Magiczny zakątek dwostr cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr

Post »

OLU jak miło ,że do mnie zajrzałaś, dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej...
U nas też niezupełnie sprawdza się pomysł "otwartego ogrodu "-chociaż bardzo mi się to rozwiązanie podoba,to częste wizyty wszelakiej maści zwierzaków (i nie tylko) pewnie zmuszą nas do postawienia zapory w postaci jakiegoś ogrodzenia ale oddalam te plany na dość daleką przyszłość (chyba że coś, lub prędzej ktoś tak barrdzo mnie wkurzy... :evil: )
DOROTKO ja swoje hortensje wsadzam na zimę pod kartonowe pudła-jeszcze się mieszczą...
może i Ty spróbuj takiej ochrony
KRYSIU dziękuje za garść jakże przydatnych wiadomości o tej przepięknej roślince napisz jeszcze czy dyptam potrzebuje dużo wilgoci bo obawiam się ,że u mnie takich warunków raczej nie będę mogła mu zapewnić.
ISIU stokrotki przepiękne i ...tak wiosennie nastrajają -dziękuję. ;:196
ps. 30km od Płocka
MAJECZKO dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
EWUŚ święte słowa -z tą świadomością niektórych właścicieli czworonogów jest różnie ...wiesz my mieszkamy przy mocno uczęszczanej drodze przy skrzyżowaniu z boczną i wiele razy zauważyłam ,że ludziska-bo inaczej nie da się ich nazwać -zbaczają z głównej drogi w tę boczną, wypuszczają pieska z auta i...gaz do dechy a biedne psiaki włóczą się potem po wsi ,czekając na właściciela. To smutne bo dzieje się tak zazwyczaj w okresie wakacyjnym -widać te Bogu ducha winne stworzenia nie wpasowują się w plany wypoczynkowe swoich "panów".
Sama kiedyś takiego wypuszczonego przybłędę przygarnęłam.
Strasznie mnie zaniepokoiły Twoje doświadczenia z cebulkami kupionymi na allegro .Ja też swoje tam kupiłam nie wiem czy mogę tu pisać u kogo,więc to przemilczę(napiszę Ci na pw) ale mam nadzieję ,że kąpiel w środku grzybobójczym chociaż trochę im pomoże.No ,to teraz tym bardziej nie mogę doczekać się wiosny...
DLA wszystkich mnie odwiedzających -kilka wiosennych wspomnień

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
4rafko4
200p
200p
Od: 21 gru 2009, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Supcio o i tulipanki widze moje ulubione cebulowe :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Danusiu ;:167 piękne wspomnienie wiosny - dziękuje ;:180 ;:180 ;:180
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

piękne wiosenne kwiaty ale najbardziej podobają mi się te kamienne schodki i kamienne drużki . ślicznie to wygląda ..
Dyptam jest kwiatem pustynnym i lubi rosnąc w suchych i słonecznych miejscach, mam już trzy kępki białego i w tamtym roku dostałam liliowy ,ciekawe czy mi w tym roku zakwitnie ....
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj JANKO cieszę się ,że podobają Ci się moje kamienne kompozycje-wymagały dużo pracy i siły ale trud się opłacał -chociażby dla tak miłych słów.
Pocieszyłaś mnie z tym dyptamem pisząc ,ze nie wymaga on dużo wilgoci ,widzisz pomyliłam pewnie go z jakąś inną roślinką ,bo byłam przekonana że lubi podmokłe stanowisko a tak -będę na niego polowała w ogrodniczym,bo bardzo mi się podoba
Miłej nocki Ci życzę Janeczko!
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witaj Danusiu ;:167
Piękne wiosenne widoczki pokazujesz. U nas w nicy napadało ze 40 cm. świeżego śniegu brrrr...
Nie wiem kiedy to wszystko stopnieje. Dzisiaj od rana piękne słoneczko - trzeba będzie po południu się chwycić łopaty.
Ja tez bardzo lubię kamień w ogrodzie ;:138 W planach wiosennych mam przebudowę skalniaka - strasznie się po nim rozszalał tułacz pstry. Muszę go jakoś ujarzmić :D
Pozdrawiam słonecznie :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
LILA 51
1000p
1000p
Od: 14 maja 2008, o 21:48

Post »

Witaj Danusiu,zrobiłam sobie od rana spacer po Twoim ogrodzie. Bardzo mi się spodobały kamienne ścieżki w Twoim ogrodzie.
Zauważyłam u Ciebie też tamaryszek, jest bardzo ładny. Jak długo trzeba czekać po posadzeniu małej sadzonki żeby zakwitł :?:
Złotokap też Ci pięknie kwitł, posadziłam na wiosnę dwa patyczki złotokapu z małymi korzonkami,zauważyłam że dość szybko rośnie. I tu znowu mam pytanie po jakim czasie od posadzenia kwitnie :?:
pozdrawiam Lila
Zapraszam
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

4rafko4 pisze:Supcio o i tulipanki widzę moje ulubione cebulowe :D
4rafko4 Myślałam ,że mam sporo tulipanów ,ale jak zobaczyłam Twoją kolekcję to... :shock:
Bardzo lubię tulipany za ich zdecydowane, radosne barwy !

Halinko ;:167 te wspomnienia utrzymują nas przy życiu i nie pozwalają zwątpić w rychłe ;:108 nadejście wiosny

Witaj Dorotko
na szczęście u nas dzisiaj nie padało ale słoneczka ani widu ,ani słychu...
nie słyszałam nigdy o tułaczu pstrym więc zaraz sprawdziłam w necie-ładny ten tułacz ( pewnie zgodnie z nazwą tak się tuła i tuła aż zawładnął całym Twoim skalniakiem) Miałam podobny problem z barwinkiem i rozchodnikiem ale już są usidlone.
Przesyłam ;:196 i ;:3

Witam serdecznie nowego Gościa Lilu miło mi Ciebie gościć w moim skromnym zakątku.
Tamaryszek rośnie u mnie już ok 10 lat z jego kwitnieniem nie powinno być żadnego kłopotu .W szkółkach już malutkie roślinki kwitną.Złotokap z kolei nie zakwita tak wcześnie jak tamaryszek ale nie jest to tak długie czekanie jak np na glicynię. Myślę ,że Twoje patyczki powinny zakwitnąć w przyszłym roku,zależy to jeszcze od tego czy roślinki pozyskałaś z siewek,czy były szczepione, w tym drugim przypadku zakwitnie wcześniej i obficiej.
Miłego dnia życzę i posyłam troszkę ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danuto masz piękny zakątek, te dróżki z kamieni, kolorowe kwiaty, widziałem na jednym ze zdjęć kwitnące grono glicyni, napisz jak z nią postępujesz ile masz ją w ogrodzie :?:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MATEUSZU (dobrze zapamiętałam Twoje imię?Tak na marginesie bardzo ładne -nosi je również mój syn)
Pytasz o tę glicynię?
Obrazek

rośnie ona u mnie już czwarty rok ,ale po raz pierwszy zakwitła w drugim roku uprawy miała wtedy trzy kwiatostany z których jeden przez nieostrożność ułamałam- mimo ,że upłynęło już trochę czasu, pamiętam takie detale bo było to dla mnie niesamowite wydarzenie i szczęście ,że jednak zakwitła...
Mam jeszcze jedną glicynię -tym razem białą ale jeszcze nigdy nie zakwitła choć jest równolatką lub o pół roku młodszą od tej tej fioletowej
a w lecie wyglądała tak

Obrazek

Pytasz jak z nimi postępuję?
-wiosną dostają trochę obornika ,który przykrywam warstwą ziemi
-w kwietniu przechodzą postrzyżyny-trochę boję się tego zabiegu ale ponoć to niezbędne
-w ciągu wiosny i lata daję im co jakiś czas przefermentowaną rozcieńczoną gnojowicę
-w lipcu /sierpniu znów cięcie -tego nie boję się tak bardzo,bo do zimy z reguły glicynie silnie się jeszcze zagęszczą
- po pierwszych przymrozkach usypuję im kopczyki i okręcam na wysokość 50-60cm grubym papierem pakowym
tak czekają do wiosny...
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Danusiu wielkie dzięki ;:180 Ja mam dwie z czego jedną chciałem puścić na stare drzewo, wypuściła dwa pędy na 4 metry od ziemi ;:154 i jestem ciekaw czy przezimuje.
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Danusiu piękną masz wiosnę :shock:
Bardzo mi się podoba ten zakątek i śliczny złotokap ;:180 który nareszcie zdobyłam ale jeszcze mi nie kwitł :roll:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
To zeszłoroczne iglaczkowe nabytki ,ciekawi mnie jak przetrwają pod zwałami śniegu
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj jeszcze woda?

Uwierzcie mi z tej chmury było duuużo wody

Obrazek
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p

Post »

Danusiu jak ja widzę coś takiego to zaczynam chować wszystko, to już mam taki instynkt.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”