Pieczarki - uprawa amatorska
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pieczarki jak uprawiać
W domu pieczarki. Kanie na zewnątrz pod drzewami. Sprzedają ściółkę przerośniętą grzybnią ok 3 kg i to się zakopuje w ziemi. Grzyby leśne to płyn z zarodnikami - wlewa się w dołki obok korzeni drzew iglastych (słyszałam, że można również przy dębach).
Namiary na sklep na pw. Dzięki uprzejmości Perdii, która sklep nam poleciła.
Namiary na sklep na pw. Dzięki uprzejmości Perdii, która sklep nam poleciła.
Aśka
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja też bym chętnie obejrzała ich ofertę
Najlepiej podajcie tutaj nazwę sklepu. Podaje sie linki do szkółek róż, to chyba do pieczarek też można 

Podaję link do sklepu. http://www.gadar.pl
perdii gdzie trzymasz teraz pieczarki i jaka tam jest temperatura ?
Ponieważ jest to nie duże pudełko, ustawione jest na podłodze w pokoju-pracowni . temperatura w pokoju jest około 17-18 stopni. Światło raczej małe. Pudełko stoi na podłodze przy ścianie oddalonej od okna około 4 metrów.
- aśka2006
- 500p

Jedyne co mnie martwi to fakt, że słoma wewnątrz paczki była w jednym miejscu zamarznięta. Mam nadzieje, że to im nie zaszkodzi.
Perdii - piękne pieczarki.
Aśka
Myślę Asiu, że dobra wilgotność, temperatura zrobią swoje i będziesz miała super pieczarki.
Po nocy już muszę je ściąć, są już jak w sam raz do smażenia.
Po nocy już muszę je ściąć, są już jak w sam raz do smażenia.
- dominikams
Gratuluję pieczarek
Ja bardzo jestem ciekawa tych brązowych, bo piszą, że są bardziej aromatyczne. Asiu, ty chyba zamówiłaś je, prawda?

Ja chce zamówić jeszcze i białe i brązowe, ale tak początek marca, żeby mieć pieczarki na Święta. Jestem bardzo ciekawa czy kanie i grzyby leśne też będą mi tak rosły. na razie grzybnię kani trzymam w piwnicy, a szczepionki w lodówce. Czekaja na wiosnę. 

- aśka2006
- 500p
Tak zamówiłam również brązowe. Nigdy ich nie jadłam ale widziałam je w wielu programach kulinarnych (nie polskich). Były bardzo chwalone właśnie za wartości smakowe - a ja uwielbiam grzyby!!!
Na razie otworzyłam jedno pudełeczko (nie wiem białe czy brązowe? jakoś nie dopatrzyłam się oznaczeń ale było mi wszystko jedno) za tydzień lub dwa otworzę drugie - aby przedłużyć troszkę zbiory.
Na razie otworzyłam jedno pudełeczko (nie wiem białe czy brązowe? jakoś nie dopatrzyłam się oznaczeń ale było mi wszystko jedno) za tydzień lub dwa otworzę drugie - aby przedłużyć troszkę zbiory.
Aśka
- dominikams
No właśnie, moja znajoma zbierała pieczarki polne i zachwalała je bardzo, bo mają aromat grzybowy (sklepowa pieczarka nie ma go prawie wcale). Zrobiła zupę na tych pieczarkach, i faktycznie była bardziej jak grzybowa.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trzeba uważać na pieczarki polne bo są też podobne pieczarki trujące czy coś tam różnią się kolorem blaszek.Lepiej nie ryzykować,na tym trzeba się dobrze znać.W tym roku u mnie na gruncie ornym było dużo takich podejrzanych pieczarek,skopałam to butem bo przechodzą dzieci i obawiałam się że mogą to zbierać.
Witam. Nie słyszałem o pieczarkach trujących a jedynie o muchomorach sromotnikowych, które są trochę podobne do pieczarek. Ale ja jestem laikiem jeśli chodzi o grzyby
http://opole.gazeta.pl/opole/1,35114,4346938.html

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie chodziło mi o muchomora sromotnikowego,tego łatwiej rozróżnić.