na koniec efekt zabawy w mroźne zimowe wieczory.

Pozdrawiam, Krzysztof.
- agape
- Od: 23 lip 2008, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Inspirujące wyzwania ;)
Zapewne kiedyś do Was dołaczę pierwszymi próbami bo kupiłam nowy aparat ale na kartę pamięci już nie stało...więc pstrykam i kasuję z pa
mięci wewnetrznej.Ale marzę o raynoksie też, filtrze uv, i etui ...
Najśmieszniejsze,że cały net zszukałam, różne fora (m.in. chyba trafiłam ową krytykę i rozczarowanie fz38;) choć już po zakupie, no i ja jestem zadowolona, ale u mnie to przesiadka z Olympusa fe200)a dopiero na naszym Forum znalazłam wszystko wytłumaczone krok po kroku z konwerterami i gwintami w 100%.
Wielkie dzięki!
Naprawdę zaimponowały mi Wasze zdjęcia!!!!!
ps. Czy ja mam halucynacje czy płomień tej świecy rzeczywiście pełga?
Zapewne kiedyś do Was dołaczę pierwszymi próbami bo kupiłam nowy aparat ale na kartę pamięci już nie stało...więc pstrykam i kasuję z pa

Najśmieszniejsze,że cały net zszukałam, różne fora (m.in. chyba trafiłam ową krytykę i rozczarowanie fz38;) choć już po zakupie, no i ja jestem zadowolona, ale u mnie to przesiadka z Olympusa fe200)a dopiero na naszym Forum znalazłam wszystko wytłumaczone krok po kroku z konwerterami i gwintami w 100%.
Wielkie dzięki!
Naprawdę zaimponowały mi Wasze zdjęcia!!!!!
ps. Czy ja mam halucynacje czy płomień tej świecy rzeczywiście pełga?
Zdjęcia są przepiękne. Nie mogę przestać na nie patrzeć. Zawsze fascynowała mnie makrofotografia. Dzięki wam mam znowu chęć robienia zdjęć
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- lesioc
Witamy wsród Lumixowcówagape pisze:Najśmieszniejsze,że cały net zszukałam, różne fora (m.in. chyba trafiłam ową krytykę i rozczarowanie fz38;) choć już po zakupie, no i ja jestem zadowolona, ale u mnie to przesiadka z Olympusa fe200)a dopiero na naszym Forum znalazłam wszystko wytłumaczone krok po kroku z konwerterami i gwintami w 100%.

Zawsze znajdą się jakiś wybrzydzający ..... wiadomo że można uzyskać "ładniejsze" (czytaj mniej zaszumione, ostrzejsze, itp.) zdjęcia dzięki lustrzance z dużą matrycą i dedykowanemu obiektywomi. Aparty Panasonika serii FZ to bardzo uniwersalne superzoomy, można zrobić nimi dobre fotografie w bardzo wielu warunkach i rożnych powiekszeniach bez inwestowania kilku (lub kilkunastunastu) tysięcy złoty w lustrzanki i zestawy obiektywów. A do tego można je zabrać wszędzie bo nie ważą mnóstaw kilogramów. Na pewno będziesz zadowolna! To dobry aparat do uczenia się róznych stylów fotografowania.
Zaskakująco duże powiększenia uzyskujesz tym Raynoxem! Na pewno to jest 250 a nie np. 505 ??KaeR pisze:Witam
Postanowiłem sprawdzić ile ja mogę "wycisnąć" z mojego aparatu + Raynox250, mój monitor, sam byłem zaskoczony.
Pozdrawiam, Krzysztof.
I jeszcze zdjecia z lata odgrzebane w "szufladzie" - niecierpek gruczołowaty.

- agape
Ale ten owad wcina! Aż pyłek się kurzy! 
Najfajniejsze jest to, że można kasować zdjęcia, zrobiłam z 350 i żadne nie jest warte zachowania. Tym bardziej podziwiam i doceniam ujęcia, a makrofotografii to już szczególnie!
Co do fz to akurat było porównanie modeli fz i ich osiągów. To naprawdę wspaniałe aparaty dla fotoamatora. Lustrzanki to finansowa studnia bez dna...
Patrząc na Wasze fotografie to będzie szczyt marzeń, jeśli kiedykolwiek uda mi się uchwycić takie ujęcia i wykorzystać choć 50% możliwości sprzętowych lumixa!
Na razie oglądam i podziwiam.

Najfajniejsze jest to, że można kasować zdjęcia, zrobiłam z 350 i żadne nie jest warte zachowania. Tym bardziej podziwiam i doceniam ujęcia, a makrofotografii to już szczególnie!
Co do fz to akurat było porównanie modeli fz i ich osiągów. To naprawdę wspaniałe aparaty dla fotoamatora. Lustrzanki to finansowa studnia bez dna...
Patrząc na Wasze fotografie to będzie szczyt marzeń, jeśli kiedykolwiek uda mi się uchwycić takie ujęcia i wykorzystać choć 50% możliwości sprzętowych lumixa!
Na razie oglądam i podziwiam.

Witam.
lesioc napisał:
Mam w domu z dawnych czasów różne soczewki, dziś się trochę pobawiłem, poszalałem z maksymalnym powiększeniem
ale to ostatecznie koniec moich możliwości. Nie mam nawet pojęcia jakie powiększenie udało mi się uzyskać, próbowałem
policzyć i wyszło mi powiększenie około 180X, to cały czas zdjęcia monitora w laptopie.

Ale żeby było co oglądać to kilka nie publikowanych zdjęć z szuflady.
Na początek komar-krwiopijca.

agape, Agnieszko również witam wśród Lumixowców, zapewniam Cię, że niejeden posiadacz lustrzanki zgrzytał
zębami jak oglądał moje zdjęcia robione FZ8.
Pozdrawiam, Krzysztof
lesioc napisał:
Mam Raynoxa 250, nawet nie wiedziałem, że jest 505Zaskakująco duże powiększenia uzyskujesz tym Raynoxem! Na pewno to jest 250 a nie np. 505 ??
Mam w domu z dawnych czasów różne soczewki, dziś się trochę pobawiłem, poszalałem z maksymalnym powiększeniem
ale to ostatecznie koniec moich możliwości. Nie mam nawet pojęcia jakie powiększenie udało mi się uzyskać, próbowałem
policzyć i wyszło mi powiększenie około 180X, to cały czas zdjęcia monitora w laptopie.

Ale żeby było co oglądać to kilka nie publikowanych zdjęć z szuflady.
Na początek komar-krwiopijca.

agape, Agnieszko również witam wśród Lumixowców, zapewniam Cię, że niejeden posiadacz lustrzanki zgrzytał
zębami jak oglądał moje zdjęcia robione FZ8.
Pozdrawiam, Krzysztof
- agape
No, nie dziwię im się. To tylko potwierdza powiedzenie, że zdjęcia robi Fotograf a nie aparat! Gratuluję!
A czy możesz zdradzić jak sprawiasz, że masz takie równomierne tło?
Biedronka rewelacyjna! Nie wiedziałam, że ma takie skórzasty pancerzyk- skrzydło!
Uwielbiam to w makrofotografii, że zmienia nasze przekonania, np., że biedronka jest błyszcząca, a tu sie okazuje, że fakturowana!
A te piksele to niewiarygodne, jak z mikroskopu!
A czy możesz zdradzić jak sprawiasz, że masz takie równomierne tło?
Biedronka rewelacyjna! Nie wiedziałam, że ma takie skórzasty pancerzyk- skrzydło!
Uwielbiam to w makrofotografii, że zmienia nasze przekonania, np., że biedronka jest błyszcząca, a tu sie okazuje, że fakturowana!
A te piksele to niewiarygodne, jak z mikroskopu!
- amba19
- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
KaeR! Właśnie zgrzytam zębami 

- lesioc
Ponieważ wątek nam nieco przymiera z braku robaczków czy też kwiatków do fotografowania o tej porze roku, to pozwolę sobie zapodać na chwile inny temat
Też związany z fotografią, chociaż niekoniecznie makro, ale z roślinami związany jak najbardziej ;).
Czy bawił się ktoś może w fotografię interwałową / poklatkową / czy jak tam się to jeszcze nazywa po polsku? Mam na myśli coś, co z angielska nazywa się timelapse photography. Chodzi o robienie serii zdjeć w sporych odstępach czasu i składanie tego w jeden film pokazujacy upływ czasu w znacznie przyspieszonym tempie.
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym zakresie? Interesuje mine przede wszystkim to, które aparty mają taką funkcję wbudowaną lub mozna je przystosować do tego typu fotografii. Interesuje mnie raczej o robienie zdjeć przez kilka dni/tygodni niż kilka godzin (aparaty umożliwiające fotorafowanie przez kilka godzin jeszcze dość łatwo namierzyć).
Moje pierwsze próby na Ricoch Caplio R5 - 2 tygodnie z życia storczyka w kilka sekund można obejrzeć pod poniższym adresem:
http://vimeo.com/9247803
Też związany z fotografią, chociaż niekoniecznie makro, ale z roślinami związany jak najbardziej ;).
Czy bawił się ktoś może w fotografię interwałową / poklatkową / czy jak tam się to jeszcze nazywa po polsku? Mam na myśli coś, co z angielska nazywa się timelapse photography. Chodzi o robienie serii zdjeć w sporych odstępach czasu i składanie tego w jeden film pokazujacy upływ czasu w znacznie przyspieszonym tempie.
Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia w tym zakresie? Interesuje mine przede wszystkim to, które aparty mają taką funkcję wbudowaną lub mozna je przystosować do tego typu fotografii. Interesuje mnie raczej o robienie zdjeć przez kilka dni/tygodni niż kilka godzin (aparaty umożliwiające fotorafowanie przez kilka godzin jeszcze dość łatwo namierzyć).
Moje pierwsze próby na Ricoch Caplio R5 - 2 tygodnie z życia storczyka w kilka sekund można obejrzeć pod poniższym adresem:
http://vimeo.com/9247803
- lesioc
Jeszcze pytanie techniczne: zna ktoś może serwer gdzie można wrzucać i udostępniać filmy w wysokiej rozdzielczości i o pionowej orientacji ?
Niestety te serwisy co znam to albo tylko na poziomo, albo przekodowują te filmy jakimś strasznie stratnym i pogarszającym jakośc kodekiem.
Niestety te serwisy co znam to albo tylko na poziomo, albo przekodowują te filmy jakimś strasznie stratnym i pogarszającym jakośc kodekiem.
- lesioc
Witamy witamy !! ... i czekamy na więcej fotek ;)
Obejrzałem fotki na Twojej nastonie http://WWW....i już widze, że będzie co oglądać
Czy wszystkie zdjęcia tam są zrobione Fuji FinePix S9500 ? Czy używasz jakiś obiektywów/nakładek/soczewek macro ?
Obejrzałem fotki na Twojej nastonie http://WWW....i już widze, że będzie co oglądać

Czy wszystkie zdjęcia tam są zrobione Fuji FinePix S9500 ? Czy używasz jakiś obiektywów/nakładek/soczewek macro ?