Z Elfowej krainy storczyków ;)))
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków ;)))
Justynko, masz cudnego ,różowego', kolorek taki prawdziwie letni,a i wielkość kwiatka całkiem pokaźna. SUper.
No i czekam na fotki innych storczyków z utęsknieniem.
No i czekam na fotki innych storczyków z utęsknieniem.
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Witaj Justynko
Widzę,że wpadłam na czas-wielka kulminacja kwitnienia MM
Sporo nas-kibicek Ci się nazbierało
Podpisuję się nogami i rękoma pod zachwytami nad Twoim oncidium-w realu widziałam jedynie klasyczne żółte(i takowe właśnie posiadam,ciekawa jestem czy też będzie pachniało
).
Ciekawa jestem jak w przyszłości zakwitnie moja "Boża Krówka"
Sprytna z Ciebie dziewczyna-ja do robienia półeczek pewnie kiedyś zatrudnię M. On lubi takie "zabawy".
Piękną masz sunieczkę-mam sentyment do spanieli,choć sama mam klasyczną angielkę

Widzę,że wpadłam na czas-wielka kulminacja kwitnienia MM

Podpisuję się nogami i rękoma pod zachwytami nad Twoim oncidium-w realu widziałam jedynie klasyczne żółte(i takowe właśnie posiadam,ciekawa jestem czy też będzie pachniało

Ciekawa jestem jak w przyszłości zakwitnie moja "Boża Krówka"

Sprytna z Ciebie dziewczyna-ja do robienia półeczek pewnie kiedyś zatrudnię M. On lubi takie "zabawy".
Piękną masz sunieczkę-mam sentyment do spanieli,choć sama mam klasyczną angielkę

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- asiula13
- 1000p
- Od: 16 cze 2009, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko pięknie prezentuje się ten malinowy
Czytam, że odsłanianie łusek powiodło się?

Czytam, że odsłanianie łusek powiodło się?

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
śliczny różowy, no proszę jak zdjęcie może zmienić rzeczywisty koloryt 

-
- 500p
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
Dziewczyny juz wiele razy czytałam o odsłanianiu łusek podpowiedzcie mi o co chodzi 

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Odrywa się łuskę z oczka które drzemie pod spodem ale moim zdaniem tylko z 1 na 10 coś się dzieje, spróbowałam i wielka lipa 

-
- 500p
- Od: 20 paź 2009, o 23:47
Hmm więc to dlatego w sprzedaży są storczyki które maja mnustwo rozgałązień na patyczku
Bardzo trzynastko dziękuje za obiaśnienie 

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Śnieżko- niestety róż już przekwitł. Stwierdzam, że roślinka jeszcze słaba jest na dłuższe kwitnienie...
Darla-hihi...muszę być jak "chłop" czasami i wiertarka i wkrętarka mi nie straszna. Szkoda, że nie Widziałaś drabinek do róż mojej roboty... :P
Asiula- chyba tak...Pączki odkryte, po odsłonięciu łusek, mam nadzieję, że ruszą na wiosnę. na razie "stoją", ale cały czas są zielone i już "odklejone" od pędu głównego.
Trzynastko- cały czas czekam na efekty eksperymentu łuskowego. Mam nadzieję, że na wiosnę zacznie się coś dziać
Mariolas- dużo hybryd sama z siebie rośnie na boki i wtedy są falki "drzewa" ;)
Dziś Ciapek postanowił rozkwitnąć. Okazuje się, że on też jest woskowcem ;) Jecze nie pełni rozwinięty pączek, ale do jutra pewnie pokaże buźkę:
Darla-hihi...muszę być jak "chłop" czasami i wiertarka i wkrętarka mi nie straszna. Szkoda, że nie Widziałaś drabinek do róż mojej roboty... :P

Asiula- chyba tak...Pączki odkryte, po odsłonięciu łusek, mam nadzieję, że ruszą na wiosnę. na razie "stoją", ale cały czas są zielone i już "odklejone" od pędu głównego.
Trzynastko- cały czas czekam na efekty eksperymentu łuskowego. Mam nadzieję, że na wiosnę zacznie się coś dziać

Mariolas- dużo hybryd sama z siebie rośnie na boki i wtedy są falki "drzewa" ;)
Dziś Ciapek postanowił rozkwitnąć. Okazuje się, że on też jest woskowcem ;) Jecze nie pełni rozwinięty pączek, ale do jutra pewnie pokaże buźkę:

- justus27
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Justynko-chętnie bym obejrzała
Czy prowadzisz swój ogrodowy wątek?
Co do łusek-gdy lekko nabrzmiewały-odsłaniałam.Efekt nie zawsze był taki jak bym chciała,u mnie coś około 30 % ruszało
Zgodzę się,że niektóre hybrydy po prostu tak mają-te które były drzewkami a następnych kwitnieniach to powtarzają
A z tymi woskowymi to sama się zastanawiam czy nie należą do nich "Magicale"-ma tą specyficzną warażkę i pachnie
Ktoś mnie oświeci?

Co do łusek-gdy lekko nabrzmiewały-odsłaniałam.Efekt nie zawsze był taki jak bym chciała,u mnie coś około 30 % ruszało

Zgodzę się,że niektóre hybrydy po prostu tak mają-te które były drzewkami a następnych kwitnieniach to powtarzają

A z tymi woskowymi to sama się zastanawiam czy nie należą do nich "Magicale"-ma tą specyficzną warażkę i pachnie

Pozdrawiam serdecznie. Darla
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale pięknisty kropek Ci się otwiera!! Wspaniały jest widok tych nabrzmiałych pączków, uwielbiam ten moment!
Muiszę przyznać, że kibicuję Twojemu MM i razem z innymi czekam na jego kwiatki. I po cichu zazdroszczę nabytku... :P
Co do odsłaniania łusek- same widzicie, że to raczej nie działa- jakby miało, to by działało od razu. Wiosną pewnie część oczek ruszy sama z siebie, nie nazywałabym tego skutkiem odsłaniania... ;)

Muiszę przyznać, że kibicuję Twojemu MM i razem z innymi czekam na jego kwiatki. I po cichu zazdroszczę nabytku... :P
Co do odsłaniania łusek- same widzicie, że to raczej nie działa- jakby miało, to by działało od razu. Wiosną pewnie część oczek ruszy sama z siebie, nie nazywałabym tego skutkiem odsłaniania... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- AnnaL
- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Justynko kropki ma wspaniałe i taki nierozwinięty do końca wygląda troszke zadziornie - urzekł mnie swoim pięknem. 

Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam

Śliczny piegusek 

- justus27
Darla-mam setki fotek, ale nie prowadzę wątku ogrodowego. Czasu brak. Ale w życiu mieliśmy chyba z 5 działek ogrodowych, aż wreszcie doczekaliśmy się własnej.Kopię, sadzę, wyrywam od jakichś 10 lat. To dopiero początki są. Za jakieś 20 lat może ogród będzie ukończony, taki, jaki mi się wymarzył 
Agita- dobrze, że późno puścił pędziki, teraz więcej słoneczka jest. Mam nadzieję, że żadne pączki MM nie spadną ;). A co do odsłaniania łusek. Hmm...musiałabym mieć na każdym falku po dwa pędy. Jednemu bym odsłaniała łuski a drugiemu nie. Wtedy byłaby jasność, czy eksperyment się udał, czy nie. A tak to "wróżenie z fusów" jest ;)
Patrykgiel- ale zapewne ciekawe storczyki Ci kwitną ;) Na wiosnę będą nowe pędziki
AnnaL- dziękuję bardzo w jego imieniu. Hmm...pół roku po kupnie się zorientowałam, że to woskowiec...czyli już 3 woskowce mam + MM
Gogi- uwielbiam takie...wyraźne kropki...Jeszcze conajmniej kilka sztuk "kropków" na liście chciejstw jest ;)
Wszystkim dziękuję za wizytę i miłe komentarze
Dziś wróciłam do domku i jeszcze zdążyłam zrobić fokę w ostatnich promieniach słońca. "Wiśnia" i "Boża krówka":

Agita- dobrze, że późno puścił pędziki, teraz więcej słoneczka jest. Mam nadzieję, że żadne pączki MM nie spadną ;). A co do odsłaniania łusek. Hmm...musiałabym mieć na każdym falku po dwa pędy. Jednemu bym odsłaniała łuski a drugiemu nie. Wtedy byłaby jasność, czy eksperyment się udał, czy nie. A tak to "wróżenie z fusów" jest ;)
Patrykgiel- ale zapewne ciekawe storczyki Ci kwitną ;) Na wiosnę będą nowe pędziki

AnnaL- dziękuję bardzo w jego imieniu. Hmm...pół roku po kupnie się zorientowałam, że to woskowiec...czyli już 3 woskowce mam + MM

Gogi- uwielbiam takie...wyraźne kropki...Jeszcze conajmniej kilka sztuk "kropków" na liście chciejstw jest ;)
Wszystkim dziękuję za wizytę i miłe komentarze

Dziś wróciłam do domku i jeszcze zdążyłam zrobić fokę w ostatnich promieniach słońca. "Wiśnia" i "Boża krówka":

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale cuda... Pięknie wyglądają w słonku.