Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liluś, nie wybaczę ;) Też chętnie sie dowiem, czy Grażynka wykorzystuje swoją miksturę do odkażania cebul :D
Od siebie powiem, ze ja zawsze moczę cebule hiacyntów i czasem inne w roztworze Funabenu T.
W starych rocznikach "Działkowca" natomiast wyczytałam, ze mozna używać do tego celu nadmanganianu potasu, tylko nie pamietam proporcji roztworu :oops:
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

Izuniu dzięki za Tą informację. :D
Do tej pory nie miałam potrzeby takiego odkażania, ale ten rok jest tak bogaty w różne choróbska roślin, że cebule podejrzane o zarażenie muszę zdezynfekować.
Z nadmanganianem też niezły pomysł, może ktoś zna (pamięta) proporcje?
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Lilko, kiedyś kupiłam od pewnego pana kilkanascie cebulek hiacyntów. Pewnego roku wszystkie znikły, a sladu nornic nie było. Zapytałam go co się mogło stac, a on powiedział, ze hiacyntów bez zaprawiania lepiej w ogóle nie sadzic, bo często zdarza się, ze chorują i gniją. Kupiłam u niego jeszcze raz i od tego czasu co roku zaprawiam. I co roku mam :D
Tego przepisu na roztwór z nadmanganianu potasu spróbuję poszukać.
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Znalazłam w internecie,ale o zaprawianiu nasion nadmanganianem potasu w stężeniu do 2%.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Aniu! Moze faktycznie to chodziło tylko o nasiona...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jesteście bez serca, właśnie dziś wsadziłam sześć hiacyntów w doniczkach do ziemi :( Bez zaprawiania :( A teraz muszę odkopać i wymoczyć? Ile czasu mają się moczyć? Rany, dwa razy ta sama robota, fuj!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54

Post »

chatte pisze:Lilko, kiedyś kupiłam od pewnego pana kilkanascie cebulek hiacyntów. Pewnego roku wszystkie znikły, a sladu nornic nie było. Zapytałam go co się mogło stac, a on powiedział, ze hiacyntów bez zaprawiania lepiej w ogóle nie sadzic, bo często zdarza się, ze chorują i gniją. Kupiłam u niego jeszcze raz i od tego czasu co roku zaprawiam. I co roku mam :D
Tego przepisu na roztwór z nadmanganianu potasu spróbuję poszukać.
Tutaj osobiście się nie zgodzę - nigdy hiacyntów nie zaprawiam i kilka cebul mam już od 5 lat w ziemi i zawsze kwitną. :wink:
Dawid
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dawidzie, możesz mieć te cebule jeszcze następne 5 lat, a może się zdarzyć, ze nagle znikną.
Nie zyczę Ci tego, ale ja wolę na zimne dmuchać, odkąd straciłam hurtem ok 30 cebul. U mnie też rosły kilka lat, bo zdążyły się rozmnozyc, a potem...potem musiałam kupic nowe.

Nalewko, jak juz posadziłas, to zostaw. Nie muszą koniecznie zgnic :D Lepiej jednak zaprawiać, bo to chroni przed chorobami grzybowymi, nie tylko tą, która powoduje gnicie. Tulipany też się zaprawia przeciw fuzariozie i czemuś tam, podobnie jak inne cebulowe. Nie jest to obowiązkowe, ale po stracie takiej ilości hiacyntów, zaczęłam to traktować jako obowiązkowe wobec hiacyntów.
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To prawda. Ja też w zamierzchłej przeszłości miałam hiacynty kilka lat i w pewnym momencie było po hiacyntach. A nornic nie hoduję. uuups. Lefie to sie już nie powtórzy!
Gosia
Szczęście w życiu nie polega na tym, żeby być kochanym. Największym szczęściem jest kochać.

( Sigrid Undset)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Iza ma rację. Jeżeli cebule są wsadzane pierwszy raz do ziemi, to lepiej je zaprawić - profilaktycznie. Ja moje cebulki zaprawiam w mojej ekologicznej zaprawie a kiedyś mieczyki , krokosmie i kanny dodatkowo moczyłam w mleku bo to przyspiesza rozwój rośliny. Można też tak potraktować dalie i begonie.
Funaben T stosuję tylko wtedy kiedy zauważę już początki choroby na cebulkach kupionych w sklepie, czy też otrzymanych od kogoś - żeby pozbyć się ewentualnych innych chorób. Swoje cebule raczej mam zdrowe i przed posadzeniem moczę w mojej ekologicznej zaprawie.
Liluś te kupione cebule lepiej zapraw Funabenem i pomocz je przez 1 dzień - samo zanurzenie lub obsypanie to za mało.
Szczególnie, że zauważyłaś już ostro rozwiniętą chorobę.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

Grażynko, to do zaprawiania cebul stosujesz taką samą mieszankę, mam na myśli tą czosnkowo-szałwiową? Czy jeszcze jakąś inną ekologiczną?
Izo, przepraszam, że tu znowu w Twoim wątku Grażynkę wypytuję :oops:
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Słyszałam ,żę można posypać popiołem drzewnym,co wy na to?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak, tą moją zaprawę używam do wszystkiego. Czasem dodaję wywar ze skrzypu albo wyciąg z pokrzywy - jeżeli robię oprysk.
Popiołem drzewnym posypuje się miejsca cięć kłączy kanny, dalii, begonii, kalii - cantedescii, itp.Ale nie zaprawiałabym tym cebul.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

KarolinaL pisze:Grażynko, to do zaprawiania cebul stosujesz taką samą mieszankę, mam na myśli tą czosnkowo-szałwiową? Czy jeszcze jakąś inną ekologiczną?
Przestańcie przepraszać, kiedy nie ma za co :D Mnie nie przeszkadza, że ktoś dopytuje się o coś w moim wątku, przeciwnie! W razie czego łatwiej mi będzie znaleźć taką informację :D
Zatem dziękuję, Karolinko ;)

Grażynko, a dlaczego radzisz Lilce moczyć cebule cały dzień? Na opakowaniu napisano, zeby moczyc ok. 30min.? Ja zawsze moczę od 30 min. do dwóch godzin - jak zapomnę, że namoczyłam :oops:
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

chatte pisze:
KarolinaL pisze:Grażynko, to do zaprawiania cebul stosujesz taką samą mieszankę, mam na myśli tą czosnkowo-szałwiową? Czy jeszcze jakąś inną ekologiczną?
Przestańcie przepraszać, kiedy nie ma za co :D
To przepraszam, ze przepraszałam :lol: :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”